Annonce
Debat

Bjedstrup Skole er en rollemodel: Her får børn natur tæt ind på livet

"Bjedstrup Skole og Børnehus har rådighed over et stort, varieret og vildtvoksende udeareal, som bruges flittigt på alle alderstrin. Naturen er på mange måder en integreret del af hverdagen – i kraft af pædagogiske og læringsmæssige strategier, men i høj grad også som en naturlig følge af rammerne og kulturen på stedet", skriver Jane Mondrup. Privatfoto: Tor Birk Trads

DEBAT: Engang sidst i august gik jeg og arbejdede i haven, mens jeg lyttede til en podcast fra dagbladet Information med emnet klimaets virkelige tilstand. Et stykke inde i podcasten sagde klimajournalist Jørgen Steen Nielsen noget, som fik mig til at stoppe op. Jeg gengiver det her, nedskrevet fra lydsporet:

"Jeg tror, det er enormt vigtigt, at de, der vokser op, får et tættere forhold til naturgrundlaget, end mange af os har haft. Altså, at de ikke via skolebøger, som fortæller om verdens snarlige undergang, men via udflugter til den natur, som vi lever på og af og med og holder af, oplever, hvad den kan, og hvad den er værd, og hvor fuldstændig mirakuløs den er. Fordi, hvis man fra barnsben oplever det under, det er at fange en haletudse eller se en haletudse udvikle sig, eller hvad det nu kan være, så bliver man på en helt anden måde udrustet til at beskytte det her skaberværk, når man bliver ældre. Nogle gange forfalder jeg til at sige, at det allervigtigste, vi kan gøre ved klimakrisen, er at gøre alle vores børnehaver til skovbørnehaver - for at give børnene det fundament, at skaberværket er fantastisk og smukt og skal beskyttes. Når de bliver ældre, lærer de, hvordan de skal beskytte det".

Det er jo det, vi har, tænkte jeg. Det er sådan, min datters hverdag har været, fra hun som etårig startede i dagpleje til nu, hvor hun går i 4. klasse på Bjedstrup Skole, en lille folkeskole på landet i Skanderborg Kommune. Hun og alle de andre børn i vores landsbyordning har haft lige præcis den opvækst, som Jørgen Steen Nielsen anser for måske det allervigtigste i forhold til at løse klimakrisen.

Annonce

Men få dage før havde vi fået den besked, at Bjedstrup Skole stod til at lukke. I hvert fald var det en del af forslaget til skolestrukturreform i Skanderborg Kommune, som byrådet nu skulle behandle.

Bjedstrup Skole og Børnehus har rådighed over et stort, varieret og vildtvoksende udeareal, som bruges flittigt på alle alderstrin. Naturen er på mange måder en integreret del af hverdagen – i kraft af pædagogiske og læringsmæssige strategier, men i høj grad også som en naturlig følge af rammerne og kulturen på stedet.


At undervise børnene udenfor i mindre grupper var på ingen måde noget nyt, nu fik man bare mulighed for at gøre det hele tiden. Undervisningen var oppe at køre efter kun én dags forberedelse, og min datter var helt ærgerlig, da der kom mere normale tilstande, for det var da den fedeste skoletid, hun havde oplevet.


Der er for nylig blevet oprettet en naturbørnehave, men en meget stor del af dagtilbudenes aktiviteter er altid foregået i og med naturen. Alle klasser i skolen har en ugentlig udeskoledag, og især i indskolingen betyder det, at undervisningen foregår i naturen enten på skolens egne, fantastiske udearealer eller på ture i området, hvor de udendørs aktiviteter danner rammen for undervisning i de "almindelige" skolefag.

For mellemtrinnet, som min datter nu hører til, er udeskoledagen en projektdag med plads til fordybelse i mere overordnede emner.

At også aktiviteterne i fritidsklubben og frikvartererne i høj grad foregår udendørs, kan jeg se på tilstanden af min datters tøj og sko. Bukseknæene får grønne græsstriber og huller. Sko, støvler og overtøj bliver altid mudret til. En dag sidste vinter måtte jeg vaske de værste mudderplamager af overtræksbukser og jakke under vandhanen i haven, inden jeg turde overgive dem til vaskemaskinen.

Hvor mange steder oplever man det med en pige på ni år?

Vi har lige holdt 10-års fødselsdag for klassen. I to en halv time rendte hele flokken rundt udenfor og legede. Vi havde tændt et bål og stillet pinde, æbler (og senere skumfiduser) frem, men det var også den eneste aktivitet, vi satte i gang. Er der noget, børnene fra Bjedstrup Skole kan, er det at more sig sammen i naturen - og de elsker det!

For nylig spurgte vi klassen, hvilke trivselsarrangementer de kunne have lyst til, at forældrene arrangerede, og her fyldte forslag som udendørs overnatning med mad over bål, kanoture og fiskeri godt på listen.

Da man efter påske begyndte at åbne de corona-nedlukkede skoler igen med en lang række krav til opdeling og afstand og mest mulig udendørs aktivitet, var Bjedstrup Skole formentlig én af dem, som hurtigst fik alt til at falde på plads – for man havde allerede apparatet klar. At undervise børnene udenfor i mindre grupper var på ingen måde noget nyt, nu fik man bare mulighed for at gøre det hele tiden. Undervisningen var oppe at køre efter kun én dags forberedelse, og min datter var helt ærgerlig, da der kom mere normale tilstande, for det var da den fedeste skoletid, hun havde oplevet.

Jeg kunne fremhæve mange andre kvaliteter ved Bjedstrup Skole – det tætte fællesskab, de trygge overgange, samarbejdet med foreningslivet, den oplevelse, vi alle sammen har af, at det her er vores skole, en folkeskole med plads til eksperimenter og nytænkning. Men i dette indlæg har jeg valgt at fokusere på den ene ting: Bjedstrup Skole og Børnehus er et sted, hvor naturen gennemsyrer alt.

Jørgen Steen Nielsen kunne formentlig ikke have ønsket sig det meget bedre.

Bjedstrup Skole skal ikke nedlægges. Tværtimod burde skolen danne forbillede for andre skoler, så børn overalt kan få et tættere forhold til naturen både for deres egen og for vores allesammens skyld.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Udlover dusør: Tivoli Frihedens isbjørn er blevet stjålet

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Radikale sikrer et stort skridt for den grønne omstilling: Vi har hamret på døren til Finansministeriet

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Annonce