Annonce
Indland

Blå Bog finder plads til tv-værter og en myndig prins

Den 18-årige prins Nikolai er at finde blandt 173 nye navne i den nye udgave af opslagsværket Kraks Blå Bog.

Prins Nikolai var lørdag med til sin første officielle gallafest, da kronprins Frederiks 50-års fødselsdag blev fejret på Christiansborg.

Den ældste af prins Joachims sønner er nemlig fyldt 18 år, og hans vej ind i de voksnes rækker markeres nu også med en plads i den seneste udgave af Kraks Blå Bog, hvor han er den yngste blandt i alt 173 nye navne.

Bogen udkommer i sin seneste udgave 31. maj.

Den blå bog med sine 1608 sider rummer navne på 8486 danskere, der på hver sin måde har bidraget positivt til samfundet, siger Bolette Rud. Pallesen fra Gads Forlag.

- Det handler ikke udelukkende om at være synlig eller kendt som sådan, men at man har bidraget med noget, som også nyder anerkendelse blandt de fagfæller, man har, siger hun.

Forlaget har en redaktion, som udvælger navnene. For at kunne have føling med de mange brancher og fagfelter er der hjælp at hente fra 35 anonyme og ulønnede fagkonsulenter til at spotte de egnede kandidater.

Ifølge forlaget kommer der også forslag fra personer, der enten peger på sig selv eller andre.

I den nye bog finder man tv-journalisterne Abdel Aziz Mahmoud og Cecilie Frøkjær, ældreminister Thyra Frank og den tidligere verdensmester i mountainbike Annika Langvad.

Derudover har også skuespilleren Claes Bang fået sit professionelle liv ridset op. Han spillede blandt andet hovedrollen i filmen "The Square", der forrige år vandt Guldpalmen i Cannes.

For at blive optaget skal der foreligge en formel invitation fra forlaget, og det er tilladt at sige nej tak.

Som regel træder man først ud af det eksklusive selskab igen, når man dør, forklarer Bolette Rud. Pallesen.

Men man kan også blive ekskluderet i utide, siger hun. Der er eksempler fra nyere tid, hvor en person er blevet taget ud.

Det gælder blandt andet den tidligere konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen, stifteren af Fremskridtspartiet, Mogens Glistrup, og iværksætteren Klaus Riskær Pedersen.

- I alle tilfælde var der faldet en dom, som i en eller anden grad har været vanærende eller kaster et andet lys på deres virke, siger Bolette Rud. Pallesen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce