AARHUS: Er det alligevel for tidligt? Mit barn virker bare ikke særlig moden sammenlignet med sine kammerater i børnehaven...
Som forælder kan man godt komme i tvivl op til skolestart i 0. klasse. Men som det er i dag, er det skolen, der har det sidste ord i forhold til, om et barn kan få lov at udskyde skolestart, til det fylder syv år.
Janus Boye, formand for ForældrestemmenDet er et reelt nok problem, at der er forældre, der ønsker at udsætte skolestart, men ikke får lov.
Den praksis kan nu være på vej til at ændre sig i Aarhus Kommune, hvor børn og ungerådmand, Thomas Medom (SF), har foreslået, at skoleledere fremover som udgangspunkt skal imødekomme forældrenes ønske, hvis de vurderer det bedst at skubbe skolestarten i et år.
- Forældre kender deres barn bedst, og derfor skal forældrene have en stærkere stemme, når der skal træffes beslutning om at give et barn et ekstra år i børnehaven. Et ekstra år kan være med til at gøre børnene mere modne og klar til en god skolestart, siger Thomas Medom.
Problemet er reelt nok
En konsekvens ved at starte for tidligt kan være, at barnet senere bliver rykket en klasse ned og dermed skal finde sig til rette i en ny børnegruppe, der allerede er etableret.
Stiften har ringet til formanden for foreningen Forældrestemmen, Janus Boye, for at høre, om han mener, der er grund til at give forældrene serveretten i forhold til skolestart.
- Ja, det synes jeg. Det er et reelt nok problem, at der er forældre, der ønsker at udsætte skolestart, men ikke får lov, siger han.
I Aarhus Kommune er andelen af børn, der starter senere i skole, halveret fra 13,1 procent i 2010 til 6,2 procent i 2019.
- Og det er altså ikke udtryk for, at børnene på magisk vis er blevet mere skoleklare de seneste 10 år, fastslår Janus Boye.
Kig til Randers
For Aarhus Kommune er det alt andet lige billigst at få børnene kørt hurtigst muligt igennem systemet.
Men det behøver ikke koste alverden at løsne grebet om børnenes skolestart, påpeger Janus Boye.
- Randers Kommune indførte det her for to-tre år siden og har haft rigtig gode erfaringer med det. Der blev afsat en million kroner om året, men det endte faktisk med at koste mindre. Og det er jo ikke fordi, forældrene bare kan gøre, som det passer dem. Beslutningen bliver stadig truffet i samråd med skolen, og jeg tror, man kommer rigtig langt, hvis bare forældrene føler, at skolen lytter til dem, siger Janus Boye.
Fokus på dialogen
Forslaget har været i høring, og her støtter Autismeforeningen, ABA-foreningen og Aarhus Forældreorganisation forslaget med henvisning til de mange positive effekter, en skolegangsudsættelse kan have for barnet.
Også Århus Lærerforening og Skolelederforeningen anerkender forslagets intention, men peger på vigtigheden af fortsat at inddrage og gå i dialog med det pædagogiske personale.
Og der er da heller ikke tale om, at dialogen skal sættes i baggrunden, understreger Thomas Medom:
- Det er vigtigt med god dialog mellem dagtilbud, skole og forældre om tidspunktet for skolestart. Børn er forskellige, ligesom synet på dem kan være, men det afgørende er her, at forældre som udgangspunkt vil få imødekommet deres ønsker. Jeg tror, at det vil skabe færre bump på vejen til en bedre skolestart for børnene, lyder det fra rådmanden.
Forslaget har været behandlet i Magistraten og kommer til debat i byrådet inden længe.