Annonce
Blog

Blog: Vil du have nogen med på toilettet?

Vidste du, at danskere er milevidt foran andre lande i forhold til, hvor mange ting vi har, der er forbundet til internettet? Samtidig er vi også det mest skeptiske og naive folkefærd i forhold til at dele oplysninger om os selv.

Min familie er ret gennemsnitlig. Far, mor og tre børn med hver sin mobiltelefon, der flittigt bliver brugt alle vågne tider i døgnet. Fordi, vi er mennesker, der er forbundet af ting, som er koblet på internettet. Med et fint ord hedder det Internet of Things eller IoT. I vores familie betyder det bare, at vi hele tiden ved, hvor hinanden er. Det gør os trygge.

Om et par uger kan århusianerne opleve den største begivenhed i Europa nogensinde, hvor alt handler om IoT – lidt skævt oversat til ’tingenes internet’. Begrebet dækker over de uendelige muligheder, der opstår, når alle de ting, vi bruger hver dag – fra brødristeren til løbeskoene - er koblet på internettet.

Det virker da ret tjekket, at jeg kan tænde for ovnen en halv time, før jeg kommer hjem, og at temperaturen i stuen bliver skruet op, fordi centralvarmen kan se, jeg er på vej. Eller at printeren selv kan bestille nye patroner, når den er ved at løbe tør. Eller at det bliver målt, hvor ofte og hvornår, jeg går på toilettet. For meget nattetisseri kan jo skyldes, at jeg tager blodtryksmedicin om aftenen, og de oplysninger kan automatisk sendes videre til min læge. Hvis jeg altså vælger at have et ’smart home’ i fremtiden. Sikke al den tid jeg sparer, som kan bruges til noget sjovt og hyggeligt. For eksempel til at gå tur med hunden, som selvfølgelig ikke bliver væk med sit smarte halsbånd, der også fortæller, om den har motioneret nok til at få en ekstra godbid.

I nogle smarte byer kan de offentlige skraldespande selv fortælle, hvornår de trænger til at blive tømt, så skraldemændene kan springe de halvfyldte over og spare tid og benzin på ruten. Herhjemme bliver der reddet liv ved, at alarmcentralen og Hjerteforeningens hjerteløbere er forbundet, når der bliver ringet 112. For nylig mødte fire mand op samtidig, da en mand faldt om med hjertestop!

Vidste du, at danskere er milevidt foran andre lande i forhold til, hvor mange ting vi har, der er forbundet til internettet? Samtidig er vi også det mest skeptiske og naive folkefærd i forhold til at dele oplysninger om os selv. Vi forventer, at alt det, vi tager imod på internettet, ikke har en pris.

Skal vi overgive os og kaste os ud i den smarte, fagre nye verden?

Nå, jeg er nødt til at smutte nu, da jeg skal ud og gå tur med hunden, der trænger til en tur. Det behøver jeg ikke noget elektronik til at fortælle mig. Men jeg er alligevel ret nysgerrig og håber vi ses, når Ridehuset og AroS inviterer os på IoT-opdagelsesrejse om et par uger. Måske kan jeg få en dims, der får ungerne til at tømme opvaskemaskine, hænge vasketøj op og gå ud med skraldespanden frivilligt?

Jeg har faktisk intet imod at blive overvåget, og at nogen ved, hvor jeg er. Mine toiletbesøg er også ret uinteressante. Men tænk, hvis alt det smarte også kan give mig svar på, hvem jeg er? Det er jeg nemlig ret ofte i tvivl om!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce