Annonce
Aarhus

Bogserie: Se Aarhus i De glade 60'ere

Soldaterne forlader Vester Alles Kaserne. En æra sluttede, da de sidste soldater fra Nørrejyske Artilleriregiment 24. september 1969 flyttede til den nyanlagte kaserne i Skive. Foto: Børge Venge

Omfattende bog med århusianernes historie fortalt i billeder.

1960'erne var fede. Danskerne fik flere penge mellem hænderne, privatbilismen tog fart, underholdning flyttede fra scenen og hjem i stuerne med tv, studenterne gjorde oprør, og de højere uddannelser tog fart.

Også i Aarhus var det hæsblæsende. Store boligbyggerier som Gellerup og Charlottehøj kom til, gamle bygninger i midtbyen blev jævnet med jorden, og vejene blev gjort bredere. Det var tæt på at smadre byens centrum og Latinerkvarteret, men især borgmester Bernhardt Jensen hindrede vandalismen.

Humøret var højt. Vi var optimister, ja Aarhus fik sin egen festuge, som stadig er i fin form.

I en ny bog i serien "Aarhus i årtier" bliver historien fra 1960'erne fortalt, mest i billeder, men også med gode, korte tekster i afsnit om det, der forsvandt, byen, hverdagen, familien, arbejdspladserne, byens fester og årtiets ansigter. Det er anden bog i serien, der begyndte med 1950'erne.

Bag det hele står Aarhus Stadsarkiv, Den Gamle By, Aarhus Byhistoriske Fond og Forlaget Turbine. Billederne er fundet i arkiverne og historierne fortalt af Anneken Appel Laursen, Janne Marie Barslev, Kitt Boding-Jensen, Thomas Norskov Kristensen og Søren Bitsch Christensen, der også står for redigeringen.

Bogen

"Aarhus i årtier - 1960'erne", redigeret af stadsarkivar Søren Bitsch Christensen.

Tekster af Anneken Appel Laursen, Janne Marie Barslev, Kitt Boding-Jensen, Thomas Norskov Kristensen og Søren Bitsch Christensen.

Århus Stiftstidendes tidligere fotografer Børge Venge, Ib Hansen, Ib-Rahbek-Clausen og Jørn Timm har ydet væsentlige bidrag.

Forlaget Turbine. 375 sider. Vejledende pris 350 kr. Andet bind i serien om Aarhus i årtier.

Tidligere fri lørdag

60'erne blev velfærdssamfundets gennembrud med ubrudt fremgang. I husholdningerne vandt de teknologiske og andre hjælpemidler frem, men i forhold til omverdenen var kulturlivet ikke noget af råbe hurra for. Museer og teatre, som i dag virkelig er i hopla, var ikke noget særligt, men i 1965 fødte Aarhus sin festuge.

Der blev lagt op til, at de små kommuner i udkanten af Aarhus skulle være en del af kommunen, og i 1970 kom sammenlægningen.

Boligstandarden var alarmerende ringe, men det blev der lavet om på. Danmarks største parcelhuskvarter, Skjoldhøjparken, blev planlagt i 1968, supermarkeder kom til, og indfaldsvejene blev for trange.

Sporvognene kørte stadig, men på det sidste, og kort efter at vi var gået ud af 60'erne, blev de nedlagt. 46 år efter får vi letbanen, den moderne sporvogn. Der blev talt om en større og bedre placeret lufthavn end Tirstrup, som tyskerne havde anlagt under krigen. Hammel blev draget frem, men de planer styrtede senere.

Aarhus var garnisonsby, men i 1969 lukkede Vester Allé Kaserne, og soldaterne blev flyttet til Skive. Andet lukkede også, for eksempel Zoologisk Have og aviser. Bladdøden var begyndt. Aarhus Amtstidende trykte den sidste avis i 1965 efter 99 år, og i 1970erne fulgte Demokraten i øvrigt efter.

Mange ville uddanne sig. Stadigt flere ville være studenter, så vi fik nye gymnasier, Viby og Risskov, og Handelshøjskolen, nu Business and Social Sciences, flyttede til Fuglesangs Allé. Seminarier af forskellig vis blev indviet. Lysten til højere uddannelse kunne ses på Aarhus Universitet. I dag har det 40.000 studerende. I 1960-61 var der 2406, og i 1969-69 var det vokset til 8846.

Flere kvinder kom ud på arbejdsmarkedet og fik magt over deres eget liv, og danskerne fik mere fritid på grund af de elektroniske hjælpemidler. Arbejdstiden blev gradvist nedsat fra 46 timer i 1959 til 41 3/4 timer i 1971. Derfor fik tidligere eller helt fri om lørdagen.

Studenteroprøret i 1968 var internationalt og førte til voldsomme sammenstød verden over, dog ikke i Aarhus. Som en demonstration mod "statsudvalgets trippen om problemerne" dansede studerende fra Aarhus Universitet i februar 1969 lancier foran administrationsbygningen. Foto: Per Allan
Annonce

Optøjer ved koncert

Industrien havde brug for arbejdskraft. Kvinderne accelererede i jobbene, og der blev behov for pasning af børnene. Køleskabet og vaskemaskinen gjorde jobbet derhjemme lettere, og der var gang i bil- og huskøb.

Behovet for arbejdskraft fik gæstearbejdere til at dukke op i større tal i 1967-68.

Kulturen udviklede sig med kunst og musik, og de unge fik flere penge også til det. Danse- og musiksteder dukkede op, men da det britiske rockband The Who kom til byen, blev det kun til fire minutters optræden, inden uro blandt publikum endte i voldsomme optøjer og hærværk.

Aarhus var landets bedste håndboldby, og AGF vandt fodboldmesterskabet i 1960 og pokalturneringen i 1965, men kunne ikke holde pusten fra de gyldne 1950'ere. Sportens popularitet var med til at øge fjernsynets udbredelse, nyheder kom med TV-avisen i 1965, og i løbet af 1960'erne flyttede underholdningen hjem i stuerne.

Den mest kendte studerende på Aarhus Universitet var kronprinsesse Margrethe, der blev indskrevet i 1961 og studerede statskundskab og arkæologi og boede på kollegiet i Universitetsparken sammen med andre studerende. Og interessen for byen og arkæologi har Dronningen bevaret.

I august 1964 blev Det almindelige danske Skolemøde holdt på Aarhus Universitet. Her ses droning Ingrid og kong Frederik 9 i midten samt prinsesserne Anne-Marie (til venstre) og Benedikte. Foto: Ib Rahbek-Clausen
En helt særlig historie fra 1962. Indfaldsvejene blev gjort bredere, også Silkeborgvej. Men da der ikke var plads, blev en karre, nummer 92-94, med 16 boliger og fire butikker flyttet fire meter på ruller. Det var klaret på otte timer, og familierne spiste på kommunens regning. Foto: Poul Pedersen
Da omsætningsafgiften kom i 1962, fik folk travlt med at handle før stigningen på ni procent i engrosleddet. Så mange tog til forretningerne i Søndergade, hvor sporvogne og biler kørte. Foto: Jørn Timm
En overraskelse var det, at tronfølgerparret lod dets yngste søn, prins Joachim, døbe i Aarhus Domkirke. Mange borgere troppede op i juli 1969. Parret modtages af biskop Henning Høirup og domprovst Jørgen Bøgh. Foto: Jens-Kristian Søgaard
Danmark fik en moderne udgave af lyntoget i 1960erne, den tyske Trans Europen Express, TEE. 17. maj 1963 blev to af togene vist på en tur fra København til Jylland. Foto: Klaus Gottfredsen
Under "Den britiske uge" i september 1964 fik Aarhus besøg af den engelske prinsesse Margaret og hendes mand Anthony Armstrong Jones, også kendt som Lord Snowdon. Borgmester Bernhardt Jensen gik i spidsen gennem Strøget. Foto: Klaus Gottfredsen
Forleden købte Salling Mærsk ud af Dansk Supermarked. Her, 14. marts 1963, åbner Salling Super med en fest. Til højre direktør og kømand Herman Salling. Foto: Børge Venge
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Aarhus

Stor Aarhus-event i økonomisk krise: Classic Race tager en timeout i 2022

Annonce