Annonce
Byudvikling

Biskop og Den Gamle By slår alarm: Højhus på Mindet kan overskygge domkirke, bymidte og historisk havn

Planen om et højhus på 150 meter på Mindet i Aarhus skaber voldsom debat. Nu kommer Aarhus Stift og Den Gamle By også på banen, og det sker med massive bekymringer. Visualisering: C. F. Møller
Biskop Henrik Wigh-Poulsen fra Aarhus Stift og museumsdirektør Thomas Bloch Ravn fra Den Gamle By forsøger at råbe byrådet op. De frygter, at Mindet 6 vil læne sig selvhævdende ind over den gamle bykerne med uoprettelige konsekvenser for helheden.

AARHUS: Højhusprojektet Mindet 6 vil vil overskygge domkirke, bymidte og et af landets ældste industriminder på havnen.

Sådan lyder det fra biskop Henrik Wigh-Poulsen fra Aarhus Stift og museumsdirektør Thomas Bloch Ravn fra Den Gamle By i et åbent brev til Aarhus Byråd.

I brevet afleverer de to afsendere en opfordring til at genoverveje det planlagte og stærkt debatterede højhusprojekt, der går under navnet Mindet 6.

Annonce

- Man må forestille sig, at Mindet 6 vil komme til at dominere bybilledet i en sådan grad, at bygningen vil overskygge både domkirke, bymidte og den ældste industrihavn, hvor eventyret om Aarhus i sin tid begyndte, forklarer Henrik Wigh-Poulsen og Thomas Bloch Ravn.

Enestående bymidte

Byggeselskab Olav de Linde står bag planen om det 150 meter højt kontorhus på Mindet.

Forslaget slår streger til, at der kan bygges et kontorhus i op til 40 etager med en form som tre slanke klodser, der er sat forskudt oven på hinanden på Mindet 6. På stedet er der i dag en ældre og karakteristisk lagerbygning, der har tilhørt DLG.


En by skal naturligvis udvikle sig, og nedslidt byggeri skal erstattes af nyt. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at Aarhus har en enestående velbevaret bymidte, en af Danmarks fineste kirker og et pakhus- og silokompleks ’De fem søstre’, der rangerer som et af landets vigtigste industriminder.

Henrik Wigh-Poulsen og Thomas Bloch Ravn, Aarhus Stift og Den Gamle By


Planen for Mindet 6 har udløst en ophedet debat.

Den går biskoppen og museumsdirektøren nu ind i med det åbne brev, hvor de slår til lyd for udarbejdelse af troværdige visualiseringer, så beslutningen om højhusprojektet kan tages på et fuldt oplyst grundlag om, hvilken effekt byggeriet vil få på den mest bevaringsværdige del af det historiske Aarhus

- En by skal naturligvis udvikle sig, og nedslidt byggeri skal erstattes af nyt. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at Aarhus har en enestående velbevaret bymidte, en af Danmarks fineste kirker og et pakhus- og silokompleks ’De fem søstre’, der rangerer som et af landets vigtigste industriminder, understreger Henrik Wigh-Poulsen og Thomas Bloch Ravn.

Annonce

Uoprettelige konsekvenser

I det åbne brev forklarer Henrik Wigh-Poulsen og Thomas Bloch Ravn, at Aarhus er vokset og har udviklet sig gennem århundreder.

De understreger, at hver tidsepoke har sat sit præg på helheden og bidraget med nyt i respekt for det gamle.

På denne adresse på Mindet i Aarhus arbejdes der med planer om at lave et højhus på 150 meter. Foto: Kim Haugaard

- Vores bekymring er, at et enkelt årti med økonomisk overskud og vækst og en arkitektur, der meget demonstrativt udtrykker dette med himmelstræbende højhuse, ikke alene kommer til at præge det samlede bybillede på en meget bastant måde, men tager magten fra den historiske by. Mindet 6 vil, frygter vi, læne sig selvhævdende ind over den gamle bykerne med uoprettelige konsekvenser for helheden, fortæller de.

Biskoppen og museumsdirektøren beder om, at byrådsmedlemmerne genoverveje sagen.

- Det er ingen kunst at bygge nyt, men det, som først er ødelagt, er evigt tabt og kan ikke genskabes, slutter Henrik Wigh-Poulsen og Thomas Bloch Ravn deres åbne brev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce