Annonce
Aarhus

Billigere og bedre? Aarhus opretter 51 nye botilbudspladser i sydbyen til sårbare borgere

Det tidligere Dalgaarden ved Oddervej i Højbjerg (til venstre) samt adressen Nygårdsvej 1A i Holme skal ombygges til i alt 51 nye kommunale botilbud til blandt andet autister og patienter i socialpsykiatrien. Collage: Jesper Bech / Google Maps
Aarhus Kommune bliver i højere grad selvforsynende, når det kommer til borgere med autisme og socialpsykiatriske problemer. Det bliver både billigere og bedre, håber lokale politikere.

AARHUS: I onsdags besluttede Aarhus Byråd at udmønte 44,6 millioner kroner til i alt 51 nye bopladser, som nu skal indrettes i den sydlige del af byen.

I Holme skal der laves 20 socialpsykiatriske botilbud, og i Højbjerg skal der skabes plads til i alt 14 voksne med autisme såvel som 17 døgn- og aflastningspladser til børn.

- Vi er en stor kommune, og vi kan løse mange opgaver selv. Med denne indstilling undgår vi at købe dyre pladser i andre kommuner, og samtidig hjælper vi borgere med handicap tættere på deres venner, familie og netværk, sagde Socialdemokratiets ordfører på sagen, Hüseyin Arac og tilføjede, at planerne helt ekstraordinært ikke har resulteret i naboklager.

- Jeg tror næsten, det er første gang, at jeg oplever, der ikke er naboprotester mod den slags projekter, og det er jeg meget glad for. Så fuld opbakning herfra, lød det fra Hüseyin Arac.

Annonce

Hvad med fagligheden?

De manglende protester kan skyldes, at adresserne i forvejen har været benyttet til lignende formål.

Sådan fordeler de 51 pladser sig

Nygårdsvej 1A i Holme:

  • 20 nye social-psykiatriske botilbudspladser.


Oddervej 249 i Højbjerg:

  • 14 nye pladser til voksne med autisme.
  • 17 nye døgn- og aflastningspladser på børneområdet.

Ejendommen på Nygårdsvej i Holme har tidligere huset voksne med fysiske handicap, og på Oddervej i Holme er det, det nu lukkede børnetilbud 'Dalgaarden', som skal ombygges til børn og voksne med autisme og fremover vil blive kendt som Vikingedalen.

For Aarhus kommune ligger der alt andet lige en besparelse i at hjemtage bopladser, og for beboerne kan der ligge en gulerod i at bo tættere på familien i stedet for at blive henvist til bosteder i andre kommuner. Altså to fluer med et smæk.

Ulempen kan være, hvis det ikke er muligt at tilbyde lige så højt specialiseret behandling som på et større, regionalt bosted. Her er tankegangen den samme, som når en blodproppatient i Lemvig bliver fløjet til operationsbordet i Skejby i stedet for at blive kørt til det lokale sygehus. Større volumen er lig med større kunnen.

Netop den logik var flere af byrådsmedlemmerne opmærksomme på, blandt andre de Konservatives Mette Skautrup:

- Det er specialiserede områder, som kræver høj faglighed. Med i alt 51 nye pladser kommer man til at spænde over flere forskellige specialer og psykiatriske diagnoser. Jeg vil gerne spørge forvaltningen, hvordan man vil sikre fagligheden?

Annonce

Hvornår er det klart?

Dermed var sagen på vej til at blive sparket til hjørne i form af yderligere drøftelser i Social- og Beskæftigelsesudvalget, men rådmand Kristian Würtz fik opbakning til at sætte arbejdet i gang straks.

- Jeg er glad for, at byrådet har stor opmærksomhed på, at vi skal levere højt specialiseret faglighed, og det vil jeg meget gerne redegøre for.

- Jeg vil dog også gerne appellere til, at vi vedtager sagen her i aften, og så tager en drøftelse af de nærmere detaljer i udvalget efterfølgende. For jeg lytter mig sådan set til, at der er bred interesse for, at pladserne skal indrettes og bygges, spurgte Kristian Würtz?

Det protesterede ingen mod, og dermed kan arbejdet med at etablere de 51 botilbudspladser begynde.

Forventet ibrugtagning af det kommende Vikingedalen i Højbjerg er inden sommerferien 2021, mens de 20 socialpsykiatriske botilbudspladser i Holme skal stå klar til indflytning i oktober/november 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce