x
Annonce
Aarhus

Bjarke Ingels tog hul på nyt havne-byggeri

Borgmester Jacob Bundsgaard (forrest) og rådmand Kristian Würtz var med til at sætte en spade i jorden, sammen med Bjarke Ingels (i midten).

Arkitekt Bjarke Ingels var inviteret til at tage første spadestik til AARhus. Et markant højhus som er undervejs på Aarhus Ø.

Århusianere myldrede til fra nær og fjern, da Rune Kilden, en af byens driftige bygherrer, havde inviteret til pindemadder og første spadestik på Aarhus Ø.

Annonce
Rune Kilden er bygherre på projektet på havnen, som arkitekt Bjarke Ingels er inviteret til at være med i.

Anledningen var, at stjernearkitekt Bjarke Ingels var i byen, hvor han var inviteret til at tage første spadestik til højhuset AARhus, som Bjarke Ingels tegnestue står bag. Med en fint udsmykket spade, håndtegnet af Mormor, en lokal kunstner, som er involveret i det nye projekt, satte Bjarke Ingels spaden i jorden samtidig med bygherrer, repræsentanter fra Aarhus Kommune og andre notabiliteter.

»Jeg gør det lidt forsigtigt, så jeg ikke ødelægger kunstværket på spaden,« lød det fra Bjarke Ingels.

Blæst er en udfordring

Arkitekten med de mange visionære byggerier bag sig er begejstret for at være med i processen med byggeriet i Aarhus.

»Det er ganske unikt den måde, vi arbejder på her. Med en plan, hvor man tænker byliv før boliger. Det er en smuk tanke. Normalt opfører man et nyt byggeri på en anvist grund. Bagefter må der opstå liv omkring bygningerne. Her er rækkefølgen omvendt,« forklarer Bjarke Ingels.

Ved at opføre badehuse langs kajkanten ved Bassin 7, at etablere et teater og opføre det kommende havnebad først, opstår bylivet. Inden boligerne i det nye højhus står færdige.

Placeringen lægger også op til, at her skal tænkes i helheder, da området er unikt.

»Det er her, man får eftermiddagssol på havnen. Her skal de kommende beboere og andre århusianere nyde livet i fremtiden. Derfor er vi meget optaget af bylivet her,« lød det fra rådmand Kristian Würtz (S), som også er involveret i arbejdet med at udvikle havneområdet.

Strandbaren, som er ganske velbesøgt af solhungrende århusianere, er et eksempel på, hvordan bylivet opstå her. Ud af nærmest ingenting: Et par stålcontainere og nogle genbrugspaller. Et eksempel på hvordan stedet vil tiltrække folk i fremtiden.

»Når solen skinner, og det er vindstille, er det rart at være her. Men ofte blæser det på en havn, og derfor har vi lagt vægt på at få de lette enheder som de kommende badehuse, der minder om primitive fiskehuse, som man kender det fra Vestkysten, ind på området her. De små huse er med til at trække folk til og skabe liv. Men de små huse vil også skabe lækroge, som ellers kan være svære at finde på et tomt havneareal,« mener Bjarke Ingels.

Det nye byggeri, som har fået navnet AARhus, kommer til at bestå af to spir. I hver sin ende. Mellem de to punkter kommer huset til at trappe ned i højde. Det giver god plads til at bygge tagterrasser. Noget som Bjarke Ingels sætter stor pris på.

»Jeg har selv købt en lejlighed i New York, hvor jeg bor nu, med en tagterrasse som er på samme størrelse som selve lejligheden,« fortæller Bjarke Ingels.

Glad for Aarhus

I de senere år har Aarhus fået stor opmærksomhed rundt om i verden. Det har Bjarke Ingels bemærket.

»Aarhus er ikke længere en lillebror til København. Byen kan selv. Det er Aarhus Ø og alle byggerierne her et godt eksempel på. Området, som jeg er involveret i, kalder jeg for et 'lokal-patriotisk projekt med et kosmopolitisk udsyn'. Det er drevet af lokale entusiaster, der vil skabe noget særligt for byens beboere, men også for folk udefra. Jeg nyder også selv at komme hertil. Sidste jeg var her, var jeg på en sjov ping-pong-bar sent om natten. Det endte med, at jeg ikke nåede mit fly dagen efter,« lyder det med et glimt i øjet fra arkitekten.

Ellers er det området omkring Godsbanen, som tiltrækker ham mest ved byen.

»Området ved Godsbanen med primitive byggerier, er meget levende og autentisk. Det fascinerer mig.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Østjyllands Politi: - Det er vigtigt at vi stadig holder sammen - på afstand

Annonce