Annonce
Horsens

Efter mislykkede forsøg på at bedøve vildhest: - Vi skal ikke ud i en lignende situation

Hvis en anden vildhest fra Nørrestrand bliver syg, vil en eventuel aflivning komme hurtigere i spil. Det er konklusionen efter septembers mislykkede forsøg på at bedøve førerhoppen. Arkivfoto: Morten Pape
Flere mislykkede forsøg på at bedøve og behandle den syge førerhoppe hos vildhestene fra Nørrestrand betyder, at Horsens Kommune nøje vil overveje, hvad der skal ske, hvis endnu en vildhest bliver syg.

Horsens: Det har sat tanker i gang hos biolog Jan Kunstmann, Horsens Kommune, at det viste sig umuligt at bedøve førerhoppen hos vildhestene på Nørrestrand, og at den derfor endte med at blive aflivet.

I september fik hoppen betændelse i den ene hov, der krævede behandling. Tre dage i træk forsøgte en dyrlæge at bedøve hoppen med bedøvelsespile, men det lykkedes aldrig at få den lagt ned.

Derfor besluttede Jan Kunstmann i samråd med dyrlægen til sidst at aflive hoppen.

Og aflivning kan meget vel blive konsekvensen igen, hvis en af vildhestene bliver syg, lyder hans konklusion.

- Vi skal ikke ud i en lignende situation, hvor vi stresser hesten unødigt og ikke kan komme til at behandle den. Den betændelse, som førerhoppen havde, havde vi nok ikke kunnet klare med en enkelt smedebehandling. Den skulle have flere behandlinger, så det mest humane var at aflive den.

Annonce

Svært at bedøve vildheste

Han har efter episoden med førerhoppen rådført sig hos andre kolleger med kendskab til vildheste og med zoologiske haver:

- Det er et generelt problem at få bedøvet vildheste. Det er meget svært, og der er ingen garanti, for at det lykkes, fortæller Jan Kunstmann.

Førerhoppen fra Nørrestrand blev sidste år behandlet for en flækket hov, og her lykkedes det ret hurtigt at få hesten lagt ned med bedøvelsespile.

Derfor var han optimistisk, da hoppen blev syg i september og igen krævede behandling.

- Vi brugte den samme medicin, som vi anvendte sidste år, men det lykkedes ikke at få den bedøvet. Der er bare nogle faktorer ved vildheste, der gør, at medicinen ikke virker ens hver gang, forklarer Jan Kunstmann.

Det er jo vildheste

Han understreger, at der jo er tale om vildheste, der gerne skulle kunne klare sig selv.

- Førerhoppen havde problemer med sine hove, og det er ikke noget, vi ønsker at give videre til de føl, der kommer til verden, hvis det er noget, der nedarves. Vi vil gerne have robuste heste, der kan klare sig selv, siger han.

Derfor vil hurtigere aflivning være i spil fremover.

- Vi tager det fra gang til gang og vurderer ud fra, hvad hesten fejler. Udgangspunktet vil sandsynligvis være, at vi observerer hesten, og så skal den helst komme sig selv. Hvis den ikke kan det, skal vi gribe ind, og så vil det helt klart være en vigtig overvejelse at aflive den med det samme, fordi det er så usikkert, om vi kan få den lagt ned.

Ved at finde nyt hieraki

Indtil videre har vildhestene i Nørrestrand det godt og er ved at finde sig til rette uden førerhoppen, fortæller Jan Kunstmann.

- Der er ingen interne magtkampe for at finde et nyt hieraki. Der er en hoppe, der går forrest, når flokken flytter sig, siger biologen, der kigger til hestene et par gange om ugen.

Der er fem hopper, to hoppeføl og et hingsteføl samt en hingst tilbage på Nørrestrand.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce