Annonce
Kultur

Biografaktuel: Ny Vitello-film er lavet i Aarhus

Århusianske Ja Film er hovedproducent på den nye animationsfilm "Vitello" som får premiere i landets biografer 1. februar. Filmen er skabt i animationsvirksomhedens lokaler i den gamle chokoladefabrik Elvirasminde, hvor virksomheden har haft til huse siden 2001. Kreativ direktør og med-stifter Anders Berthelsen (tv) ser til, mens Mathieu Durand lægger sidste hånd på filmen. Foto: Axel Schütt

Århusianske Ja Film har gennem det seneste år arbejdet på at animere den første spillefilm med Kim Fupz Aakesons populære figur, "Vitello".

AARHUS: Oppe under taget i den gamle chokoladefabriks kringlede baggårde holder århusianske Ja Film til. Firmaet, der arbejder med animationsfilm, blev etableret i 2001 under små kår.

- Vi var tre mand om at dele én computer, fordi de var så dyre, så vi måtte arbejde på skift, griner Anders Berthelsen, Kreativ direktør og medstifter af Ja Film sammen med Rune Christensen.

Siden har virksomheden i Klosterport haft vokseværk og tæller i dag ti fastansatte.

Annonce
Arbejdet med at tegne "Vitello" har taget et år. Anders Berthelsen står her ved såkaldte "model sheets", der er et fast arbejdsredskab inden for animation, hvor tegnerne kan se karaktererne fra flere vinkler og med forskellige udtryk. Foto: Axel Schütt
Medstifter og direktør Rune Christensen (tv) arbejder på den kommende sæson af Lego "Elves", en animationsserie, som Ja Film har produceret for legetøjsgiganten siden 2014. Virksomhedens opgaver er alsidige. Man laver blandt andet også reklamefilm for Aarhus Festuge og storslåede animerede kulisser til Fredericia Teaters populære musicals. Foto: Axel Schütt

Den kreative arbejdsplads arbejder alsidigt med animationsfilm. Ja Film har leveret animationer til reklamebranchen, men står også for at lave de visuelt stærke kulisser til Fredericia Teaters musicals samt tegnefilmserien "Elves" for Lego.

1. februar har Ja Film premiere på deres første animationsfilm i langt format, "Vitello". Filmen bygger på Kim Fupz Aakesons populære bøger om drengen Vitello og er holdt i tegner Niels Bo Bojesens karakteristiske streg.

- Det har været en kæmpe udfordring at få rejst pengene, at producere, færdiggøre og lancere en spillefilm, men det var en genre, vi gerne ville prøve af. Det er ikke hver dag, at et Aarhus-firma er hovedproducent på en animationsfilm i den længde. Så det er en milepæl for os, fortæller Anders Berthelsen, der er uddannet på Animationsskolen i Viborg i slutningen af 90'erne.

Filmen 'Vitello'


  • Animationsfilmen "Vitello" får premiere i biografer landet over 1. februar. Der er forpremiere på lørdag kl. 12, hvor filmen præsenteres af forfatter Kim Fupz Aakeson, instruktør Dorte Bengtson og børneskuespillerne fra filmen. Billetter kan købes gennem www.nfbio.dk
  • Historien er baseret på de populære børnebøger af forfatter Kim Fupz Aakeson og tegner Niels Bo Bojesen
  • Filmen er instrueret af Dorte Bengtson. Hun har tidligere instrueret kortfilmen "Vitello graver et hul" (2015). "Vitello" er hendes første spillefilm som instruktør
  • Filmens titelsang er lavet af Peter Sommer, Jøden og DJ Static
  • Århusianske Ja Film er hovedproducent, mens Zentropa og skotske Sell Out Pictures co-producerer. "Vitello" er blandt andet støttet af Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, DR, Creative Scotland & Nordisk Film & Tv Fond
  • På filmens lydside kan blandt andet høres: Vitello: Samuel Søby Bang Vitellos Mor: Sidse Babett Knudsen Stedfar/Gregers: Nicolaj Kopernikus Gud: Morten Grunwald Geogine Dame + Div.: Bodil Jørgensen Henning/Ældre Mand: Paul Hüttel Ældre Dame: Birthe Neumann

Firma på jysk manér

Det første par år producerede firmaet små grafikker til spil og en lille smule animationer til reklamefilm.

- De første opgaver finansierede de første computere. Det kunne kun lade sig gøre, fordi vi endnu ikke havde etableret os, så vi havde friheden til at holde udgifterne nede og overleve længe nok til, at det kunne blive noget mere seriøst, og så havde vi en rigtig billig husleje her, siger Anders Berthelsen og kigger rundt i de charmerende, gamle fabrikslokaler, hvor virksomheden med tiden har knopskudt.

Siden 2014 har Ja Film været producent af Legos "Elves", en serie som foregår i et elverunivers.

- Lego Elves har været sjovt at lave, og vi har lært utrolig meget af at producere for Lego, fordi det giver noget erfaring at arbejde med nogen i den kaliber og til et internationalt marked. De erfaringer har vi kunnet bruge til at lave "Vitello", fortæller Anders Berthelsen.

Filmen har bevaret Niels Bo Bojesens streg, som mange kender fra de populære bøger om Vitello. Der er gallapremiere lørdag kl. 10 og forpremiere kl. 12 i Nordisk Films Biografer på Skt. Knuds Torv i Aarhus. Foto: Axel Schütt

En hård fødsel

Rundt ved computerskærmene bliver der lagt sidste hånd på Vitello-filmen. Animationsarbejdet har stået på det seneste år, men selve forarbejdet med at realisere filmen har strukket sig over flere år.

- Den lange proces er den største udfordring. Den første fase er at få rejst pengene, og det er svært. Det har ikke været verdens nemmeste fødsel. Man skal virkelig brænde for det og presse på, for ellers løber andre med den. Projektet har været tæt på at dø et par gange, men med lidt vedholdenhed lykkedes det, og vi fik rejst pengene. Filmen er co-produceret sammen med Zentropa, og når den bliver produceret her, er helt klart på grund af Den Vestdanske Filmpulje, som har bakket op, siger Anders Berthelsen og smiler.

Filmen om Vitello er meget tro mod bøgernes univers.

- Vi ønsker at give en oplevelse af, at bøgerne bliver levende. Vi har forsøgt, at få Niels Bo Bojesens udtryk ind i karaktererne i en eller anden grad. Vi håber, at bøgernes mange fans vil se det som en naturlig oversættelse. Mange har et forhold til Vitello, og det prøver vi at leve op til, forklarer Anders Berthelsen.

For Ja Film har arbejdet med "Vitello" givet blod på tanden til i fremtiden at være med på andre spillefilmsprojekter.

- Det, at vi har udholdt den første prøve, betyder noget i forhold til fremtidige samarbejdspartnere og investorer. Det viser, at vi kan godt, siger Anders Berthelsen.

Se traileren til filmen her:

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce