Annonce
Erhverv

Billigere sommerhusleje hjælper med at holde prisudvikling i ro

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En lav prisudvikling betyder flere penge i lommerne på danske forbrugere, forklarer økonomer.

Prisudviklingen i Danmark har de seneste 12 måneder holdt sig stort set i ro, og det skyldes blandt andet, at det i juli i år har været billigere at leje sommerhus end året før.

I alt er prisniveauet 0,4 procent højere i juli i år sammenlignet med samme måned sidste år. En langsommere prisudviklinger er ikke set siden mellem oktober 2015 og 2016.

Hvorvidt der samlet set er en stigning i prisniveauet opgøres gennem et forbrugerprisindeks. Her opgøres og vægtes udviklingen inden for forskellige varer.

- Det er især lavere priser på sommerhusleje i juli i år sammenlignet med juli sidste år, der bidrager til den lave årsstigning i restauranter og hoteller i juli, skriver Danmarks Statistik.

Cheføkonom hos Dansk Erhverv Kristian Skriver noterer i en analyse, at en stigning i prisniveauet på samlet set 0,4 procent over 12 måneder historisk set er ret lavt.

- En inflation på blot 0,4 procent er meget lavt set i et historisk perspektiv, men i de seneste seks år har inflationen været lav, skriver han.

- Med de seneste års opsving i dansk og international økonomi ville man under normale omstændigheder forvente et opadgående pres på priserne, men inflationen har været overraskende lav i både Danmark og resten af Europa.

Ifølge cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg hjælper den lave prisudvikling med købekraften hos de danske forbrugere.

- Med en lav inflation på 0,4 procent, er der pæn fremgang i realløn og disponible indkomster, skriver han i en analyse.

En fremgang i realløn er et udtryk for, hvor meget man er steget i løn, hvis man fraregner, at priserne også stiger.

Disponible indkomster er det beløb, som husholdninger har til rådighed, når de har fået udbetalt løn men mangler at betale boligudgifter, forbrug eller lægge penge til side.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fiskerihavnen er til liv og fiskeri – ikke langtidsparkering

Det er ikke noget mere trist, end når vi mister nogle af de unikke miljøer, vi har i byen. Kommunen har ændret reglerne for parkering på havnen, så området kan slippe for bilister, der kommer og stiller bilen i otte timer. Og det er en god idé. Fiskerihavnen skal ikke være til opmagasinering af transportmidler, men et sted, hvor der kan skabes liv og drives forretning til glæde for alle århusianere. Men når de to konkurrerende fiskehandlere på Fiskerivej i samme ombæring står sammen og råber op om, at de nye regler er skadelige for deres forretning, blandt andet fordi man samtidigt fjerner flere af pareringpladser på Fiskerivej for at give plads til cyklister, så er det også en vigtig pointe. Hvis der ikke længere kan være havnerelateret virksomhed på havnen, så er iveren efter at vækste og gøre byen til en cykelby kommet for vidt. P. Clausens Fiskehandel og Havnens Fiskehus er institutioner i Aarhus, og man flytter ikke bare virksomheder, der larmer og lugter til et andet sted i byen. De skal ligge på havnen, og derfor er det glædeligt, at blandt andre Venstres Hans Skou er gået ind i sagen for at sikre, at der fortsat kan drives forretning på Fiskerihavnen. Siden er der gået politisk forvirring og en slags mudderkastning i den mellem de to rådmænd, (for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) og for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R)), som ikke kan blive enige om, hvem der har ansvaret for, at de nye regler i første omgang gik igennem. Det er heller ikke det væsentligste. Det er i stedet, at der bliver lavet en ændring, så man både slipper for pendlerne samtidigt med, at man gør stedet attraktivt for fiskehandlernes kunder, for Havnens Varmestue og for de to restauranter på Fiskerivej. Forleden var det netop Venstres Hans Skou og Bümyamin Simsek, der sikrede, at en populær vinhandler på Kystpromenaden kunne blive, selvom planerne var, at deres bygning skulle rives ned og erstattes af noget nyt. På den måde sikrede de et sted, der giver havnen liv. Lad os håbe, de gør det samme med parkeringsituationen på Fiskerivej.

112

Personlige stridigheder årsag til uro i Aarhus V: Flere aftener med ballade og knivstikkeri

Annonce