Annonce
Indland

Blå partier: 17-årige med kørekort skal blive permanent løsning

Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Flertal vil se på sanktionerne, hvis 17-årige bryder med loven omkring ledsager ved kørsel.

Forsøgsordningen, der gør det muligt for 17-årige at få kørekort, skal gøres permanent.

Sådan lyder det fra Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative på bagkant af nye tal fra Rigspolitiet, der viser, at over 63.000 unge har benyttet sig af ordningen.

- Nu skal vi selvfølgelig se de sidste tal og statistikker på det, men som udgangspunkt mener vi, at det er et godt forsøg, siger transportordfører Niels Flemming Hansen (K).

Ordningen har været på betingelse af, at de 17-årige med kørekort kun må køre bil, hvis de er ledsaget af en erfaren bilist over 30 år.

- Det er en god og blød måde at komme ud i trafikken på med en erfaren trafikant. Det har været en god ordning, som vi er villige til at lade fortsætte, siger færdselsordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen mener, at krav om ledsager er med til at gøre ordningen en succes.

- De unge mennesker får mere erfaring, efter de har taget kørekortet. Det styrker trafiksikkerheden, og derfor er vi selvfølgelig interesseret i, at ordningen skal fortsætte og blive permanent, siger han.

Socialdemokratiet, De Radikale og SF ønsker ikke at melde ud, hvorvidt ordningen skal gøres permanent, men henviser til den kommende evaluering af ordningen.

- Det kommer an på, hvad effekten er. Vi havde et håb om, at de ville blive bedre trafikanter. Det bliver interessant at se, om det er tilfældet, siger transportordfører Andreas Steenberg (R).

Lovgivningen om kørekort til 17-årige er blevet brudt 51 gange i 2017, 170 gange i 2018, og 121 har indtil juni 2019 brudt loven. Den primære årsag er, at der ikke har været en ledsager til stede, melder politiet.

En af sanktionerne for at køre uden ledsager er en bøde på 3000 kroner.

- 121 gange til og med maj, synes jeg, er voldsomt mange, og der synes jeg, at vi skal kigge på en hårdere straf, som måske hedder en frakendelse af kørekortet i en periode, siger Niels Flemming Hansen.

DF, Venstre, SF og De Radikale er også klar på at se på hårdere sanktioner, når ordningen snart skal evalueres.

Det samme er transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Jeg er meget opmærksom på problemstillingen og synes, at det er rigtig vigtigt, at vi får vurderet en skærpet straf i forbindelse med en kommende evaluering, udtaler ministeren blandt andet i et skriftligt svar.

Forsøget begyndte 1. januar 2017 og udløber ved udgangen af året, medmindre ordningen gøres permanent ved evaluering.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce