Annonce
Udland

Blind gadesanger er blevet en stor stjerne i Nigeria

Kola Sulaimon/Ritzau Scanpix
Han mistede synet på grund af mæslinger, da han var tre år. Han kunne blive gadesælger, men blev superstjerne.

Yahaya Makaho føler sig frem, da han rækker ud efter mikrofonen, inden han begynder at indspille endnu en sang til et nyt album i byen Kaduna i det nordlige Nigeria.

Han har siden sin tidlige barndom været blind, men sangeren har overvundet de hindringer, som ofte knuser handicappede personers drømme i denne region. Han er gået fra at være gadetigger til at blive sangstjerne.

I de seneste fire år er hans sange og musikvideoer blevet hits blandt de omkring 80 millioner medlemmer af den muslimske hausa-folkegruppe i Nigeria og andre steder i det vestlige Afrika.

- Jeg ser mig selv som en superstjerne, som har brudt med den forbandelse, som er knyttet til et fysisk handicap.

- Jeg har brudt med stereotype forestillinger om, at en blind kun kan sidde og tigge om almisser på gaden, siger den 37-årige Makaho.

I det nordlige Nigeria er der udbredt fattigdom og arbejdsløshed. Blindes muligheder er sædvanligvis meget begrænsede.

Makaho, som er et tilnavn, der betyder "blind mand" på hausa-sproget, har indspillet 370 singler og tre albums.

Han mistede synet på grund af mæslinger, da han var tre år. Han blev efterfølgende sendt væk fra sin landsby til en islamisk skole, da det ikke lykkedes lægerne at helbrede ham.

Han voksede op med en besked om, at hans bedste mulighed for at klare sig var at være gadesælger eller gøre småtjenester for folk.

- Det smerter mig altid, når jeg skal bede folk om penge. Tiggeri knækker ånden, og jeg besluttede at blive sanger, siger han.

Idéen om at blive sanger var en idé, som han fik uden at vide, at han havde et talent for det. Men det har ikke været let.

Han blev modarbejdet og diskrimineret i en årrække, indtil en velhavende fan i 2016 betalte for, at han kunne indspille sin musik i et studie.

Han synger om presserende hverdagsproblemer. Med sin bløde og lidt smægtende stemme synger han om tiggeri, prostitution og stofmisbrug.

- Yahaya Makaho er en sanger, som skiller sig ud, siger Ahmad Bello, som er musikkritiker ved Bayero Universitet i byen Kano.

Han har oprettet en fond, som sikrer skoleundervisning og bøger med punktskrift (Braille) til unge synshandicappede, som ønsker en uddannelse.

/ritzau/AFP


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce