Annonce
Aarhus

Biologistuderende fra Aarhus finder ny art i Danmark

Vampyrrodlusen fra Nationalpark Mols Bjerge er den første af sin slags i Danmark. Foto: Nationalpark Mols Bjerge
23-årige Hjalte Kærby har fundet den seneste art i den danske fauna. Den har fået navnet vampyrrodlus.

AARHUS: Den århusianske biologistuderende Hjalte Kjærby kiggede en ekstra gang, da han for nylig var på felttur i Nationalpark Mols Bjerge. Her ledte han egentlig efter nogle havemyre-dronninger til sit bachelorprojekt, mens faldt i stedet over en ny art, der aldrig tidligere er blevet fundet i Danmark.

En art, der nu har fået navnet vampyrrodlus. Det er nemlig sådan, at den person som finder en ny art for Danmark også får navngivningsretten.

- Da jeg ikke fandt havemyre-dronning, begyndte jeg at vende sten for at finde bo af græstørvmyre, der er almindelig ved kysten ved Øer i nationalparken. I et par af kolonierne var der mange store, blege og fladtrykte rodlus. De afveg dog fra dem, man normalt møder. Der var nemlig ikke en eneste af dem, der sugede plantesaft fra rødder som i andre myrearters bo – de sad bare på stenenes underside midt i myrevrimlen, fortæller Hjalte Kærby og fortsætter:

Annonce

- Min mistanke faldt med det samme på en rodlus, Paracletus cimiciformis. Den er kendt fra vores nabolande fra netop bo af græstørvmyre. Det viste sig at være rigtigt – så den art er altså den seneste tilføjelse til Danmarks fauna, siger den biologi-studerende fra Aarhus Universitet.

Det er den 23-årige Hjalte Kjærby fra Aarhus Universitet, der fandt den på en felttur til Mols Bjerge. Foto: Nationalpark Mols Bjerge

Det er ikke første gang, at den unge århusianer har lavet opsigtsvækkende fund.

Vampyrrodlus

  •  Latin: Paracletus cimiciformis
  • Klasse: Insekter Vampyrrodlusen er en bladlus, der lever underjordisk på rødder.
  • Det nye danske navn har årsag i dens måde at leve sammen med myrerne. De fleste rodlus er nemlig kendt for deres gensidige forhold til myrer, der beskytter bladlus mod farer til gengæld for deres sukkerholdige afføring, kendt som honningdug. Vampyrrodlusen afviger dog fra denne adfærd.
  • På vores breddegrader (der er nemlig en geografisk forskel) er der to forskellige former af vampyrrodlus. Den ene er grønlig og rund, suger plantesaft fra græsrødder, som alle de andre arter af rodlus, og giver græstørvmyrer honningdug.
  • Den anden er bleg og fladtrykt – og i stedet for at suge plantesaft, udskiller den en lugt, der får græstørvmyrerne til at tro, at lusen er en af deres larver. Den får en enestående plads midt i myrernes yngel – og her lever den af at udsuge myrelarver, heraf det danske navn vampyrrodlus. Myrerne opfatter aldrig, den æder deres afkom. Det er den eneste kendte bladlus i verden, der er parasit på myrer. Man aner ikke, hvad der bestemmer, hvilken af de to former en nyfødt rodlus får.

- Hjalte er kun på sit tredje år på biologistudiet, men hos os og i insektkyndige miljøer er han allerede en kendt og erfaren mand. Vi har Danmarks mest ambitiøse bynaturprojekt i Ebeltoft, kaldet BiodiverCity, og her har han flere gange været på besøg sammen med andre dygtige insektfolk. Det var Hjalte, der var mand for de første fund i hele Danmark af den sjældne Lille Lynggræshoppe uden for Mols Bjerge, fortæller nationalparkchef i Nationalpark Mols Bjerge, Birgitte Lamp.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce