Annonce
Kultur

Billet til 50 kroner: Børn og unge vælter Aarhus Teater

<p>Forestillingen Lars Ole 5c er en af de forestillinger på Aarhus Teater, som trækker unge i sig selv med sin appeal. Men en flad halvtredser for en billet er også til at forstå for det unge publikum. Fotos: Kim Haugaard/Scanpix og Anna Marín Schram/Aarhus Teater</p>

40 procent af Aarhus Teaters publikum - 38.000 - er i dag børn og unge. Teatret sænkede ungdomspriserne til 50 kroner for at konkurrere med en biografbillet. Det hjalp.

Aarhus Teater oplever et sandt boom blandt det unge publikum, der det seneste år nærmest er væltet ind i det gamle agtværdige skuespilhus i Aarhus. Billige billetter til 50 kroner til alle unge under 25 år er forklaringen på succesen. Den særlige ungdomspris gælder alle forestillinger.
Annonce
Knap 40 procent af teatrets samlede publikum udgøres nu af unge under 25 år. På mindre end to år er det unge publikum steget fra 25.000 til godt 38.000.
Hovedforklaringen er de billige billetter kombineret med et relevant og mangfoldigt repertoire, lyder det fra Aarhus Teater.
Den billige ungdomsbillet »Billigere end biffen« blev introduceret i august 2015. Billetten kan købes af børn og unge under 25 år.
Ordningen med billetter til en halvtredser løber indtil videre til udgangen af denne sæson. En billet til Aarhus Teater er dermed væsentligt billigere end en biografbillet, der nemt kan snige sig op på det dobbelte beløb.
Målet med »Billigere end biffen« var oprindeligt at hæve andelen af børn og unge på Aarhus Teater fra 25 procent (22.000) til 30 procent (30.000) svarende til en stigning på 8.000 billetter i forhold til et samlet publikumsantal på 100.000.
Billetsalget til den unge målgruppe er imidlertid steget markant mere end forventet, og udgjorde med udgangen af sæson 2015/16 38.000 billetter - altså en stigning på 16.000 billetter i forhold til udgangspunktet.
Aarhus Teaters direktør, Henning Kærsgaard, mener, at alle unge kan forholde sig til en flad halvtredser.
»Det var i forvejen en ambitiøs målsætning, at hver tredje af vores publikum skulle være under 25 år inden for to sæsoner. At vi så har mere end nået dette mål allerede efter bare én sæson, er jeg fantastisk glad for. Prisen spiller faktisk en væsentlig rolle, når de unge skal vælge blandt de mange kulturtilbud, og tallene taler jo deres tydelige sprog: Billigere end biffen-ordningen med billetter til en flad halvtredser virker - og for mig at se punkterer det myten om, at unge ikke gider gå i teatret. Unge vil gerne i teatret, hvis de finder det spændende og relevant - og det har det åbenlyst været med min direktørkollega Trine Holm Thomsens mangfoldige repertoire,« siger Henning Kærsgaard.

Ordning koster en million

Billigere end biffen-ordningen er omkostningstung for teatret og anslås samlet set at koste over 1 million kroner.
»Det er klart, at en så massiv sænkning af billetpriserne betyder lavere indtægter, hvilket også afspejler sig i vores værdibelægning. Men det har vi taget højde for i budgetterne for sæson 2015/16 og 2016/17. Vi lever af vores publikum, og hvis vi skal sikre, at vi også har et stort publikum om 30 år, er vi nødt til at have en ambitiøs publikumsudviklingsstrategi. Billigere end biffen-ordningen er et af de håndtag, vi kan dreje på. Vores store pædagogiske tiltag overfor skoler, Aarhus Teater Læring, er et andet,« siger teatrets direktør.
»Billigere end biffen« evalueres til foråret, hvorefter der tages stilling til, om ordningen skal fortsætte.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce