Annonce
Kultur

Bog: Michael Falchs seks år som rod i Tønder

Naturligvis foregik det i Tønder, da Michael Falch præsenterede sin nye bog. Byen er den geografiske hovedperson i "Til grænsen". Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Men først og fremmest handler erindringsbogen "Til grænsen" om at komme overens med en alkoholiseret far.

Michael Falch kender de fleste for musikken - med Malurt, som solist og i tæt samarbejde med vennen Poul Krebs.

Men også bøger kan han skrive på værklisten. Aktuelt "Til grænsen" med undertitlen "Ungdomserindringer".

Den 61-årige musiker og forfatter har i flere omgange været på vej mod erindringerne. I sine tre bøger "Helligdage" (2000), "Hjemveje" (2002) og "Trækruter" (2011) samlede han pluk fra dagbogen, filosofiske overvejelser, anekdoter fra musikerlivet og tilbageblik på barndom og opvækst.

Med "Mod grænsen" tager han skridtet over i den egentlige erindringsbog. Startende kort i Glostrup, Brabrand og Tåstrup, men med hovedvægten lagt på Tønder - "en by i Rusland", som Michael Falch kalder den. Hertil flyttede familien i 1970, og Tønder blev omdrejningspunktet i den unge Michaels liv, til han med en studentereksamen i lommen i 1976 flyttede til København.

Annonce

Rykker i hjerterødderne

Det blev år, hvor Michael Falch helt bogstaveligt gik til grænsen. Han lægger ikke skjul på, at han var en af byens rødder. Men det er også årene med piger, med de første trin ind i musikkens verden, med nogle få lærere, som formåede at nå ind bag facaden.

Men først og fremmest er "Til grænsen" den ofte smertefulde fortælling om forældrene og ikke mindst en far, som sønnen nok så op til, samtidig med at farens alkoholisme var ved at splitte familien ad. På mange måder bliver bogen Michael Falchs forsøg på at komme overens med denne del af fortiden, og det er her, fortællingen for alvor rykker i hjerterødderne.

Erindringer

Michael Falch: "Til grænsen"

248 sider, Gyldendal

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce