Annonce
Aarhus

Museet Køn vil ikke have nosserne: - Det er elendig kunst

Den omstridte skulptur "Balls Tell it All" er skabt af Henrik Busk Andersen og står i Godsbanens gårdhave. Foto: Flemming Krogh
Direktøren for museet Køn synes, skulpturen på Godsbanen er elendig kunst og en gammeldags kliché.

AARHUS: Hvis skulpturen "Balls Tell it All" skal flyttes, kan den passende placeres uden for eller inde i museet "Køn". Det ville være perfekt.

Det mener Vibeke Berthelsen fra Risskov, 69-årig kunstinteresseret borger, der har boet al sin tid i Aarhus og er flittig bruger af byen og dens kulturtilbud.

Debatten er blusset op, fordi direktøren for Godsbanen, Flemming Dybbøl, forlader stedet 1. maj, og han har fået skulpturen med kælenavnet "Nosserne" stillet op efter aftale med kunstneren Henrik Busk Andersen.

Annonce

Nej tak

- Men nej tak, siger Julie Rokkjær Birch, direktør for "Køn" på Mathilde Fibigers Plads ved Aarhus Domkirke. Hun vil gerne have sig fritaget for skulpturen, selv om museet har skiftet navn fra "Kvindemuseet" til "Køn".


At handlekraft og integritet sidder i nosserne, placerer også mænd og maskulinitet i en gammeldags kliché.

Julie Rokkjær Birch


- Det er først og fremmest et elendigt stykke kunst, siger Julie Rokkjær Birch.

Mans debatten blussede voldsomt i sommer udtalte hun sig også, og hun har ikke skiftet mening.

Mest af alt synes jeg bare, at værket ikke er særlig godt, siger Julie Rokkjær Birch, direktør for museet Køn, om skulpturen "Balls Tell it All".  Foto: Axel Schütt

- Skulpturen fremstår reaktionær, uigennemtænkt, og jeg synes, den trækker Godsbanen ned i niveau, siger hun på spørgsmålet om, hvorvidt hun føler sig provokeret af den.

Det gør hun ikke.

- Jeg tager kunst alvorligt, især når kunsten er offentlig. Kunst påvirker, bevidst eller ubevidst, og sætter standarder. Kunst er ikke bare "lige meget". Mest af alt synes jeg bare, at værket ikke er særlig godt. Det mangler format på så mange planer. Altså titelskiltet alene: hvis nosser virkelig "tell it all’’, hvorfor så have et stort skilt, der siger det? spørger hun og fortsætter:

- Jeg ville nok være provokeret, hvis jeg var mand. Metafor eller ej: at handlekraft og integritet sidder i nosserne, placerer også mænd og maskulinitet i en gammeldags kliché. Og uden den dumme titel er der direkte tale om kastration. De er jo kappet af og ligger døde og slappe på den store sokkel - av. Det ved jeg ikke, om kunstneren havde overvejet, da han udtænkte det.

Annonce

Burde ikke være sat op

Synes du, skulpturen bør fjernes fra Godsbanen?

- Måske burde den aldrig være kommet op. Men nu står den der og betyder allerede en hel masse. Det gode, man kan sige om nosseriet er, at det har rejst en debat om kunst, køn og magtstrukturer, og en øget dialog og bevidsthed om kønnets betydning er en ubetinget god ting set fra min stol. Men der er en varighed over offentlig kunst. Den bliver monumental og repræsenterer et sted. Så hvis den skal blive, burde Godsbanens mange gode kræfter nok supplere med lidt intervenerende kunst- og kønsformidling, siger Julie Rokkjær Birch.

- Ville den kunne stå ved museet Køn?

- Nej. Men jeg kunne da godt overveje at bevare den som kulturhistorisk genstand i vores samling, fordi vi her på museet har ansvar for at formidle kulturarv relateret til køn, ligestilling og mangfoldighed. I morgen er dette jo historie, og om 10-20 år vil nosserne stå som tung vidnesbyrd om synet på køn i 2020, svarer "Køn"s direktør.

Sagen kort

"Balls Tell it All" er en skulptur skabt af kunstneren Henrik Busk Andersen fra Aabybro. Han forsøgte forgæves at afsætte den et par steder, før Godsbanen i Aarhus kom på tale. Direktør Flemming Dybbøl aftalte med kunstneren, at skulpturen kunne stå på Godsbanen.

Kunstkritiker Trine Rytter Andersen skabte voldsom debat af skulpturen sidste sommer.

1. maj går Flemming Dybbøl over i nyt job hos Børns Vilkår, og nogle af brugerne mener, at han bør tage skulpturen med sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce