Annonce
Kronik

Bliver Kongelunden en kongeblunder?

VIP er skønt, men er det ikke bedre at klippe snoren over til et nyt aktivitetshus i Virup?

Annonce

Man behøver ikke engang at slingre ned ad Vestergade for at se, at Århus (lad os nu få det skønne, særegne danske å tilbage) er en af det lille lands største byggepladser. Og det er ikke kun på havnen og Ring Århus Ø, at nye boliger skyder i vejret med samme hastighed som bilisterne i Århus Vest. Hvor der før lå en pølsevogn, en konkursramt møbelforretning eller et lille forsømt byhus, ryddes grundene, og byggematadorerne rykker ind.

Sidste år rundede Århus kommune 350.000, og nu spejdes der mod de 400.000. Prognoser er svære, men de kloge regner med, at der vil blive bygget mellem 2000 og 4000 årligt frem mod 2025. Og Nye, den helt nye bydel ude ved Lisbjerg Bakke, bliver et kapitel for sig selv, hvor man regner med alene 15-20.000 indbyggere frem mod 2030!

Så godt, så langt, ud fra princippet om, at flere er bedre. Men hvis man som jeg har haft idrætten som hobby, levebrød, fornøjelse, eksperimentarium, afslapning, mødested, legeplads, konkurrence og kulturhus, er det lidt svært at opdage, hvor de nye idrætsfaciliteter bliver bygget i den jyske metropol. Der er ikke for mange i forvejen, og når politikere gang på gang roser og påskønner idrættens uomgængeligt positive effekt på hele samfundslivet, skulle man jo tro, at der blev gjort plads til boldbaner og haller, både inden for og uden for Ringgade, men også ude i kommunens grænseland.

Men det er som om, Århus kommune er lammet af ældgamle strukturer, hvor man har prist det private initiativ og de mange selvejende institutioner i kommunen. Det er bare ikke nok med god vilje, for de samme selvejende institutioner har det ikke nemt økonomisk, og de har svært ved at få penge/kreditforeningslån til modernisering og renovering af idrætsanlæggene. For det første, så de ikke bare forfalder, men også kan leve op til nutidens behov. Det har Idrættens Analyseinstitut påvist i en rapport fra januar 2020.

Ikke et ondt ord om Kongelundens to glade sponsorer, som generøst vil spendere 500 millioner kroner i at forny området omkring Aarhus Stadion. Penge, der (måske) er tjent på århusianere, men som nu vender tilbage til folket. Og byrådet er helt oppe på det høje c: Man vil ”demokratisere og aktivere området” og gøre det til ”hele Aarhus' legeplads”. Med de omgivende naturherligheder skal Fælledparken i København nok få baghjul. Hvad med letbane-linjer til det fællesfolkelige idrætsmekka i Kongelunden?

Fint nok! Helligdommen, det firkantede fodboldstadion, udgør epicenteret og den suverænt største investering. ”Pestilensen”, altså atletikstadion, nybygges (måske?). Væddeløbsbanen bevares. Der skabes sammenhæng, og byrådsbeslutningen taler om et bedre driftsgrundlag og mulige økonomiske samarbejdspartnere (AGF A/S?).

Men hvis man virkelig ønsker at ”demokratisere” idrætslivet i Århus koster det (kommune)kassen. Nu tager man en kongeblunder og glæder sig til om føje år at sidder i Ping-logen på det nye stadion. alt imens demokratiserede og aktiverede borgere ser langt efter en ambitiøs, kommunal investeringsplan for hele Aarhus.

VIP er skønt, men er det ikke bedre at klippe snoren over til et nyt aktivitetshus i Virup, en skøjtehal i Beder, et atletikstadion i Harlev, en motocross-bane i Skåde og lys på cykelstien mellem Varna og Moesgaard?

Hans-Henrik Christensen, cand.mag, løbeinstruktør, forfatter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mette Frederiksen om nye corona-tal: - Vi går ind i en mere alvorlig fase

Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Bakken Bears

Bakken Bears tager første skridt i nyt kapitel: - Vi får nok kærligheden at føle

Annonce