Annonce
Østjylland

Blæseorkester på affaldsjagt i Romalt Bakker

Medlemmer af Blæseorkestret Søndermarken kan andet end at spille musik. De kan også samle skrald ind fra naturen, beviste de i søndags. Her ses Stine Hansen (til venstre) og Sofie Nielsen. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Flere foreninger nar meldt sig til at gøre naturen mere ren, og en af dem er Blæseorkestret Søndermarken og dets støtteforening. En søndag i solskin drog en lille flok ud for at jage plast, dåser og skrammel.

Randers: Rengøring af naturen, social sammenkomst, hyggelig morgenmad, en tur ud i frisk natur, og så naturligvis de 3000 kroner, der var sat på højkant af var alle gode grunde til at støtteforeningnen bag Blæseorkestret Søndermarken havde meldt sig til at samle skrald.

- Vi er altid på udkig efter måder, vi kan tjene penge til orkestret på, og det her er jo endda også godt for naturen. Samtidig så giver det os mulighed for at møde hinanden på en anden måde end kun lige til de musikalske arrangementer, og det er godt for fællesskabet, siger Pia Munk fra støtteforenigen.

Det blev lagt ud med lidt at spise og drikke, inden de 16 deltagere, både børn og voksne, blev udstyret efter alle kunstens regler, i øvrigt med grej, der var forsvarligt pakket ind i masser af plastik, hvilket man kan undre sig lidt over, netop i et tilfælde, hvor det handler om at begrænse mængden af affald og emballage i naturen. Indsamlerne fik handsker, gule veste, grønne plastiksække, stænger til at snappe affaldet med, rutekort og gode råd til, hvor dåser, metal, glas og plastik skulle placeres i de enkelte sække.

Inden grupperne blev inddelt og drog ud på ruten, kom der to mandlige mountainbikere susende forbi med anerkendende tilråb:

- Det er fand'me et godt initiativ. Og godt arbejde, blev der råbt i forbifarten.

Annonce
Fuld koncentration om arbejdet. Her er det Rebecca Munk (til venstre) og Nicoline Olsen med Flemming Bøje, formand for Blæseorkestret Søndermarkens Støtteforening, i baggrunden. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Piger med en mission

Fire piger: Stine Hansen, 11 år, Rebecca Munk, 10 år, Sofie Nielsen, 10 år og Nicoline Olesen, 10 år, gik sammen med holdleder Flemming Bøje, der er formand for Blæseorkestret Søndermarkens Støtteforening.

- Du kan på en måde godt kalde mig for klimatosse. Derhjemme sorterer jeg affaldet. Men jeg forstår ikke, at man ikke skal sortere på arbejdet. Der tager vi kun pap og plast fra, men kunne gøre meget mere, siger Flemming Bøje, inden han gelejder pigetruppen ud i henholdsvis vejkanten af Kristrup Engvej og på det gamle, nedlagte togspor.

I begyndelsen var der langt mellem affaldet, men den gruppe, der gik på togskinnerne, fik hurtigt sporet sig ind på at kigge i grøften ind mod skoven. Her var der virkelig gevinst, og man undrer sig over, hvor alt det plastik, øldåser, sølvpapir, plastiktallerkner, urtepotter med meget mere, der var havnet der, egentlig kom fra.

Pigerne var fyr og flamme og brænder i det hele taget for at redde planeten.

- Det er sjovt at være med til og vigtigt, var de enige om.

- Vi er med til at redde naturen, og det er jo os, der skal tage hånd om problemerne, når vi bliver store, lød det fra de snusfornuftige skraldeindsamlere.

Flokken af indsamlere var helt færdige med ruten klokken 15, så det blev til omkring tre og en halv times intensiv jagt på folks efterladenskaber i naturen.

- Resultatet var ni store sække affald og to halvfyldte sække med dåser, glas og flasker. Det tog længere tid, end vi lige havde regnet med, og vi fandt også mange forskellige ting. To store, halvt begravede presenninger, og vi talte om, at vi fandt så mange bildele, at vi nærmest kunne samle en halv bil, siger Pia Munk, der melder om en hyggelig dag i godt selskab.

- Vi har da allerede talt om, at vi gerne vil have en rute igen næste år, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce