Annonce
Kultur

Bogkassen: To priser til stort bogprojekt

Glæde hos Aarhus Universitetsforlags redaktør, Peter Bejder, der modtog ”Fornyelsesprisen” på Historiske dage i den forløbne weekend. Forlaget havde naturligvis en stand på udstillingen. Pr-foto
Det er det største tværinstitutionelle forsknings- og formidlingssamarbejde inden for historiefaget nogensinde, hedder det i én af indstillingerne om "100 bøger om danmarkshistorien".

Priser: 100 bøger om Danmarks historie, hver på 100 sider - og hver til en pris på 100 kroner Det er en stor idé. Og mindre bliver den ikke af, at der ikke er tale om en stor, sammenhængende danmarkshistorie i kronologisk orden. Men om 100 meget forskellige nedslag i den danske historie gennem tiderne. Det er et mægtigt projekt, og i løbet af bare en god uge i marts blev det da også til to flotte priser til udgiveren, Aarhus Universitetsforlag.

Først modtog Aarhus Universitetsforlag Art Beat-prisen. Den tidligere kulturdirektør hos DR, kommende direktør på forlaget People's Press Tine Smedegaard Andersen overrakte prisen med ordene:

- Bogprojektet er i sig selv både modigt og nytænkende, for ikke alene skal der komme 100 bøger om Danmarks historie, skrevet af danske forskere og formidlere. Men seriens tilgang bryder også med traditionel historieskrivning. I stedet for en kronologisk, fremadskridende gennemgang af historien, består ”100 danmarkshistorier” af 100 tematiske nedslag, med overraskende skarptslebne titler som for eksempel ”Vildt vejr”, ”Dannebrog”, ”Grundtvigs død”, ”Grønlands Amt” - 100 i alt. Det er intet mindre end dybt imponerende i både idé og udførelse.

Annonce

Det største nogensinde

Den store messe Historiske dage, der hvert år gennemføres i Øksnehallerne i den gamle kødby i København, tildelte så i den forløbne weekend Aarhus Universitetsforlag den anden pris. Messens ”fornyelsespris” blev givet til ”100 danmarkshistorier” med følgende begrundelse:

"100 danmarkshistorier er det største tværinstitutionelle forsknings- og formidlingssamarbejde inden for historiefaget nogensinde og måske det mest omfattende forsøg på formidling af danmarkshistorien, nogensinde. Flere af projektets enkelt-elementer er set før, men kombinationen og det enorme omfang er en markant, banebrydende fornyelse af historieformidlingen med rækkevidde og betydning for mange. Projektet første udgivelser blev søsat i 2017, og har siden vist potentialet i sit fulde omfang og høje kvalitet".

En flot hilsen til en prisvinder.

Det er en række af Danmarks mest respekterede historikere, der leverer teksterne. De har sammen med redaktionskomiteen valgt de 100 nedslag, der udgør samlingen - meget forskellige - fra Jellingstenene over Struense til Anker Jørgensen. Men de har valgt en stram, tempopræget fortællerstil, måske fordi der kun er 100 sider til rådighed.

Resultatet er blevet en række fremragende bøger, der hver for sig er interessante. Og når de ses i sammenhæng, fortæller de ikke bare danske historier - men også Danmarks historie. Dertil kommer, at bøgerne i deres enkle, klassiske snit, er smukke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Derfor fejrer vi luciadag

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce