Annonce
Kultur

Blev i Berlin

Egentlig sluttede Troels Primdahls ophold i Berlin 31. oktober, men den unge koreograf og instruktør er blevet hængende.

»Det var faren ved at tage her ned. En måned gik alt for hurtigt,« griner Troels Primdahl i telefonen.

Annonce

Sammen med Kristian Schwartz vandt han i sommer den århusianske scenekunstpris, Publikumsprisen, for forestillingen »Faldet 2.0«.

Han arbejder på at skabe nye udtryksformer på tværs af kunstneriske skel. I øjeblikket samarbejder han med den dansk-engelske komponist Kaj Duncan David, som også er bosat i Berlin.

»Vi arbejder med relationerne mellem de to kunstarter. Vi laver en række studier, eller Etuder, hvor vi vil udfordre hinandens kunstarter, så der bliver skabt en form for merværdi. Musikken skal ikke bare være et soundtrack til koreografien, og koreografien skal samtidig ikke bare være en visualisering af musikken,« forklarerer Troels Primdahl, der flyttet i en fremlejet lejlighed, hvor han kan bo frem til marts.

Under sit ophold har Troels Primdahl også klippet en film fra et projekt, han lavede på Island sammen med en filmfotograf fra Hong Kong, og han nåede også at lave et kunstprojekt med den århusianske designer Jane Pedersen, som var i residence i samme periode.

»Vi prøvede at undersøge, hvor de tre kunstarter modedesign, kunstfotografi og koreografi havde et skæringspunkt,« siger Troels Primdahl, der har fået skabt en masse nye kontakter i Berlin, som han håber at kunne starte projekter med.

»Jeg har været vildt taknemmelig for at være af sted. Det har været meget fascinerende. Residence er en fantastisk måde at komme ud at se byer og verden på. Berlin har en brutalitet samtidig med, at det er en kulturel hovedstad. Det har været motiverende at være her,« lyder det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce