Annonce
Danmark

Blomsterbutik kæmper for overlevelse: - Det skulle have været vores højsæson

Eva Hildebrandt Christiansen fortæller, at hun er nødt til at møde op på arbejde, hvis hendes butik skal overleve coronavirussen. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Dagligdagen i Evas Flora i Rødding er blevet en helt anden, efter der blev indført skrappe krav til danskerne for at undgå spredning af coronavirus. - Jeg ved ikke, om vi kan holde til det her i mere end to uger, siger butiksindehaveren.

Coronavirus: Heldigvis nåede blomsterbutikken Evas Flora i Rødding i det nordlige Sønderjylland at anskaffe sig en god mængde håndsprit, inden alle hylderne blev tømt. Butikken kan stadig holde åbent og formår at være så forsigtig i forhold til at hindre spredning af smitte, som man nu kan.

Butikken har det dog ikke nemt under coronakrisen. Ifølge indehaver Eva Hildebrandt Christiansen har der været under den halve omsætning i butikken sammenlignet med normalt, siden statsminister Mette Frederiksen holdt sit første pressemøde om Covid-19.

- Der kommer bare ikke nogen mennesker i butikken, og det skulle have været højtid. Det plejer at være nu, at folk skal pynte op til påske, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Hun fortæller, at størstedelen af omsætningen i disse dage kommer fra webhandel, men de få kunder, der rent faktisk kommer i butikken, får alle tilbudt håndsprit i døren - både når de skal ind og ud af butikken. En yngre medarbejder åbner døren for kunderne, så de undgår at røre ved dørhåndtaget.

- Vi er meget forsigtige. Vi skal ikke give smitten til nogen, og vi skal heller ikke have den selv, så vi sørger for, at vi kun er tre på arbejde ad gangen, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Derudover tillader Eva ikke mere end en enkelt kunde i butikken ad gangen. Kommer der to på samme tid, må den ene vente udenfor, indtil kysten er klar.

- Sidste uge blev jeg helt hysterisk, da en kunde stod og hostede i butikken. Vi fik heldigvis sendt hende ud ad døren på en høflig måde, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Annonce

Rødding er en lille by, så vi kender jo de mennesker, der ringer ind. Jeg blev selv helt rørt over to begravelser, der skal holdes uden mennesker. En veninde ringede herind fuldstændig grædefærdig og måtte nøjes med at købe en buket blomster, i stedet for at sige ordentligt farvel til en pårørende. Det er simpelthen tragisk.

Eva Hildebrandt Christiansen,

Under den halve omsætning

Men trods alle forholdsreglerne er der stadig ikke nok kunder i butikken. Når alle fester og arrangementer er aflyst, er blomsterhandlen for det meste også.

Evas Flora er tilmed afhængig af import fra det hollandske blomstermarked, der er lukket helt ned under coronakrisen, så butikkens varelager har også en udløbsdato.

- Jeg ved ikke, om vi kan holde til det. Én til to uger går nok, men jeg frygter, at jeg må dreje nøglen om, hvis ikke der sker noget, siger Eva.

- Vi får desværre ikke den samme hjælp som den offentlige sektor, sukker hun.

Følelsesladet situation

Men værst af alt er næsten den sårbarhed og desperation, som Eva kan høre i kundernes stemmer, når de ringer ind for at bestille blomster.

Folk er bange. Folk er kede af, at deres liv er blevet aflyst. Det er en afmagt, som folk oplever, når de ikke kan gøre det, de vil. Det oplever Eva, når hun løfter telefonrøret.

- Rødding er en lille by, så vi kender jo de mennesker, der ringer ind. Jeg blev selv helt rørt over to begravelser, der skal holdes uden mennesker. En veninde ringede herind fuldstændig grædefærdig og måtte nøjes med at købe en buket blomster, i stedet for at sige ordentligt farvel til en pårørende. Det er simpelthen tragisk, siger Eva, mens hun forsøger at holde en tåre tilbage.

- Men der er jo ikke så meget andet at gøre. Her i butikken gør vi vores bedste for at holde humøret nogenlunde højt, og så har vi vedtaget, at når det hele er slut, så skal vi kysse og kramme hinanden som aldrig før.

Rødding ... Hvad er det for noget?

Rødding er en højskoleby i det nordlige Sønderjylland med lige under 3000 indbyggere.

Byen ligger i Vejen Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Rødding er kendt som hjemsted for verdens ældste højskole, Rødding Højskole, der blev grundlagt i 1844.

I disse dage er der ikke meget liv på Torvet i Rødding, hvor Evas Flora ligger.

Butikslokalerne hos Evas Flora i Rødding står i disse dage for det meste tomme. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Der er ikke mange biler eller mennesker på gaderne i Rødding, efter situationen omkring coronavirus er spidset til. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce