Annonce
Mærk Aarhus

Blomsterstøv i dna’et

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Forkælelse. Så kort kan det siges. Her er der tale om sand forkælelse – for de fleste af de menneskelige sanser. Man mærker, at der helt automatisk bliver trukket på smilebåndet, allerede idet man træder ind i butikken på Klostergade, for slet ikke at tale om, at synssansen bliver pirret

”Eksklusiv blomsterkunst” står der skrevet på vinduerne. Man er slet ikke i tvivl. Her er absolut intet overladt til tilfældighederne. Hver og en blomst er nøje udvalgt, og her er der ikke noget med at tage to for en eller anden pris. Her er der tale om kvalitet. Om design. Om friskhed. Om ikke at nøjes, men om at nyde. Om at give sig selv og dem, man holder af, en oplevelse.

I skrivende stund er butikken Bang & Thy omdannet til ren julemagi. En næsten magisk julebutik. En palette af farver, af dufte – ja, af fristelser.

Bag disken møder vi indehaveren, 42-årige Dean Bang Thy. Han ser begejstringen i udsendtes øjne og smiler.

- Dette er min verden. Min magiske verden, og jul er min tid. Jeg elsker det – kan I se det? Han smiler. Vi kigger rundt. Svaret ligger ligefor. Han elsker julen. Han ér julen.

Overalt i butikken, som igen for kort tid siden blev udvidet for tredje gang siden åbningen i 2005, er en lille – eller stor – juleoplevelse i gang.

Stjerner. Kugler. Kogler. Dekorationer af alle slags. Dem til det lille bord og dem til den store hall. Priserne er lige så spredte som størrelsen. Her er noget for alle. Jul til dig og dine, til din butik, til kontoret. Til de unge og de gamle. Nogle koster mindre, og andre koster mere. Her kan alle være med, og så er der lidt til de få, som vil mere.

Dekorationer fra et par hundrede kroner er på plads, og så er der det lille træ med en diamant i toppen. Her skal der slippes 30 af de store. 30.000 kroner.

- Om det bliver solgt? Det ved jeg jo ikke, men ofte før er vi blevet positivt overrasket over bestillinger, så man ved det ikke. Men det er sjovt, at vi kan. Og derfor gør vi det, lyder det.

Han smiler igen.

Fra præst til blomster

Bang står skrevet på den ene arm. Thy på den anden. Han er sig selv. Man fornemmer tydeligt, at intet er tilfældigt. Der er tanker bag det hele, men samtidig er der plads til leg. Til at udfolde sig. Til at give og til at prøve. Der er ikke langt fra tanke til handling, og idéerne står i kø.

- Jeg kan ikke sige, hvor det kommer fra. Jeg er blot en type, som kan komme op fra kælderen med 20 idéer …

Dean havde egentlig en drøm om at blive præst. Han gik, som barn, meget i kirke, og han husker, at da hans klasse i forbindelse med konfirmationsforberedelserne i 7. klasse fik at vide, at de skulle deltage i mindst ti gudstjenester, syntes han slet ikke, det var et problem. Han gik af sted hver søndag.

- Det blev der dog lavet om på, da vi skulle i skolepraktik. Jeg kom ind hos en blomsterbutik i Herning. Mødte op mandag, og allerede inden ugen var omme, var jeg ansat som fejedreng. Jeg havde fået job.

- Jeg var solgt. Jeg fik lov til en masse og fandt hurtigt ud af, at jeg havde talent for det kreative, og at jeg syntes, det var det sjoveste i verden.

Allerede som 18-årig stod Dean for første gang som indehaver af en blomsterbutik. I Sønderjyllanden blosterf. Tiden har på ingen måde stået stille siden. Han kan bare ikke lade være.

- Jeg holder så meget af at skabe noget. Jeg kan ikke lade være.

Hele tiden sker der noget. Tankerne kører. Der er altid gang i noget.

Alt imens Dean er i fuld gang med et interview med udsendte medarbejder, og fotografen skyder sine billeder, vender han sig om og bryder ind i en snak mellem en kunde og en medarbejder. Han er med i det hele. Han ser og hører alt.

Deans dna

I butikken er syv personer på lønningslisten, og for nylig slog Dean et jobopslag op. Der kom 50 ansøgninger, men hvad skal man egentlig kunne for at være en del af teamet hos Bang & Thy?

- Det er slet ikke svært. Man skal have lidt af min dna. Ment på den måde, at man skal turde noget. Man skal stå for kvalitet, og man skal ville det – helt ind i hjertet, fortæller Dean.

- Det her er ikke bare … Det er mit liv, min passion, mit dna. Det kræver naturligvis kreativitet. Man skal kunne tænke lidt ud af boksen. Have en kærlighed for blomster og, som mig, planter. Planter kan jo noget, som de afskårne blomster ikke kan. I hvert fald hvis du spørger mig …

Sidsel Rütz, som er udlært og ansat i butikken, smiler bag disken og byder ind:

- Her i butikken er der ikke noget, der hedder ”tre bundter for en eller anden pris”. Her bliver der lagt vægt på detaljerne. Man laver noget, som man godt selv gider have derhjemme. Vi er grundige. Vi er kreative. Det udstråler – fra hver hylde og hver buket – at vi elsker og er det, vi laver.

Det er passion. Det er dna på Klostergade.

Ikke helt som de andre

Julen står knivskarp i butikken. Her fås den i alle farver – også i rød, selvom Dean ikke er helt fan.

- Der er måske nok mange, der mener, at julefarverne er rød og grøn, men hvorfor? Det er da så meget federe at have noget, naboen, søsteren eller veninden ikke har. Noget, der kan noget selv. Tag en chance med nogle andre farver. Brug noget andet end gran og mos, lyder det.

Dean viser selv, hvordan han eksempelvis har brugt orkidérødder på flere af sine dekorationer.

Man siger, at kun fantasien sætter grænser, men den grænse kendes ikke hos Bang & Thy. Jo mere skævt og anderledes, jo sjovere. Ikke at der ikke findes lidt af det klassiske i butikken, eller at man ikke kan bestille det. Det kan man. Ligesom man naturligvis kan bestille et ordentligt bundt – en stor buket af de klassiske røde roser.

Men disse er ikke en normal del af sortimentet i butikken.

- Hvis røde roser skal kunne noget, skal der være 50 eller 100 af dem, mener Dean, som kun giver ret i, at man hos Bang & Thy ikke er helt så traditionelle.

Glæd på en hverdag

De fleste morgener begynder tidligere hjemme hos Dean end hos de fleste.

- Hunden skal luftes og køres i hundebørnehave. Så skal jeg træne og derefter ned i butikken.

- For mig er det virkelig vigtigt, at alt er i den fineste orden, når kunderne kommer ind ad døren. Vinduerne bliver støvsuget hver morgen. Der er mange ting at gøre – og ja, intet er overladt til tilfældighederne.

Han smiler igen.

- Har du set? lyder det.

- Hold nu k …, hvor er det flot!

Mange mennesker har – igen– fundet vej til butikken. Den store juleudstilling er i fuld gang. Og der er ingen tvivl om, at man let bliver imponeret, og at sanserne virkelig får den ene oplevelse efter den anden.

- Det er det, vi gerne vil – og kan. Give oplevelser. Vi vil gerne lave noget, andre ikke laver. Vi vil gerne hjælpe dig med at gøre noget særligt. På en hverdag. Ikke kun på mærkedage eller til de dage, der er opstået ret kommercielt. Giv en buket – fordi du kan. Fordi du har lyst. Overrask. Glæd. Det er på de dage, hverdagene, de glæder mest. Det er de dage, hvor en buket fortæller, at modtageren er i dine tanker, der tæller. Dem, der betyder noget. Mere end dem, du bliver mindet om i reklamerne.

Ganske særligt

Og så er der brudebuketterne … Bare ordet, så er der lys i øjnene igen.

For her er der tale om noget helt særligt.

Mødet med bruden. Med brudeparret. Billederne af kjolen. Og ikke mindst af skoene – for her kommer noget, som måske ikke alle ved …

- Farven på skoene kan være den bærende farve i brudebuketten.

Dean elsker at lave brudebuketter. At være med til at lave det helt store værk i forbindelse med et storslået bryllup ligger klart i toppen af opgaver, som Dean er gladest for.

Og så er der buketterne og dekorationerne til regenten.

- Jeg er så heldig, at jeg gentagne gange har sendt bestillinger af sted til Majestæten, når hun har boet på Marselisborg Slot. Det er det ypperste, siger han og finder alle de venlige takkebreve fra majestæten frem. Han smiler.

- Det er i den grad en stor ære og noget ganske særligt.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden