Annonce
Debat

Blog: Kohalens mad ligger mindst på Michelin-niveauet

Annonce

I denne by tales der meget om mad, kokke og restaurationer, godt understøttet af blandt andre nærværende avis. Den megen fokus skyldes, at den franske Michelin Spiseguides nordiske udgave for et par år siden begyndte at interessere sig for byer udenfor København - og her lå Aarhus jo lige til højrebenet.

Det har så indtil nu affødt Michelin-stjerner til fire forskellige af byens restaurationer - én til dem hver. De fornemme spisesteder hviler ikke på laurbærrene, men jagter nu stjerne nummer to og tre, mens byens feinschmeckere følger slagets gang med tilbageholdt åndedræt. Vi befinder os på et meget højt niveau - kulinarisk såvel som prismæssigt.

Ved siden af denne mad-elite har vi så byens snesevis af andre større eller mindre spisesteder - hver især med sit individuelle touch af fremmedartet mad. Tager man på turné rundt i byens små gader, vrimler det med gode spisesteder, hvor menukortet byder på alt fra argentinsk, afrikansk, italiensk, spansk, portugisisk, kinesisk, japansk, amerikansk og fransk mad - foruden det, som ligger der imellem. Dejlige måltider. Gode råvarer. Veltilberedt. Hyggelige lokaler. Fremragende betjening. Overkommelige priser.

Kan det så passe, at alle disse glimrende spisesteder skal stå næsten upåagtede i forhold til nogle ganske få restauranter, som dog fuldt fortjent har opnået en stjerne og en omtale i et fransk dækfirmas spiseguide?

"Det er vigtigt for byens turisme, at vi kan opvise Michelin-restauranter," lyder det fra eksperterne. "Der findes simpelthen turister, som rejser rundt i Europa med det formål, at opsøge de stjernefunklende spisesteder," suppleres der med. "Og i år, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad er det af allerstørste vigtighed, at vi har Michelin-steder til de fremmede gæster."

Man tror næppe sine egne ører, når man hører sådanne udsagn, og den første tanke, der trænger sig på, er, om nogen ikke burde hjælpe denne type turister til at få sig et liv!

Lad dog turisterne smage den lune sild. Giv dem øl og brændevin til. Eller hvad med et stjerneskud - hvis de absolut skal have noget med stjerne.

Det forekommer også tåbeligt, at udenlandske turister - herunder også nogle få franske - tager til Aarhus, eller til et hvilket-som-helst sted i verden, for at spise det fransk-inspirerede måltid, som i næsten alle tilfælde er udgangspunktet for menuen på en Michelin-restaurant all over the world.

Burde man ikke - specielt i et europæisk kulturhovedstads-år på dansk grund - sætte fokus på god, gammeldags dansk mad? Burde man ikke netop vise de udenlandske turister, hvad det danske køkken, med alle de helt fantastiske råvarer fra den fede muld og det skønne hav, formår?

Der findes flere fremragende restauranter i byen med god dansk mad som speciale. Generelt er de alle over-bookede, fordi søgningen er meget stor. Men, indrømmet, nok mest af lokalbefolkningen.

I min optik er Restaurant Kohalen på havnen byens bedste og mest unikke spisested. Niveauet her ligger mindst som Michelin-restauranterne, fordi det er dansk mad i verdensklasse, fordi man koncentrerer sig helt specielt om den danske frokost, fordi portionerne er danske, og fordi priserne er til at betale for en dansk lønmodtager.

Alt sammen noget, et Michelin-spisested overhovedet ikke kan matche - mest fordi de heller ikke gør forsøg på det!

Man burde invitere alle de udenlandske turister ind i denne danske tidslomme, som står fuldstændig urørt fra dengang i forrige århundrede, hvor restauratør, kokke og gæster i form af Kvægtorvets kodrivere, staldkarle og slagtere forlod stedet. Siden 1998 har ægteparret Rita og Jes Lausten - begge med gedigen erfaring i det århusianske restaurations- og forlystelsesliv - drevet stedet sammen med deres guldrandede mesterkokke og bedårende, dejlige serveringspersonale.
Man bliver simpelthen glad - og mæt - af et besøg på Kohalen!

Lad dog turisterne smage den lune sild. Giv dem øl og brændevin til. Eller hvad med et stjerneskud - hvis de absolut skal have noget med stjerne. Et stykke med røget ål går man heller aldrig fejl af. Og skal det være så dansk, som det kan blive - så er den stegte flæsk med nye kartofler og persillesovs som at høre englene synge.

Og er det en kontrær turist, du slæber med ind i etablissementet, som absolut skal have et fransk-inspireret måltid - så giv ham en pariserbøf. Kohalen serverer landets udenfor konkurrence største og bedste!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce