Annonce
Østjylland

Blæksprutte på badeværelset: Toiletter bliver til kunst

Der bliver arbejdet på livet løs for at færdiggøre toiletterne i projektet Lokumskunst inden ferniseringen. Her er det Sofia Madsen, der arbejder på billedkunstholdet fra Odder Gymnasiums toilet. Foto: Søren E. Alwan
Elever på tværs af uddannelser i Odder er i øjeblikket i gang med at udsmykke toiletterne i Vitapark.

Odder: Snart kan du møde en blæksprutte, når du går på toilettet i Vitapark.

Det skyldes, at omkring 100 elever fra Odder Gymnasium, FGU Sydøstjylland og Eriksminde Efterskole er i gang med et projekt, der har fået navnet ”Lokumskunst”.

De unge har med de lokale kunstnere Heidi Zilmer og Lene Rosenberg som mentorer udviklet idéer til udsmykningen af toiletterne, som de unge også selv står for.

Kunsten på toiletterne er lavet med inspiration fra nogle af FN’s 17 verdensmål, og blæksprutten hører hjemme under målet om at bevare verdenshavene.

- På denne måde får eleverne lov at møde hinanden på en anden måde, end man gør i et klasseværelse. Forløbet skaber et møde med produktionsmiljøet, og eleverne får noget i hænderne, som de ikke gør til hverdag, siger projektleder Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch, som er kulturformidler i Vitapark.

Annonce

Projekt Lokumskunst

Forløbet blev skudt i gang på et fællesarrangement 5. september. Siden uge 43 har de unge arbejdet på toiletterne i Vitapark. Der er fernisering af de færdige toiletter 28. november klokken 16:30 til 18, hvor alle må møde op.

I projektet deltager grafisk design-linjen på FGU Sydøstjylland, en billedkunstklasse fra Odder Gymnasium, tre danskklasser fra Eriksminde Efterskole og to selvstændige kunstnere.

Kunst med noget på hjerte

De unge på grafisk design-linjen på FGU Sydøstjylland har investeret mange timer i projektet, som blandt andet har taget dem gennem undervisning i fotografi, fotoredigering og 3D-drejning.

- Vi har været gennem mange processer i projektarbejdet, og det er en god måde at finde ud af, at man hver især kan forskellige ting. Eleverne finder undervejs også ud af, at det er helt normalt at være ved at drukne i det kaos, som et stort projekt er. Og så lærer de at håndtere det, siger Bente Asbjørn Jørgensen, der underviser i kommunikation og medier på FGU Sydøstjylland.

Et af de vigtigste mantraer i forløbet har været, at de to mentorer kun måtte guide og hjælpe til en vis grænse. Eleverne har selv ønsket verdensmål, fortolket det og kanaliseret budskab ud på toiletvæggene med deres egne hænder.

- Det er et vildt spændende projekt at være med til. Jeg kan rigtig godt lide, at det ikke bare er kartoffeltryk, der bliver lavet, men at der er et fedt tema med noget på hjerte, siger kunstner Lene Rosenberg.

Åbner lukket land

Det var tidligere leder af Vitapark Stine Jylov, der tog det første initiativ til projektet ved at kontakte den senere projektleder Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch. Ifølge projektlederen passer projektet godt til Vitaparks faciliteter.

- Vi valgte toiletterne i Vitapark, fordi stedet bliver brugt af mange mennesker. Toiletter er traditionelt gode til reklamer og budskaber, fordi det er let at fange og fastholde opmærksomheden, når man ikke bliver forstyrret af alt muligt andet, siger Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch.

Ifølge Bente Asbjørn Jørgensen er lige netop unge mennesker dog ikke særligt flittige brugere af Vitapark. Men måske kan projektet vise dem, at de også er velkomne til at benytte stedet.

- Mange unge kender ikke rigtigt Vitapark. Det har nok virket som lidt lukket land for dem. Men nu får vores elever i hvert fald fornemmelsen af, at kommunen rent faktisk gør noget for dem og giver nogle tilbud og muligheder, siger Bente Asbjørn Jørgensen.

De kunstudsmykkede toiletter bliver fremvist til offentligheden på en fernisering torsdag 28. november klokken 16:30, hvor alle er velkomne. Til ferniseringen vil der være et åbent kunstværksted på et hidtil urørt toilet, hvor de fremmødte dermed selv kan få mulighed for at udfolde deres kunstneriske side.

- Farverne er jo på mange måder ret vilde og rodede. Men så kommer der den blå flade ovenpå, som giver ro, siger elev på Odder Gymnasium Sofia Madsen om billedkunstholdets udsmykning. Foto: Søren E. Alwan
Unge fra FGU Sydøstjylland laver et tapet, som primært består af sekskanter, der udgøres af elevernes egne fotografier. Foto: Søren E. Alwan
Der er trangt på toiletterne, mens der arbejdes. Foto: Søren E. Alwan
Mentor Heidi Zilmer rådgiver eleverne til, hvordan de skal sætte tapeten op. Som mentor i projektet er hendes rolle at hjælpe til, at elevernes visioner og ønsker kan blive til virkelighed. Foto: Søren E. Alwan
Det er en holdopgave at få planerne til at blive til virkelighed. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce