Annonce
Østjylland

Biskop dømt for at dække over seksualforbrydelser siger op

Paven har accepteret opsigelse fra præst dømt for at dække over seksuelle forbrydelser.

Mandag har pave Frans for anden gang på tre dage accepteret en opsigelse fra et højtstående medlem af den katolske kirke på grund af sager om seksuelt misbrug af børn.

Lørdag fik den amerikanske kardinal Theodore McCarrick lov til at sige op, mens det mandag er den australske ærkebiskop Philip Wilson, der forlader den katolske kirke.

Det oplyser Vatikanet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere har fem biskopper fra Chile også trukket sig efter skandaler om seksuelle overgreb.

Philip Wilson var ærkebiskop i den australske by Adelaide. Han blev ifølge nyhedsbureauet AP i maj dømt for ikke at oplyse politiet om en pædofil præsts misbrug af to alterdrenge i 1970'erne.

Drengene betroede sig angiveligt til Wilson, der ikke greb ind, da han ønskede at beskytte kirkens omdømme. Den pædofile præst blev siden dømt for misbrug af ni børn.

Wilson er det højest placerede medlem af den katolske kirke dømt ved en domstol for at dække over seksuelle forbrydelser. Han blev idømt 12 måneders husarrest med fodlænke.

I første omgang nægtede Wilson at træde tilbage, før hans appelsag var færdig. Det fik blandt andet Australiens premierminister, Malcom Turnbull, til at opfordre pave Frans til at fyre Wilson.

Sagen er ikke den eneste forbindelse mellem Vatikanet og Australien. En australsk kardinal, der er i dag er Vatikanets økonomichef, skal forsvare sig ved en domstol mod anklager om mindst tre tilfælde af seksuelt misbrug.

Kardinalen, George Pell, nægter sig skyldig.

Paven har givet George Pell, orlov på ubestemt tid. Hans sag forventes afgjort i slutningen af 2018 eller starten af 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Første dansker undersøges for coronavirus i Aarhus: Patienten har det godt, siger overlæge

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce