Annonce
Udland

Bloomberg: USA og Kina er enige om handelsaftale

Damir Sagolj/Reuters
USA og Kina er "i princippet" nået til enighed om en handelsaftale, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

USA og Kina er "i princippet" nået til enighed om en handelsaftale, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

- De amerikanske forhandlere er blevet enige med Kina om betingelserne for en fase-et handelsaftale, der nu afventer den amerikanske præsident, Donald Trumps, godkendelse.

Det siger personer, der er blevet informeret om planerne ifølge Bloomberg News.

Tidligere torsdag skrev Reuters, at USA har tilbudt at reducere eksisterende toldafgifter på kinesiske varer med helt op til 50 procent og suspendere nye toldafgifter for at få en fase-et handelsaftale til at træde i kraft søndag.

Modsat ønsker amerikanske handelsforhandlere, at Kina forpligter sig til at købe flere landbrugsvarer og andre produkter, at der sikres en bedre beskyttelse af immaterielle rettigheder og at der gives adgang til den kinesiske finansservicesektor.

Handelsrådgivere skulle efter planen mødes med præsidenten klokken 14.30 lokal tid - det vil sige klokken 20.30 dansk tid - for at drøfte aftalen, og en annoncering kan komme senere på dagen, oplyses det af personerne.

En talsperson fra Det Hvide Hus har over for nyhedsbureauet afvist at kommentere forholdet.

Tidligere torsdag skrev Donald Trump i et tweet, at USA var meget tæt på en handelsaftale.

- Vi er meget tæt på en stor aftale med Kina. De ønsker det, og det samme gør vi, skrev Donald Trump i et tweet torsdag eftermiddag (dansk tid).

Trump og hans kinesiske modpart, præsident Xi Jinping, har ført handelskrig i 17 måneder, hvilket har svækket den globale vækst og svækket investeringslysten i virksomheder verden over.

Rapporterne om de store fremskridt i forhandlingerne mellem USA og Kina førte til markante stigninger i kurserne på Wall Street to gange torsdag.

Første gang kurserne steg var efter Trumps tweet om en forventet aftale. Anden gang var med rapporterne fra Bloomberg.

Klokken 21.00 torsdag aften (dansk tid) var Dow Jones indekset steget 0,7 procent til 28,116.48, mens Nasdaq var steget 0,6 procent til 8,701.82.

/ritzau/Reuters


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce