Annonce
Kultur

Biografaktuel: Ny Vitello-film er lavet i Aarhus

Århusianske Ja Film er hovedproducent på den nye animationsfilm "Vitello" som får premiere i landets biografer 1. februar. Filmen er skabt i animationsvirksomhedens lokaler i den gamle chokoladefabrik Elvirasminde, hvor virksomheden har haft til huse siden 2001. Kreativ direktør og med-stifter Anders Berthelsen (tv) ser til, mens Mathieu Durand lægger sidste hånd på filmen. Foto: Axel Schütt

Århusianske Ja Film har gennem det seneste år arbejdet på at animere den første spillefilm med Kim Fupz Aakesons populære figur, "Vitello".

AARHUS: Oppe under taget i den gamle chokoladefabriks kringlede baggårde holder århusianske Ja Film til. Firmaet, der arbejder med animationsfilm, blev etableret i 2001 under små kår.

- Vi var tre mand om at dele én computer, fordi de var så dyre, så vi måtte arbejde på skift, griner Anders Berthelsen, Kreativ direktør og medstifter af Ja Film sammen med Rune Christensen.

Siden har virksomheden i Klosterport haft vokseværk og tæller i dag ti fastansatte.

Annonce
Arbejdet med at tegne "Vitello" har taget et år. Anders Berthelsen står her ved såkaldte "model sheets", der er et fast arbejdsredskab inden for animation, hvor tegnerne kan se karaktererne fra flere vinkler og med forskellige udtryk. Foto: Axel Schütt
Medstifter og direktør Rune Christensen (tv) arbejder på den kommende sæson af Lego "Elves", en animationsserie, som Ja Film har produceret for legetøjsgiganten siden 2014. Virksomhedens opgaver er alsidige. Man laver blandt andet også reklamefilm for Aarhus Festuge og storslåede animerede kulisser til Fredericia Teaters populære musicals. Foto: Axel Schütt

Den kreative arbejdsplads arbejder alsidigt med animationsfilm. Ja Film har leveret animationer til reklamebranchen, men står også for at lave de visuelt stærke kulisser til Fredericia Teaters musicals samt tegnefilmserien "Elves" for Lego.

1. februar har Ja Film premiere på deres første animationsfilm i langt format, "Vitello". Filmen bygger på Kim Fupz Aakesons populære bøger om drengen Vitello og er holdt i tegner Niels Bo Bojesens karakteristiske streg.

- Det har været en kæmpe udfordring at få rejst pengene, at producere, færdiggøre og lancere en spillefilm, men det var en genre, vi gerne ville prøve af. Det er ikke hver dag, at et Aarhus-firma er hovedproducent på en animationsfilm i den længde. Så det er en milepæl for os, fortæller Anders Berthelsen, der er uddannet på Animationsskolen i Viborg i slutningen af 90'erne.

Filmen 'Vitello'


  • Animationsfilmen "Vitello" får premiere i biografer landet over 1. februar. Der er forpremiere på lørdag kl. 12, hvor filmen præsenteres af forfatter Kim Fupz Aakeson, instruktør Dorte Bengtson og børneskuespillerne fra filmen. Billetter kan købes gennem www.nfbio.dk
  • Historien er baseret på de populære børnebøger af forfatter Kim Fupz Aakeson og tegner Niels Bo Bojesen
  • Filmen er instrueret af Dorte Bengtson. Hun har tidligere instrueret kortfilmen "Vitello graver et hul" (2015). "Vitello" er hendes første spillefilm som instruktør
  • Filmens titelsang er lavet af Peter Sommer, Jøden og DJ Static
  • Århusianske Ja Film er hovedproducent, mens Zentropa og skotske Sell Out Pictures co-producerer. "Vitello" er blandt andet støttet af Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, DR, Creative Scotland & Nordisk Film & Tv Fond
  • På filmens lydside kan blandt andet høres: Vitello: Samuel Søby Bang Vitellos Mor: Sidse Babett Knudsen Stedfar/Gregers: Nicolaj Kopernikus Gud: Morten Grunwald Geogine Dame + Div.: Bodil Jørgensen Henning/Ældre Mand: Paul Hüttel Ældre Dame: Birthe Neumann

Firma på jysk manér

Det første par år producerede firmaet små grafikker til spil og en lille smule animationer til reklamefilm.

- De første opgaver finansierede de første computere. Det kunne kun lade sig gøre, fordi vi endnu ikke havde etableret os, så vi havde friheden til at holde udgifterne nede og overleve længe nok til, at det kunne blive noget mere seriøst, og så havde vi en rigtig billig husleje her, siger Anders Berthelsen og kigger rundt i de charmerende, gamle fabrikslokaler, hvor virksomheden med tiden har knopskudt.

Siden 2014 har Ja Film været producent af Legos "Elves", en serie som foregår i et elverunivers.

- Lego Elves har været sjovt at lave, og vi har lært utrolig meget af at producere for Lego, fordi det giver noget erfaring at arbejde med nogen i den kaliber og til et internationalt marked. De erfaringer har vi kunnet bruge til at lave "Vitello", fortæller Anders Berthelsen.

Filmen har bevaret Niels Bo Bojesens streg, som mange kender fra de populære bøger om Vitello. Der er gallapremiere lørdag kl. 10 og forpremiere kl. 12 i Nordisk Films Biografer på Skt. Knuds Torv i Aarhus. Foto: Axel Schütt

En hård fødsel

Rundt ved computerskærmene bliver der lagt sidste hånd på Vitello-filmen. Animationsarbejdet har stået på det seneste år, men selve forarbejdet med at realisere filmen har strukket sig over flere år.

- Den lange proces er den største udfordring. Den første fase er at få rejst pengene, og det er svært. Det har ikke været verdens nemmeste fødsel. Man skal virkelig brænde for det og presse på, for ellers løber andre med den. Projektet har været tæt på at dø et par gange, men med lidt vedholdenhed lykkedes det, og vi fik rejst pengene. Filmen er co-produceret sammen med Zentropa, og når den bliver produceret her, er helt klart på grund af Den Vestdanske Filmpulje, som har bakket op, siger Anders Berthelsen og smiler.

Filmen om Vitello er meget tro mod bøgernes univers.

- Vi ønsker at give en oplevelse af, at bøgerne bliver levende. Vi har forsøgt, at få Niels Bo Bojesens udtryk ind i karaktererne i en eller anden grad. Vi håber, at bøgernes mange fans vil se det som en naturlig oversættelse. Mange har et forhold til Vitello, og det prøver vi at leve op til, forklarer Anders Berthelsen.

For Ja Film har arbejdet med "Vitello" givet blod på tanden til i fremtiden at være med på andre spillefilmsprojekter.

- Det, at vi har udholdt den første prøve, betyder noget i forhold til fremtidige samarbejdspartnere og investorer. Det viser, at vi kan godt, siger Anders Berthelsen.

Se traileren til filmen her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce