Annonce
Debat

Blå blok i Aarhus Byråd melder fra: Vildskoven er det umulige kompromis

"Den nemme adgang til skov og strand er noget af det, der for alvor får smilene frem hos århusianerne - en af de ting, der gør Aarhus til en god by at bo i. Det skal vi holde fast i. Og bakke op om, at rigtig mange hver dag snører løbeskoene eller springer på cyklen for at motionere og højne folkesundheden", skriver Bünyamin Simsek, Steen Stavnsbo og Christian Budde. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Politik handler om kompromisser. Det er vi med på. At flere parter skal have noget igennem, så alle bliver tilgodeset. Men der er ting, der er svære, faktisk umulige at gøre til et kompromis. F.eks. blæse og have mel i munden - eller lave vildskov med indhegninger i byens mest benyttede naturområde uden at begrænse nogen.

Derfor er vi meget tilfredse med, at Venstre og Det Konservative Folkeparti sikrede en betryggende tekst i den oprindelige forligstekst efter mange timers forhandlinger om budgettet for 2020. Vi ønsker biodiversitet, men det må i et bynært naturområde IKKE begrænse de mange fritidsbrugeres adgang eller børn og unges mulighed for trygt at kunne bevæge sig i skoven, lege og nyde det grønne.

Et hegn er et hegn! Og sætter vi et hegn op, kan vi ikke undgå, at det begrænser nogen.

Annonce

Projektet indeholder en række modsatrettede hensyn omkring natur og friluftsliv, som gør det umuligt at udføre i sin nuværende projektformulering. Forligspartierne bliver derfor nødt til at beslutte sig for, hvad vi vil prioritere i Marselisborgskovene – biodiversitet eller friluftsliv.


Når vi står i en situation, hvor vi skal vælge mellem århusianernes mulighed for at bevæge sig frit i skoven og grundlaget for store græssende dyr, så vælger vi århusianerne.


Marselisborgskovene er århusianernes foretrukne rekreative område. Hvis vi indhegner hele skoven eller dele af den, vil vi uagtet komme til at begrænse mange af skovens brugere. Dyrefolde kræver plads, og mountainbike- og ridespor må flyttes udenfor indhegningerne. Det betyder, at de mange, som udøver deres fritidsinteresse i skovene, må rykke tættere sammen.

Det bliver forståeligt nok opfattet som en begrænsning af flere brugergrupper. Hundelufterne har normalt direkte adgang til skoven. Enkelte spor er reserverede til andre brugere, men ellers er der frit slag på stierne. Ender vi med hel eller delvis indhegning af skovene, som SF ønsker, kommer al færdsel med hunde kun til at ske uden for indhegningerne. Vi kan forestille os, det også kunne opleves som en begrænsning.

Den nemme adgang til skov og strand er noget af det, der for alvor får smilene frem hos århusianerne - en af de ting, der gør Aarhus til en god by at bo i. Det skal vi holde fast i. Og bakke op om, at rigtig mange hver dag snører løbeskoene eller springer på cyklen for at motionere og højne folkesundheden.

Stod det til os, skal vi prioritere at skabe de absolut bedste rammer for, at århusianerne fortsat kan dyrke motion og bevæge sig frit i Marselisborgskovene. Vi møder frem til det nye møde i forligskredsen onsdag 12. maj med krav om:

- Biodiversitet og vildskov i Moesgaard med sikring af fritidsbrugernes interesse på væsentligt mindre areal end de 600 hektar. Vi ønsker, at alle eksisterende sti/spor med videre friholdes og ikke begrænses for gående/fritidsbrugere – altså ingen konsekvens for fritidsbrugerne således, som også fremgår af forligsteksten.

- Ingen indhegninger og græssende dyrevildt i Moesgaard.

- Der afdækkes et eller flere oplagte områder til et lidt større skovområde væk fra byen med biodiversitet og vildskov og tillige sekundært med mulighed for indhegning og græssende dyrevildt.

Det er vigtigt for os at slå fast, at vi er store fortalere for, at vi investerer i mere natur. Vi skal have meget mere fokus på biodiversiteten. Det er vigtigt for os og for verden. Vi kan bare ikke se, det kan lade sig gøre at forene natur- og fritidsinteresserne i Marselisborgskovene i den form og retning, der er givet, og som forligsteksten udtrykker. Derfor mener vi, investeringen i naturen primært skal lægges et andet sted.

Et godt eksempel er Teknik og Miljøs rewildingprojekt i Geding Kasted Mose, hvor Aarhus Kommune løbende opkøber arealer, rejser skov og udlægger områder til vild natur med stor værdi.

Det er ikke, fordi vi ikke vil indgå et kompromis. Men når vi står i en situation, hvor vi skal vælge mellem århusianernes mulighed for at bevæge sig frit i skoven og grundlaget for store græssende dyr, så vælger vi århusianerne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce