Annonce
Blog

Blog: Mit ensomme skab

Susanne Hoeck, journalist

For otte år siden fik vi hund i huset. Børnene plagede, og jeg overgav mig.

Ingen rigtig familie uden et firbenet medlem. Hvad ingen ved er, at det nye logrende bekendtskab også handlede om noget helt andet

Jeg var ensom. Hvilket på ingen måde giver mening, når man bor i et mildest talt levende hjem med mand og tre børn, er frustreret over en evigt overbooket kalender og har permanent dårlig samvittighed over ikke at få besvaret søde beskeder fra venner, melder fra til festlige anledninger, og i øvrigt er typen, der bliver opfattet som social og udadvendt over middel. Dertil er jeg faktisk ret god til at være alene. Så jeg passede slet ikke ind i den statiske beskrivelse af de 350.000 danskere, der føler sig ensomme.

Ensomhed dræber står der på Hjerteforeningens hjemmeside.

I England har de udnævnt en særlig minister for ensomhed, og herhjemme er der sat 400 millioner kroner af i statsbudgettet til at bekæmpe ensomhed. Samtidig er det populært som aldrig før at sælge retreats i alle mulige varianter, og du kan vælge og vrage mellem letlæselige lommebøger og værker på størrelse med biblen, hvis du søger inspiration til at skabe dit eget rum i euforisk ensomhed. Det er da et paradoks! At vi både forsøger at flygte fra ensomheden og søger den, og at begge dele åbenbart har lige stor indflydelse på vores sundhed og lykke eller mangel på samme!

Well, jeg valgte at lade mig trøste af en ukuelig, lalleglad hundehvalp, der stadig i en moden alder insisterer på mit nærvær og min udelte opmærksomhed, også de dage, hvor jeg klart foretrækker mit ensomme skab. Men mødet med ensomhedens væsen gjorde mig nysgerrig. For hvad er det modsatte?

Fællesskab. Og ikke mindst fællesskaber, hvor der er plads til de forskelligheder, som ensomhed ofte udspringer af.

I Aarhus findes en perlerække af levende fællesskaber, der tager udgangspunkt i alt fra at bekæmpe madspild til at være en anden seksuel variant end det store flertal. Fællesskaber, der skaber mod og handlekraft og eksperimenterer med, hvordan alle kan bidrage med noget, der gør en forskel.

Som medlem af kommunens "Udvalg for mangfoldighed og ligestilling" og bestyrelsesmedlem i "Sager der samler" er det gået op for mig, at vejen ud af ensomhed ikke altid er at gøre noget for andre, men med andre, i et fællesskab, hvor du er allermest værdifuld ved at være det, du er. Så bliver den ufrivillige ensomhed ikke til sygdom, og du kan samtidig rådyrke dit behov for også at være i dit eget enestående selskab med glæde. Fællesskaberne er lige uden for din dør, og kræver kun, at du åbner den.

God weekend fra en social solist, med et lånt citat:

Der findes et helvede: At være ensom.

Der findes et himmerige: At kunne være det.

Det er da et paradoks! At vi både forsøger at flygte fra ensomheden og søger den, og at begge dele åbenbart har lige stor indflydelse på vores sundhed og lykke eller mangel på samme!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce