Annonce
Østjylland

Blæseorkester på affaldsjagt i Romalt Bakker

Medlemmer af Blæseorkestret Søndermarken kan andet end at spille musik. De kan også samle skrald ind fra naturen, beviste de i søndags. Her ses Stine Hansen (til venstre) og Sofie Nielsen. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Flere foreninger nar meldt sig til at gøre naturen mere ren, og en af dem er Blæseorkestret Søndermarken og dets støtteforening. En søndag i solskin drog en lille flok ud for at jage plast, dåser og skrammel.

Randers: Rengøring af naturen, social sammenkomst, hyggelig morgenmad, en tur ud i frisk natur, og så naturligvis de 3000 kroner, der var sat på højkant af var alle gode grunde til at støtteforeningnen bag Blæseorkestret Søndermarken havde meldt sig til at samle skrald.

- Vi er altid på udkig efter måder, vi kan tjene penge til orkestret på, og det her er jo endda også godt for naturen. Samtidig så giver det os mulighed for at møde hinanden på en anden måde end kun lige til de musikalske arrangementer, og det er godt for fællesskabet, siger Pia Munk fra støtteforenigen.

Det blev lagt ud med lidt at spise og drikke, inden de 16 deltagere, både børn og voksne, blev udstyret efter alle kunstens regler, i øvrigt med grej, der var forsvarligt pakket ind i masser af plastik, hvilket man kan undre sig lidt over, netop i et tilfælde, hvor det handler om at begrænse mængden af affald og emballage i naturen. Indsamlerne fik handsker, gule veste, grønne plastiksække, stænger til at snappe affaldet med, rutekort og gode råd til, hvor dåser, metal, glas og plastik skulle placeres i de enkelte sække.

Inden grupperne blev inddelt og drog ud på ruten, kom der to mandlige mountainbikere susende forbi med anerkendende tilråb:

- Det er fand'me et godt initiativ. Og godt arbejde, blev der råbt i forbifarten.

Fuld koncentration om arbejdet. Her er det Rebecca Munk (til venstre) og Nicoline Olsen med Flemming Bøje, formand for Blæseorkestret Søndermarkens Støtteforening, i baggrunden. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Piger med en mission

Fire piger: Stine Hansen, 11 år, Rebecca Munk, 10 år, Sofie Nielsen, 10 år og Nicoline Olesen, 10 år, gik sammen med holdleder Flemming Bøje, der er formand for Blæseorkestret Søndermarkens Støtteforening.

- Du kan på en måde godt kalde mig for klimatosse. Derhjemme sorterer jeg affaldet. Men jeg forstår ikke, at man ikke skal sortere på arbejdet. Der tager vi kun pap og plast fra, men kunne gøre meget mere, siger Flemming Bøje, inden han gelejder pigetruppen ud i henholdsvis vejkanten af Kristrup Engvej og på det gamle, nedlagte togspor.

I begyndelsen var der langt mellem affaldet, men den gruppe, der gik på togskinnerne, fik hurtigt sporet sig ind på at kigge i grøften ind mod skoven. Her var der virkelig gevinst, og man undrer sig over, hvor alt det plastik, øldåser, sølvpapir, plastiktallerkner, urtepotter med meget mere, der var havnet der, egentlig kom fra.

Pigerne var fyr og flamme og brænder i det hele taget for at redde planeten.

- Det er sjovt at være med til og vigtigt, var de enige om.

- Vi er med til at redde naturen, og det er jo os, der skal tage hånd om problemerne, når vi bliver store, lød det fra de snusfornuftige skraldeindsamlere.

Flokken af indsamlere var helt færdige med ruten klokken 15, så det blev til omkring tre og en halv times intensiv jagt på folks efterladenskaber i naturen.

- Resultatet var ni store sække affald og to halvfyldte sække med dåser, glas og flasker. Det tog længere tid, end vi lige havde regnet med, og vi fandt også mange forskellige ting. To store, halvt begravede presenninger, og vi talte om, at vi fandt så mange bildele, at vi nærmest kunne samle en halv bil, siger Pia Munk, der melder om en hyggelig dag i godt selskab.

- Vi har da allerede talt om, at vi gerne vil have en rute igen næste år, siger hun.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede og floppede

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Farligt vejr over Aarhus: Her skal du passe på

Annonce