Annonce
Aarhus

Biografer lider efter genåbningen: Gæsterne bliver væk og de store film mangler

Sådan her så det ud til premieren på Vores Mand i Amerika i Nordisk Film Biografs foyer ved Skt. Knuds Torv. Foto: Jacob Christensen 
Biograferne i Østjylland har det hårdt for tiden. De store er fortrøstningsfulde, mens de små melder om, at de får underskud i år. Forklaringen er især dårligt udbud af film og manglende gæster.
Annonce

Enhver, som har været i biffen på det seneste, kan tale med om, at det har været en mærkelig oplevelse. En del sæder er spærret af og salene er mere tomme end normalt.

For eksempel til premieren på 'Vores Mand i Amerika' torsdag aften klokken 19.30, hvor der i Nordisk Film Biograf på Skt. Knuds Torv ikke var mere end en god håndfuld gæster. Faktisk seks mennesker for at være helt præcis. Katastrofe?

Ikke hvis man spørger hos Nordisk Film. Her er de ganske fortrøstningsfulde. De siger, at antallet af gæster for tiden generelt passer fint med corona-krisens begrænsede muligheder.

Dog vil de ikke ud med nogen tal for, hvor mange mennesker der reelt besøger deres biografer i disse dage.

Det vil de små biografer rundt omkring i Østjylland til gengæld gerne. Og det ser ikke særligt opløftende ud.

Annonce

En presset branche

Malling Bio, Biffen Odder og Kino Grenaa. Det er nogle af de østjyske biografer, der for tiden er hårdt ramt af corona-krisen. Både fordi de efter statsministerens pressemøde 12. marts måtte lukke biksen, og senere fordi de ikke er inkluderet i Kulturministeriets statsstøtte på 700 millioner til det øvrige kulturliv.

Og det lader til, at den manglende støtte til biograferne har haft store konsekvenser. For det første fordi de naturligvis er gået glip af en masse af penge, og for det andet fordi gæsterne bliver væk fra deres lokale biografer.

Per Hauberg, biografdirektør i Malling Bio, står i spidsen for en biograf, der er hårdt ramt af corona. Foto: Kim Haugaard

Det er der ifølge de mange lokale biografledere flere grunde til. Det skyldes både, at produktionen af film er gået så meget i stå i hele verden, at der ikke er nogen film at vise, som folk gider at se. Men det skyldes også, at folk stadig er påpasselige med at tage i biografen, selv om smittetallet er lavt. Det kan Per Hauberg, biografdirektør i Malling Bio, skrive under på.

- Beboerne i Malling er stadig ikke helt trygge ved at tage i biografen. Men hovedårsagen til at folk bliver væk er, at udbuddet af film er ringe, fortæller Per Hauberg.

Der bliver simpelthen ikke produceret nok film, og de film, der er produceret, venter de store amerikanske filmselskaber med at vise.

Annonce

Dystre fremtidsudsigter

De manglende gæster kommer til at have store økonomiske konsekvenser for de små biografer. Det står klart efter Århus Stiftstidende har ringet rundt til hver enkelt i avisens dækningsområde for at få en status.

Flere forventer, at de kommer til at gå ud med et underskud, når året er omme.

Udvalgte citater fra de østjyske provinsbiografer

Malling Bio: "I de sidste tre måneder, har vi omsat for en tredjedel af, hvad vi plejer"

Biffen Odder: "Det har været en hård tid for os. Vi kommer til at gå ud med et underskud"

Hadsten Bio: "Vi regner med at tabe over halvdelen af vores omsætning, når året er omme"

BIO Huset Galten: "Hvis alt går vel, kommer vi ikke ud med et underskud i år"

Kino Grenaa: "Vi har kunder, men ingen film. 500.000 kr. er blevet tabt" 

Ry Biograf: "Filmudbuddet har aldrig været mindre, så folk kommer ikke. Den økonomiske konsekvens er enorm"

Fotorama i Hammel: "Vi plejer at sælge 16.000 billetter på et år. I år sælger vi nok 8.000"

Kulturhuset i Skanderborg: Biograf-branchen er i en alvorlig krise, og vi går en svær tid i møde"

En af dem er Tomas Nørfelt, der til daglig er leder af Biffen Odder.

- De sidste mange år har vi lavet et overskud. I år kommer vi til at gå ud med et underskud. Hvis man sammenligner juni i år med sidste år, solgte vi 34 procent færre billetter. Så vi har ikke kun været ramt af nedlukningen. Det har også været svært at få folk i biografen, efter vi er åbnet, fortæller Thomas Nørfelt og forsætter:

- Det betyder, at vi må vende hver en øre, vi bruger. Vi kan ikke investere i nyt udstyr, som vi ellers havde håbet på.

Hos Kino Grenaa frygter man, at den økonomiske krise i biografbranchen sætter sine spor langt ud i fremtiden.

- Produktionerne af film i USA er sat på stand-by eller lukket ned. Nogle film skal optages om sommeren, så dem kan man ikke optage nu, hvor det snart bliver vinter. Andre film bruger børn i vigtige roller, og hvis man har optaget nogle scener med dem, og venter et år med at optage igen, ser de jo anderledes ud. Jeg frygter for, at mængden af film, der bliver produceret de næste to til tre år, bliver markant mindre, fortæller Gert Skov fra Kino Grenaa.

- I og med vi har et meget begrænset udvalg af film at vise, kører vi kun en eller to forestillinger om dagen. Normalt har vi fire, forsætter Gert Skov og fortæller om en kollega, der måtte lukke sin biograf blot 10 dage efter den var åbnet 1. marts.

Lars Werge, der er direktør for Danske Biografer, fortæller også, at de danske biografer over en bred kam har haft det svært økonomisk. Billetsalget i juni måned har været 40-50 procent lavere end samme måned sidste år.

- Det har været en hård sommer, og efter genåbningen har vi haft en meget langsom start. Biograferne har brug for, at de store filmselskaber kommer i gang, men de holder deres film tilbage i USA, fordi situationen er usikker, fortæller Lars Werge.

En af de biografer, der har haft mange tomme sæder de sidste par måneder, er Fotorama Hammel. De har oplevet en halvering i antal solgte billetter i 2020. Foto: Facebook
Annonce

Skuffelse over kulturministeren

Udover at være pressede på økonomien er de mange biografejere også skuffede over kulturminister Joy Mogensens omtale og behandling af biograferne. Især hendes udtalelse om, at biografer ikke er en del af kulturen, har irriteret mange.

- Jeg synes nærmest det var sjofelt af hende at udtale. Der trådte hun virkelig på os, og det gjorde ondt. Det var bestemt ikke en fair behandling, og vi blev sat totalt ud på et sidespor, fortæller Gert Skov fra Kino Grenaa.

Det er Per Hauberg fra Malling Bio enig i.

- Jeg synes det var en noget besynderlig udtalelse fra hende. Joy Mogensen havde ikke fået min stemme i forvejen, men nu får hun den 100 procent ikke. Jeg ved ikke, hvorfor hun sagde det. Måske gik hun i byen uden sin spindoktor, fortæller Per Hauberg, som for tiden ikke har mere end 4-5 mennesker til sine forestillinger.

Selvom de mange biografer kæmper med økonomien, er der dog ingen af dem, der regner med at gå konkurs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce