Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: Gribende bog om krigens største dag

”Den længste dag” - bogen om de allieredes landgang i Normandiet 6. juni 1944. Bogen udkom første gang i 1959. Den nye udgave er en perle. Pr-foto
Ny udgave af Cornelius Ryans bestseller om D-dag er enestående - i såvel udseende som indhold - det er en bog, der yder de allieredes enorme indsats fuld respekt.

Bøger: Det var i de tidlige morgentimer 6. juni 1944. På en sandstand i Frankrig lå tusindvis af amerikanske soldater næsten ubeskyttede mod voldsom tysk maskingeværild. Tabene var frygtelige. Så råbte brigadegeneral Norman Cota (der er strid om, hvem dette citat egentlig skal tillægges, red.): "Mænd, denne strand er for to slags mennesker. De døde og dem, der skal dø. Skal vi så for helvede se at komme videre!".

Det syntes hans folk var en god idé. De stormede op over stranden og nedkæmpede efter blodige opgør det tyske forsvar. Men i en grusom time den morgen var invasionen på vippen. Det tyske forsvar af den franske kyst var lagt i hænderne på den legendariske general Erwin Rommel, ”Ørkenræven”. Han vidste, at slagets første timer ville få enorm betydning. Til sin adjudant sagde Rommel halvanden måned før de allieredes invasion: Tro mig - de første 24 timer af invasionen bliver helt afgørende. - Tysklands skæbne afhænger af udfaldet. For de allierede såvel som for Tyskland bliver det den længste dag ...

Og således blev det en tysk general, der kom til at sætte navn på en af de største begivenheder under Anden Verdenskrig - måske den næststørste, overgået af de to atombomber over Japan. Den længste dag - D-dag. Op mod 20.000 mennesker mistede livet den dag. I forhold til de forfærdelige tabstal under Anden Verdenskrig var det faktisk ikke så voldsomt. Slaget ved Stalingrad kostede mange flere menneskeliv. Men D-dag blev betegnelsen for ét døgn under seks års krig. Det døgn, hvor krigen balancerede på knivsæggen.

Annonce

Spændende øjenvidner

Allerede i 1959 udgav den irsk-britiske journalist og forfatter Cornelius Ryan den fremragende bog ”Den længste dag”. Han var mere end tre år om at samle stof og skrive - og bogen blev en international bestseller aldeles omgående. Sidenhen kom den til at danne grundlag for storfilmen af samme navn med skuespillere som John Wayne, Henry Fonda, Richard Burton, Sean Connery og Robert Mitchum i fremtrædende roller. Nu er der kommet en ny, forbedret og ikke mindst forskønnet udgave af ”Den længste bog”. Det er simpelthen en perle af en bog. Intet mindre.

Cornelius Ryan har ikke haft noget med den nye udgivelse at gøre. Han døde i 1974 af prostatakræft i en alder af kun 54 år, men hans britiske forlag har valgt at genudgive bogen i anledning af 75-årsdagen for D-Dag. Bogen er i stort format, trykt på fremragende papirkvalitet, rummer en række imponerende fotos og oplysende tekster, dels i journalistik form, dels i form af en række dokumenter fra de ledende officerer, der var involverede i slaget.

Ryan interviewede en masse mennesker, der deltog i opgøret. Disse interviews er også med i den nye udgave. De giver bogen en helt særlig karakter. Den nye udgave af ”Den længste dag” yder den allierede indsats og de store ofre 6. juni fuld respekt. Bogen beskriver en forfærdelig dag. Men den er ikke desto mindre en komplet oplevelse. Den udgives i Danmark af forlaget Gyldendal. Den er på lidt over 400 sider med masser af fotos og nogle flotte, informative kort over invasionsområderne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Dansk mesterhold henter Mette Tranborg

Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce