Annonce
Østjylland

BNBO: Fire ting du skal vide

Arbejdet med at udpege boringsnære beskyttelsesområder skal være med til at fremtidssikre drikkevandet. Arkivfoto: Mette Mørk
Arbejdet med at sikre områderne omkring vandboringer begyndte så småt for flere år siden. Men det har trukket ud.

BNBO betyder boringsnære beskyttelsesområder, og som navnet antyder, er det arealer nær en vandboring. Områderne findes ved at lave en risikovurdering. Det er en beregning af, hvor stort et areal, der skal beskyttes for at sikre grundvandet og dermed drikkevandet mod pesticider.

Det kan ske ved at forbyde brug af pesticider. Det kan ske ved frivillige aftaler med de landmænd, der typisk ejer jorden omkring en boring. Eller det kan ske ved at give et påbud.

1 Lang proces

Arbejdet med at sikre grundvandet med BNBO begyndte, da staten i 2012 og 2013 satte penge af. I 2014 fik Odder Kommunes lavet BNBO-handleplaner for hovedparten af kommunens vandværker.

Men så skete der ikke mere. Sådan er det flere steder, for mange landmænd er ikke glade for, at kommunerne kan indføre dyrkningsrestriktioner på deres jord. I Aarhus Kommune har det endda ført til en retssag.

Så mange kommuner har ventet for at se, hvordan arbejdet blev håndteret andre steder.

2 Skal være klar i 2022

I 2019 indgik regeringen en ny aftale. Den siger, at kommunerne inden udgangen af 2022 skal gennemgå BNBO for at sikre drikkevandet ved aftaler med lokale landmænd, opkøb af jord eller lokale sprøjteforbud. Lodsejerne skal kompenseres for værditab, og udgifterne skal betales af vandværkerne - og dermed forbrugerne. Hvis der ikke kan laves frivillige aftaler, så kan der gives påbud.

3 Odder er langt fremme

I Odder besluttede politikerne i juni 2019 at fremskynde arbejdet. Men i efteråret 2020 blev en række af de gamle tal genberegnet med en ny beregningsmetode. Ifølge de danske vandværkers magasin Vandposten var Odder Kommune sidste år blandt de 10 kommuner, der er længst fremme med arbejdet.

4 Generelt sprøjteforbud

Hvis kommunerne ikke har sikret BNBO'erne tilstrækkeligt inden udgangen af 2022, så bliver der indført et generelt sprøjteforbud i BNBO. Der vil blive lavet en kompensationsordning for tab, og ordningen vil ikke bygge på en konkret vurdering af hver enkelt ejendom.

Embed: Spørg Folkebladet om Odder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce