Annonce
Aarhus

Bjarke Ingels-projekt strandet: Byens kunstige strand først på plads om to år

- Dejlig legeplads, synes fireårige Georg og niårige Rosa sammen med deres mor, Mille Marie Christensen. Familien undrede sig noget over, at der pludselig var placeret en kunstig strand tæt på Domen på Pier 2. Foto: Flemming Krogh
Byens nye, kunstige strand tegnet af stjernearkitekt Bjarke Ingels er færdig. Den kan bare ikke opsættes foreløbig.

AARHUS: Jamen, øh, det ligner jo den kunstige strand, som skulle placeres ved Aarhus Havnebad. Hvad laver den her?

Besøgende på Pier 2 undrer sig i disse dage. Tæt på boblen Dome of Visions ligger der en flot, flot træstrand med sand og det hele. Udført i samme lækre design som Aarhus Havnebad.

Hvorfor er den ikke på plads ved havnebadet ved Aarhus Ø? Det er jo trods alt højsommer.

Det er der en forklaring på:

Fra starten af var det absolut ikke var meningen, at den kunstige strand, som den verdenskendte danske arkitekts Bjarke Ingels tegnestue BIG Architects har tegnet og som Aarhus Kommune har betalt med fem millioner kroner i, skulle placeres ved Pier 2.

Den kunstige strand var - og er - en vigtig designmæssig del af Aarhus Havnebad, som Bjarke Ingels også står bag.

Når den ikke kan placeres ved havnebadet, skyldes det bølger. Færgebølger.

Annonce

Havneanlægget

Aarhus Kommune modtog i 2012 en donation på 40 millioner kroner fra Købmands Herman Sallings Fond til etablering af et havnebad på De Bynære Havnearealer i Aarhus.

Det viste sig senere, at kommunen måtte bruge et større millionbeløb på sikring af badevandskvaliteten samt bølgebrydere, inden havnebadet kunne tages i brug.

Med i projektet var en ø med strand, som Aarhus Kommune skal betale. Udgifterne beløber sig til cirka fem millioner kroner.

Havnebadet, som åbnede i 2018, har vist sig at være et tilløbsstykke. I løbet af to sommermåneder i åbningsåret 2018 kom der over 100.000 gæster.

I år ventes besøgstallet at havne på 60.000-80.000 gæster.

Færgebølger på tværs

Da Aarhus Havnebad blev bygget, fandt teknikerne ud af, at det ikke gik uden at indramme badet med en spunsvæg.

Spunsvæggen havde to funktioner: Dels skulle den gøre det muligt at indtage rent vand til badet, dels skulle spunsen beskytte badet mod bølger i bassinet. Især færgebølger fra Molslinjens katamaranfærger, som lægger til kaj tæt på bassinet.

Men dengang var der tilsyneladende ingen, som tænkte på også at indramme den kunstige strand i spunsvægge, så den kunne klare bølgerne. Eller også var der blot ingen, der var klar til at betale prisen.

Imens fortsatte bygningen af den kunstige strand. Med det resultat, at den ikke kunne placeres det tiltænkte sted, da den var færdig.

- Vi forestiller os, at den kunstige strand skal bruges de næste par år på Pier 2 i forbindelse med, at man på stedet vil prøve en havnepark af, siger chefkonsulent Steen Hestbek, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune. - Men den skulle jo have været placeret over ved havnebadet? - Ja, men man fandt ud af, at den kunstige strand var konstrueret på en sådan måde, at der var risiko for, at bølger fra Molslinjens færger ville kunne skade den. Og Molslinjen flytter jo engang til efteråret i 2020 - formentlig i oktober.

Den billigste måde

Og til den tid skal den kunstige strand så tilbage til sin rette plads? - Ja, vi tænker, at den kunstige strand nu skal have lov at indgå som en del i den nye havnepark i de to år, Pier 2 skal fungere som prøvepark. Den bliver en del af oplevelsen.- Men burde man ikke have ventet med at få bygget den kunstige strand, når den ikke kan bruges det sted, den er tiltænkt? Det er trods alt fem millioner kroner, der skal forrentes. - Det var samme produktionsapparat, der lavede såvel havnebad som strand. Det kunne bedst betale sig at få de to ting lavet sammen, mener Steen Hestbek.

- Kan du forstå, hvis der er folk, der undrer sig over, at man skynder sig at få lavet en kunstig strand for skatteborgernes penge - og så efterfølgende kan stranden ikke bruges det sted, den var tiltænkt? - Njaae, det ved jeg ikke. Området ved havnebadet har stadig en midlertidig karakter. Og om to år kan den kunstige strand så placeres det tiltænkte sted, mener chefkonsulenten. - Set fra et økonomisk perspektiv er det billigere at få bygget anlægget nu, og så sejle det på plads i Bassin 7 senere, end hvis vi skulle have startet et nyt produktionsapparat op om et par år for at bygge den, når der er mulighed for det i Bassin 7, siger Steen Hestbek og fortsætter:

- Så egentlig er det her den billigste løsning, og samtidig giver den kunstige strand et rigtigt godt bidrag til vores forsøg med en havnepark bag ved Bestsellers bygning på Pier 2.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bjarke Ingels.

Tanken er, at havnebadet (øverst) skal spille sammen med den kunstige strand (nederst). De næste to år bliver stranden dog i stedet del af en ny bypark, som på prøvebasis skal laves på Pier 2. Visualisering: Arhus Kommune/Salling Fondene/Casa/Big
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce