Annonce
Erhverv

Black friday sender RKI-registret på overarbejde

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Omkring den store handelsdag black friday er der 20 procent flere søgninger i RKI-registret, oplyser Experian.

Når de danske forbrugere køber varer i forbindelse med black friday, bliver der ikke kun betalt kontant.

Mange køber således også deres varer på forskellige afbetalingsordninger, lyder det fra analysevirksomheden Experian.

Konkret kan Experian i dagene op til og under black friday se en stigning i antallet af søgninger i kreditvurderingsværktøjet RKI, som Experian står bag.

RKI er et register, der giver virksomheder mulighed for at registrere og søge efter dårlige betalere.

- Vi kan se, at antallet af opslag i RKI, altså hvor mange långivere, der benytter systemet, stiger med omkring 20 procent i perioden op til og under black friday, siger Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør i Experian.

- Når vi ser en så markant øget aktivitet, vidner det om, at der er gang i forbruget, men også at mange virksomheder er opmærksomme på at kreditvurdere kunderne, uddyber han.

Stigningen på 20 procent fortæller ifølge direktøren en historie om, at der er mange forbrugere, som ikke selv kan finansiere deres køb og derfor har behov for at låne penge for at kunne finansiere det.

- Det er et forholdsvist højt tal, at 20 procent ikke selv kan finansiere det køb, som de skal i gang med. Det kan man ærgre sig over.

- Men på en måde er det egentlig også naturligt nok, fordi mange flere varer og mange flere ydelser bliver sat til salg på black friday med gode priser.

- På den måde må man selvfølgelig også forvente et større tryk, i forhold til de køb der bliver foretaget, siger Bo Rasmussen.

Uden at vide det med sikkerhed har direktøren en frygt for, at der bag stigningen på 20 procent gemmer sig et mørketal af tilfælde, hvor der ikke i lige så høj grad bliver kreditvurderet, før der ydes lån.

- Vi kan godt frygte, at der bliver gået en smule på kompromis med den ansvarlige långivning for at få så mange penge som muligt i kassen på black friday, siger Bo Rasmussen.

Sidste år blev der herhjemme solgt for 1,94 milliarder kroner på black friday ifølge tal fra betalingsselskabet Nets.

Det var otte procent lavere end rekordåret 2017, hvor der blev solgt for 2,12 milliarder kroner.

Dette års black friday er fredag 29. november.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Liveblog fra pressemøde: Politiet fortæller om de to forladte børn

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Annonce