Annonce
Aarhus

Biologens favoritter: Her kan du opleve usædvanlig natur

Emil Brandtoft er ansat på Naturhistporisk Museum og har været med til at lave den udstiling, som skulle være vist i forbindelse med tv-serien "Vilde vidunderlige Danmark". Han giver ideer til, hvor vi kan gå hen i naturen i denne tid,Foto: Axel Schütt
Til tv-serien "Vilde vidunderlige Danmark" er lavet udstillinger, som coronaen bremser lige nu. Emil Skovgaard Brandtoft fra Naturhistorisk Museum i Aarhus har været med til at lave dem.

AARHUS: Lige nu bjergtager tv-serien "Vilde Vidunderlige Danmark" danskerne, der fem søndage i træk på DR1 kan følge naturkloge hoveders fortælling om den danske natur hjulpet på vej af skuespiller Lars Mikkelsens ikoniske stemme.

I forbindelse med tv-serien, hvis tredje afsnit sendes denne søndag aften, er lavet et omfattende, selvstændigt projekt, der er vinklet sådan, at det spiller sammen med udsendelserne. Det skal sætte børn og voksne yderligere ind i naturen.

En del af det, udstillingen "99 arter at se, før du bliver voksen", skulle have været vist på Naturhistorisk Museum i Aarhus nu, med det hindrer coronaen. Museet er lukket. Til gengæld kan en udgave opleves på nettet. Biolog Emil Skovgaard Brandtoft fra museet i Aarhus har været med til at lave den.

Om projekt "99 arter"

Projekt "99 arter" er udviklet af Naturhistorisk Museum i Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening og er støttet af Nordea-fonden med 4,2 millioner kroner.
Projektet skal inspirere børn og unge og deres lærere til at komme ud i naturen – og åbne deres øjne for de fortællinger, som findes derude.

De 99 arter

Visionen med den er at formidle 99 arter i den danske natur, som alle børn og unge uden problemer vil kunne lære at kende. Disse 99 arter skal udgøre den pædagogiske rygrad i fortællingen om dansk natur, fordi kendskab til Danmarks natur giver glæde, store oplevelser og livskvalitet, mener tilrettelæggerne.

Projektet er udviklet af Naturhistorisk Museum i Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening og er støttet af Nordea-fonden med 4,2 millioner kroner. Projektet skal inspirere børn og unge og deres lærere til at komme ud i naturen – og åbne deres øjne for de fortællinger, som findes derude.

Men når vi nu ikke kan opleve udstillingen, så kan vi jo gå ud at opleve naturen i virkeligheden.

Vi har bedt Emil Skovgaard Brandtoft om hjælp og om anbefale steder, der er værd at besøge i det østjyske område.

Annonce

Vilde heste og okser

- I Mols Bjerge er der meget at opleve, siger Emil Skovgaard Brandtoft straks og nævner området omkring Molslaboratoriet, der tilhører Naturhistorisk Museum. Her er naturen sat fri med vilde heste og okser. Det ser man ikke rigtig andre steder. Der er fri adgang, og man må have hunde med, men de skal holdes i snor.

Han føjer til, at Molslaboratoriet er med i denne søndags udsendelse, og de vilde heste man ser på tv, er dem man kan besøge derude.

Så er der kysterne langs Djursland.

- Der er gode ture. Fra spidsen af Helgenæs og til Sletterhage, forbi Tyskertårnet med udsigt til Samsø. Op over Helgenæs er der spændende natur, og kystskrænterne er ganske særlige. Mange steder kontrollerer vi naturen, men her er dynamiske og anderledes steder, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Han nævner også Gjerrild Klint, sandstrækningen ved Grenaa, Fornæs og skoven ved Rugaard.

- Et andet, lidt overset sted er Vosnæs Pynt og skoven med gamle, urørte træer, siger han.

Her er de steder, Emil Skovgaard Brandtoft foreslår at besøge. Grafik: Jens Nex
Annonce

Væk fra det kendte

Ved kysten er der også Moesgård-skovene og skrænterne ned mod vandet.

- De er spændende og seværdige, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Og så er der Kasted Mose ved for Aarhus, et sport område inden for motorvejen.

- Her går heste, kvæg og vandbøfler, siger han.

Området omkring Himmelbjerget kan også give gode oplevelser, mener han.

- Man skal bevæge sig væk fra de kendte veje og stier. Skovene er fine, terrænet er dejligt kuperet og smukt, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Det gælder her som for så mange andre steder, at det er klogt at bevæge sig væk fra hotspots, de steder, som de fleste kender. Tilmed er der god plads, når man betræder andre områder.

Annonce

Gør det selv

Tv-udsendelsen handler om skovene, havet og kysterne, åbne landskaber, søer og vandløb samt byen.

Et netværk af museer i landet har været med til at lave en vandreudstilling med seks montrer, som skal rundt i landet, blandt andet i storcentre, men de er lukkede nu.

- Vandreudstillingen fortæller om det åbne landskab, skovene, byerne, hav og kyst, søer og vandløb, og den har et afsnit om landskabsdannelse, hvor vi oplyser, hvorfor landskaberne ser ud, som de gør, hvordan de er skabt, og hvilke genstande og dyr, man kan opleve der, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Med til vandreudstillingen hører en syvende montre, der skal stå i et naturområde i nærheden af det sted, hvor vandreudstillingen bliver vist.

- Den er lavet sådan, at gæsterne selv skal skabe indholdet. Vi opfordrer til at tage ud og opleve naturen og lave sin egen udstilling. Find kogler, sten og andet og sæt det sammen. Den er en ekstra godbid, siger Emil Skovgaard Brandtoft, der af gode grunde ikke kan fortælle, hvornår vi kan opleve udstillingerne. Her spiller coronaen også med.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Østjylland For abonnenter

Forældre nægtede at sende deres børn på kæmpeskole 15 kilometer væk: Nu har de skabt deres egen friskole

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Gartnerens to døtre skulle have været én søn: - Men for os har det været en gave at være tvillinger

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce