Annonce
Østjylland

Bjørnespor, sneglehuse og blomster: Skole fik kunstværk, man må røre ved

Det nye kunstværk, der symboliserer jord, har fået navnet "En plet på jord." Skulpturen har grene af jern, som eleverne kan hænge deres egen kunst på. Foto: Morten Pape

Tirsdag blev sløret løftet for den sidste af i alt fire skulpturer på Lundagerskolen. Skulpturerne af de fire elementer bærer præg af, at eleverne kan bruge dem i deres hverdag.

Lund: 17 år efter, Lundagerskolen begyndte at dekorere sine fællesarealer med skulpturer af de fire elementer, blev det sidste af de fire, jord, tirsdag formiddag præsenteret.

Det skete i selskab med skolens elever og lærere, borgmester Peter Sørensen (S), kunstneren Helle Nørby og repræsentanter fra Gunnar Andersens Familiefond, som har doneret 190.000 kr. til skulpturen.

Alle fire skulpturer er robuste og anvendelige på den ene eller anden måde, og skulpturen af jord er ingen undtagelse.

Den er placeret ved skolens indgang, så eleverne kan bruge den som bænk, når de venter på at blive hentet fra skole eller som et mødested.

En del af skulpturen forestiller et træ med grene, hvor eleverne kan hænge deres egen kunst.

- Vi kan godt lide, at kunsten er anvendelig, og at den giver eleverne ejerskab. Det er nogle robuste skulpturer, som man må røre ved. Man kan se og føle på dem, og det er vigtigt, for en del af vores elever sanser bedst ved at føle på ting, fortæller Hanne Bjerre fra kunstudvalget på skolen.

Lundagerskolen har ca. 80 elever med indlæringsvanskeligheder, bl.a. udviklingshæmmede, autister, børn med adhd, Downs eller andre syndromer.

Vi kan godt lide, at kunsten er anvendelig, og at den giver eleverne ejerskab. Det er nogle robuste skulpturer, som man må røre ved. Man kan se og føle på dem, og det er vigtigt, for en del af vores elever sanser bedst ved at føle på ting.

Hanne Bjerre, skolens kunstudvalg
Kunstneren Helle Nørby fra Lundumskov har skabt det nye værk. Hun står også bag vand-skulpturen, der er er placeret skråt over for det den nye skulptur. Foto: Morten Pape

Føles som puppe eller sneglehus

Efter afsløringen af skulpturen hang eleverne papblomster- og blade, de selv havde lavet, på træet, og der var rig mulighed for at se og føle på det nye kunstværk.

En af dem, der benyttede sig af den mulighed, var 15-årige Sebastian Rasmussen fra 8.c2.

- Her har været en bjørn og lave et fodspor, og her føles det som en vej eller sten. Det her føles lidt som en puppe eller et sneglehus, sagde han, mens han bevægede sin hånd rundt på skulpturens fordybninger og forhøjninger.

Kunstværkets skaber, Helle Nørby, der bor i Lundumskov, gav det navnet "En plet på jorden," fordi Lundagerskolen er elevernes plet på jorden - det er deres skole.

Da skolen åbnede i 2011, kom skulpturer af de første tre elementer, ild, vand og luft, til, og indtil tirsdag var jord repræsenteret i form af planter.

Ideen om de fire elementer opstod, fordi skolen skulle udsmykkes, og det med skolens indretning i fire afdelinger var oplagt at vælge de fire elementer.

Borgmester Peter Sørensen (S) afslørede kunstværket sammen med skolens elever tirsdag formiddag. Foto: Morten Pape
Blandt talerne var Anne Lene Løvbjerg fra bestyrelsen i Viceinspektør Gunnar Andersens Familiefond, som donerede 190.000 kr. til skulpturen. Foto: Morten Pape
Borgmester Peter Sørensen (S) havde i dagens anledning taget borgmesterkæden på til stor glæde for skolens elever. Foto: Morten Pape
Afsløringen af kunstværket blev markeret med sang og en række taler. Her er det konstitueret skoleleder Harry Lauritsen, der byder velkommen. Foto: Morten Pape
En opmærksom elev bemærkede, at borgmester Peter Sørensen (S) ikke går med ur, hvilket fik ham til at fortælle om, at han derfor næsten aldrig ved, hvad klokken er. Foto: Morten Pape
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Sport

Lars Høgh er død

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Østjylland

Stort smitteudbrud på gartneri: - Vi følger udviklingen tæt

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Annonce