Annonce
Blog

Blog: Sætter du kryds med hjernen eller med hjertet?

Mit kryds bliver sat ved det nysgerrige menneske, der deler sit smil med gavmildhed - og også smiler til dem, der kvitterer med mopsethed og modstand. Ellers bliver man jo bare en mere af samme slags. Og så har de vundet slaget - eller valget.

Forleden mødte jeg en mand i Rema 1000, der med et nysgerrigt blik bragte mig ud af min akutte stresstilstand, som bestod i, at jeg ikke kunne huske, hvad jeg var gået ind for at købe.

”Dig kender jeg jo”, sagde han.

Ærlig som jeg altid er, svarede jeg prompte, at han lige måtte hjælpe mig, da jeg var en anelse usikker på bekendtskabet.

”Det er dig fra avisen - du skriver en klumme, og jeg læser den altid. Fordi du smiler på billedet og ligner en, der ser sådan ’aktiv ud’, det kan jeg godt lide!”.

Se, nu kunne man tro, at jeg hellere vil huskes for, hvad jeg skriver, men sandheden er, at det for mig, var det bedste kompliment, jeg kunne ønske, og jeg fik straks dårlig samvittighed over igen at have overskredet min klumme-deadline. Så jeg udnyttede på stedet den rare læser til at få inspiration til dagens emne.

Han synes, jeg skulle skrive om valget - hvor sætter du dit X? Men som journalist vil jeg meget nødig svinge offentligt med hverken et rødt eller et blåt flag. Ret beset, da jeg tror på værdien i at blande farverne på paletten, som i alle livets andre forhold. Forskellighed er en styrke og ikke mindst evnen til at rumme og respektere andres holdninger, værdier og mærkværdigheder, med troen på, at vi vel alle sammen ønsker det bedste for både os selv og andre. Måske på hver sin måde, og her opstår udfordringerne. Men mit personlige kryds vil til en hver tid være styret af mennesker, der signalerer handlekraft og optimisme. Og præcis derfor blev jeg så taknemmelig over min nye ven i Remas spontane anerkendelse. At være en, der ser ’aktiv ud’ ramte lige i hjertet, så pyt med ikke at være den klogeste.

Hvad styrer dit kryds? Tro, håb og optimisme og ønske om at samarbejde - da der jo ret beset skal være plads til alle, uanset om vi kan lide nogen bedre end andre? Eller vælger du dem, der bebrejder de andre tingenes tilstand, forudser dommedag og er kompromisløse i forhold til, hvem de vil være på hold med?

I denne måned er der flyttet to pandaer ind i Zoologisk Have i København. Jeg kender lidt til det, der foregår bag kulisserne, da min (kloge) bror er ansvarlig for at koordinere verdenspressens opmærksomhed - inklusiv den royale deltagelse og alle dem med stjerner på skuldrene. Hvad to kinesiske bamser har at gøre med, hvor man sætter sit kryds? Uden kompromis sætter jeg også kun mit ved mennesker, der er åbne for dialog - både dialogen med venner og med fjender. Som rækker en hånd frem, uden at falde på knæ eller bukke sig i støvet.

Vi taler ikke om rygklapperi (der findes et mindre pænt ord for det samme) eller om påtaget venlighed. Vi taler om strategiske venskaber, hvor begge parter giver og tager med gensidig respekt for hinandens forskelligheder. Fakta er, at komplementære farver forstærker hinandens styrke. Rød og blå, gul eller grøn, sort og hvid som en panda eller lyserød som en dansk pattegris.

Mit kryds bliver sat ved det nysgerrige menneske, der deler sit smil med gavmildhed - og også smiler til dem, der kvitterer med mopsethed og modstand. Ellers bliver man jo bare en mere af samme slags. Og så har de vundet slaget - eller valget.

Tak til manden i Rema 1000 - jeg skulle faktisk bare have en ekstra liter mælk, men gik hjem med noget langt mere værdifuldt. Et smil på læben og glæde i hjertet.

Susanne Hoeck, journalist og udviklingskonsulent
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce