Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: Vi må tage hatten af for den helgen

Bogen om Frans af Assissi er en interessant fortælling om et enestående menneske - men samtidig en god ledsager på en rejse til Italien anno 2019. Pr-foto
Frans af Assisi vendte ryggen til rigdommen og ansigtet mod mennesket - ny bog følger de veje, som Frans gik.

Bøger: Der er noget enestående over historien om den hellige Frans af Assisi. Noget, der griber og holder fast, uanset om man er katolik eller lutheraner, ja, om man er kristen eller ikke-troende. For alle mennesker er historien om Frans en rigtig god historie. Og blandt alle den katolske verdens helgener - og helte - står Frans som noget ganske særligt. Han var på én gang så enormt menneskelig og så enormt anderledes.

Den tidligere P1-vært og redaktør, journalist og forfatter Jørgen Johansen har skrevet en dejlig bog om den hellige Frans. Jørgen Johansen har gået i den hellige mands fodspor og valgt de veje, som Frans valgte. Rundt i Italien, mens han talte Guds ord - og kærlighedens sag. Kærligheden mellem og til mennesker.

Det er en dejlig bog, af flere grunde. Først og fremmest fordi den fortæller historien om et dejligt menneske. Frans af Assisi er en mand, jeg gerne ville have truffet. Men også fordi bogen skildrer en tid og et land, som er fascinerende. Jørgen Johansens rejse i den hellige mands fodspor kan gentages af alle, der har lyst til at prøve - til at se - og til at forøge at trække tråde tilbage til den del af den europæiske middelalder, der var præget mest af oplysning og kristendom. Helt banalt: Bogen er også en glimrende turistguide for Italiens-farere.

Annonce

Levede i ydmyghed

Frans af Assisi blev født omkring 1181. Han var søn af en velhavende købmand i Umbrien, men som ung fik han et guddommeligt kald. Han forærede alt jordisk gods væk og fraskrev sig arveandelen i familiens formue. Han begyndte at omgås de spedalske og de fattige - hjalp dem - og vendte deres øjne og øren for kristendommen og Gud. Sidenhen stiftede han Franciskanerordenen, den munkeorden der først og fremmest havde ydmyghed som et ideal.

Jørgen Johansen trækker et par særdeles interessante linjer op i denne bog, fordi han også beskæftiger sig med de spor, som Frans satte, som stadig betyder noget. Arven efter Frans forvaltes i Assisi, som er centrum for spiritualitet og i høj grad bygger på noget så ”moderne” som ønsket om bæredygtighed i omgang med naturen. Frans af Assisis var ikke alene optaget af at hjælpe mennesker, her og nu. Han var også optaget af et etisk perspektiv, så jorden, naturen, blev bevaret for kommende slægter. Manden var en helgen i sin tid - men var så mange århundreder forud for sin tid, at han kunne være blevet partiformand i et demokratisk, vestligt land den dag i dag. Hatten af for den helgen - og for bogen om ham.

Jørgen Johansen

”På Frans af Assisis veje”

Fire stjerner ****

243 sider, illustreret

Kristeligt Dagblads Forlag

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

AGF For abonnenter

Hvert talent bærer sit eget ansvar i AGF: Ingen får gratis minutter

Annonce