Annonce
Aarhus

Boghandleren blev sabotør og gik i døden for sit land

Alf Tolboe Jensen er hædret  to steder, med en mindeplade i Musikhusets park og en større sten på Brabrand Kirkegård. Grafik: Jens Nex
Modstandsmanden Alf Tolboe Jensen sagde nej til benådning  og nægtede over for tyskerne at blive cellestikker og angive andre.
Annonce

BRABRAND: De små lokalsamfund omkring Aarhus var stærkt påvirket af Besættelsen, og Brabrand er på mange måder typisk for, hvordan danskerne oplevede de fem lange år. Historikerne Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen har skrevet en spændende beretning om det.

I bogen "Brabrand under Besættelsen", der netop er udkommet, fortæller de, at byen havde alt fra sabotage, stikkere, værnemagere og henrettelse til indsamling af spild og frosne lokumsspande.

Bogen fortæller også om en af de første sabotører i Aarhus, Alf Tolboe Jensen. Han var 25 år og uddannet som boghandler, men arbejdede som repræsentant.

Her er beretningen om ham fra bogen:

I begyndelsen af 1943 var han kommet i kontakt med en gruppe unge mennesker, der ville gøre en aktiv indsats for at bekæmpe Tyskland. Som repræsentant rejste han rundt i Jylland, og i den forbindelse blev han benyttet som kurer, hvilket blandt andet betød, at han fordelte sprængstof til en række jyske byer.

Annonce

Fokus på jernbanesabotage

Modstandsgruppens leder, Georg Mørch Christiansen, havde fokus på jernbanesabotage, og i  jernbanesabotagen 15. august 1943 mellem Aarhus og Langå havde Alf Tolboe Jensen været med.

Han deltog også i anden form for sabotage, for eksempel af samleskinnen, hvorved højspændingsmasten og kablet ved Ringgaden samt transformerstationen i Hasle blev sprængt.


Jeg er dansker, og mit svar er og bliver et nej.

Alf Tolboe Jensen til tyskerne


Modstandsgruppen fik dog ikke nogen lang levetid. Allerede midt i september blev Georg Mørch Christiansen og en række andre arresteret af Gestapo. 13. oktober blev Alf Tolboe Jensen arresteret, da han trådte ud af en bus på Vesterbro Torv.

Annonce

Røbede sig selv

Et par dage i forvejen havde han i en løs snak med en kammerat røbet, at han var med i en sabotagegruppe. Oplysningen sivede, og en stikker ledte Gestapo på sporet af ham. Han blev arresteret og indsat i Ting- og Arresthuset i Vester Allé. 24. november blev han sammen med andre fra gruppen dømt til døden. Fem blev henrettet 2. december, mens Alf Tolboe Jensen i første omgang gik fri.

Han blev tilbudt benådning. Betingelsen var, at han skulle gå i Gestapos tjeneste og blive det, der kaldtes cellestikker. Han skulle altså angive kammerater fra modstandsbevægelsen. Han fik tre dages betænkningstid, men hans svar lød:

”Jeg er søn af en officer i den danske hær og selv befalingsmand samme sted; altså kan svaret kun blive et nej!”

Gestapo gav dog ikke op og gjorde et nyt forsøg på at få ham til at blive cellestikker, men fik kort følgende reaktion:

”Jeg er dansker, og mit svar er og bliver et nej!”

Dermed var sagen afgjort. 29. december blev han skudt på Vester Allés kaserne og hans lig blev ført til Husbjerg Klit ved Blåvandshuk. Her blev han begravet ved siden af de modstandsfolk, der var blevet henrettet 2. december.

Da Alf Tolboe Jensen var blev henrettet af tyskerne, strømmede det ind med blomster til forældrenes hjem i Hovedgaden 21 i Brabrand. Foto: Brabrand-Årslev Lokalhistoriske arkiv
Annonce

Voldsomt indtryk

Henrettelsen gjorde et voldsomt indtryk i Brabrand. Der blev flaget på halv stang i flere dage, og hans forældre modtog mange blomster, der blev samlet i stuen i huset på Hovedgaden 21. Det var et hårdt slag for forældrene, da han var deres eneste barn. Faderen havde en stærk psyke, men moderen havde svært ved at klare det og kom aldrig over tabet af sønnen.

Det affødte endvidere en udbredt snak om, hvem der kunne være den stikker, der havde angivet ham til Gestapo. Det var ingen hemmelighed, at der boede nogle få nazister i byen, og mistanken mod disse kom åbent til udtryk.

Annonce

Stikkeren

En af disse nazister var landmand Rasmus Holm, Hougården i Brabrand. Han styrede gården for sin mor, Marie Holm. Han var meget sportsinteresseret. Især skøjteløb og kanosport havde hans store interesse, men også fodbold interesserede ham. Han var således i 1930erne målmand på Brabrands fodboldhold.

Allerede tidligt sluttede han sig til DNSAP, og her trådte han ind i SA med medlemsnummeret 10054. Han var en ivrig deltager i organisationens møder. Da der i 1941 blev oprettet en frivillig dansk hærstyrke, Frikorps Danmark, der skulle hjælpe tyskerne i kampen mod Sovjetunionen, meldte han sig, men da han led af stærk tunghørhed, blev han erklæret uegnet. Det tog han sig efter sigende meget nær, men som det hed i Fædrelandets omtale af ham, så ”forblev han den gode kammerat og trofaste ven i kampen på hjemmefronten”.

Annonce

Skudt i stalden

Det var således ikke underligt, at modstandsbevægelsen anså ham som den, der havde stukket Alf Tolboe Jensen. Det kostede ham livet.

11. januar 1944 gik Rasmus Holm ved 17.30-tiden ud i stalden for at fodre dyrene. Marie Holm hørte en bil køre rundt i nærheden af gården. Da motorlyden hørte op, skænkede hun det ikke mere opmærksomhed.

Efter nogen tid hørte hun et dumpt knald, men heller ikke det fik hende til at fatte mistanke om, at noget kunne være galt.

Da sønnen imidlertid ikke kom ind fra stalden, blev hun urolig, tog en lygte og gik ud i stalden. Her fandt hun sønnen liggende livløs i fodergangen og med blod i hele ansigtet.

Bogen

  • "Brabrand Under Besættelsen 1940-1945". Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen.  50 kroner.
  • Kan købes på Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, Gellerup Bibliotek, Gudrunsvej 78, Brabrand.
  • Hvis man ønsker bogen tilsendt, kan den bestilles på post@brabrandarkiv.dk. Prisen er da 100 kr. inkl. porto og forsendelse.
  • Læs mere på www.brabrandarkiv.dk, en facebookgruppe og på arkiv.dk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce