x
Annonce
Blog

Blog: Ligestillingens dilemmaer

Mit råd var: "Lav en kæmpe, kæmpe portion gryderet og frys den ned. Server så, uden at blinke, samme ret hver eneste dag. Imødegå familiens protester med, at mor ikke kan nå det hele og derfor er det nemmest med den samme ret.”

Vi skriver marts måned.

Vi har passeret Kvindernes Internationale Kampdag.

Og mandag løber nyheden ind over skærmen, at kvinder i Berlin kan få 21 procent i rabat på deres billetter til den kollektive trafik, fordi de får 21 procent mindre i løn end mændene. Herhjemme var forskellen på kvinder og mænds løn kun 13 procent ifølge nyhederne den 18. marts.

Den 8. marts bringer tanker om ligestilling i spil. Jeg synes dagen er ekstra vigtig, hvis man betoner ”internationale”, for der er mange steder i verden, hvor kvinders rettigheder er trådt under fode.

I Danmark synes jeg, at der er mest behov for at række kvinderne i indvandrermiljøer en håndsrækning. Jeg har jo indtil efteråret 2016 levet 43 år i Brabrand og fulgt indvandrerproblematikker på nærmeste hånd. Her har vi kvinder med mangelfuld skolegang, som bliver gift tidligt og ofte får mange børn og dermed bliver afhængige af deres ægtemænd.

Jeg holdt en gang som frivillig nogle foredrag for disse kvinder i Gellerupparken og blev spurgt til råds om problemet med mænd og sønners manglende hjælpen til i hjemmet. Mit råd var: "Lav en kæmpe, kæmpe portion gryderet og frys den ned. Server så, uden at blinke, samme ret hver eneste dag. Imødegå familiens protester med, at mor ikke kan nå det hele, derfor er det nemmest med den samme ret.”

Flere af kvinderne fulgte mit forslag og kunne ved efterfølgende møde fortælle, at det faktisk havde virket. Det var navnlig sønnerne, der var gået i gang i køkkenet.

Tilbage til de aktuelle tal om lige løn i Danmark.

De 13 procents lønforskel skyldes, at kvinder holder 90 procent af barslen og vælger ”familievenlige jobs”. Nu er EU kommet med et direktiv, som sikrer mænd to måneders øremærket barsel, et direktiv, som skal træde i kraft i løbet af tre år.

Øremærket barsel er godt for de mænd, der gerne vil have mere barsel, og det er det ifølge undersøgelser flere mænd, der gerne vil. Vi taler altså, om mændenes ret til ligestilling i hjemmet.

Det bliver en kamp. For vi må jo som kvinder tilstå, at det er os, der bestemmer, hvor skabet skal stå. Mange mænd bor i deres koners museer.

EU-direktivet giver nye muligheder. Fordi mange kvinder har en tilgang til livet, hvor mennesker går frem for jobbet. Kvinder hviler generelt tungere på deres sociale ben end på deres faglige ben. Derfor er kvinder meget ambitiøse på deres forpligtigelse som forældre. Hvis vi ser på den egentlige lønforskel, altså i de tilfælde, hvor kvinder og mænd ikke får samme løn for samme arbejde, altså ”uforklaret forskel i timeløn", så lander vi helt nede på 4-7 procent ifølge nyhederne den 18 .marts.

Så lad os kæmpe for at få lønnen op i de ”familievenlige" jobs, lad os kæmpe for, at mænd får mere kontakt med deres små børn.

Jeg kommer aldrig til at forstå, at vi betaler en højere timeløn til dem, der passer vores bil, end til dem der passer vores børn.

Gunhild Weisbjerg, blog, blogger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce