Annonce
Østjylland

Fra faldefærdig kro til boliger med fælles have og orangeri: Boligforening har kig på Hundslund Kro

Hundslund Kro har i årevis stået hen som ruin. Måske ender den med at blive bygget om til et slags bofællesskab. Foto: Søren E. Alwan
Odder Kommunes konsulent er i dialog med både en privat investor og en boligforening om at omdanne kroen til boliger.
Annonce

Hundslund: Siden arbejdsgruppen bag fornyelsen af Hundslund Kro før årsskiftet valgte at satse på boliger på matriklen, har Esben Dannemand Frost, arkitekt og konsulent for Odder Kommune, været i dialog med flere mulige bygherrer. Blandt andet almene boligforeninger.

Det fortæller arkitekten, der siden årsskiftet 2018-2019 har været hyret af kommunen til at gennemføre et projekt, der kort beskrevet går ud på at få borgerne i byen til at engagere sig i, hvad der skal ske med den faldefærdige kro. Det førte i 2019 til både udendørs og indendørs oprydning ved og i den gamle bygning, et borgermøde samt en del møder i en 10 mand stor arbejdsgruppe, som har engageret sig i projektet. Konklusionen blev allerede før jul, at der ikke var stemning for at etablere for eksempel et medborgerhus, og at man i stedet skulle koncentrere sig om at få etableret lejligheder på grunden.

Projekt Hundslund Kro

Odder Kommune købte i starten af 2019 Hundslund Kro, fordi kommunen havde søgt og fået 1,6 millioner forsøgskroner af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Forsøget går ud på, at lokale kræfter skal være med til at ideudvikle samt i sidste ende at beslutte, hvad der skal ske med kroen.

De 400.000 kroner blev brugt til køb af kroen. Andre 600.000 kroner blev afsat til at udvikle projektet, hvilket bl.a. indebærer løn til arkitekt Esben Dannemand Frost, som siden januar 2019 har holdt adskillige møder med interesserede borgere samt interviewet andre. Desuden er det blevet brugt penge på bl.a. forplejning ved møder, ekstern evaluering og løn til diverse byggeteknikere.

De resterende 600.000 kroner er øremærket til at blive brugt på enten nedrivning eller renovering af de eksisterende bygninger.
Odder Kommune er ikke forpligtiget til bruge driftsmidler på det færdige projekt, ligesom kommunen ikke må eje det færdige projekt.
Viser borgerne ikke interesse for selv at bruge og eje kroen/matriklen, kan kommunen vælge at rive bygningen ned, sælge grunden uden fortjeneste og i sidste ende returnere resten af statstilskuddet til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Annonce

Vil bevare fronten

Det har Esben Dannemand Frost derfor arbejdet på siden.

- Da der er et udbredt ønske om bevare den gamle hjørnebygning ud mod landevejen, har vi brugt tid på et scenarie med fem lejligheder i forskellige størrelser og med fælles have og orangeri i den tidligere teatersal. Projektet er tegnet op, og udgør nu grundlaget for den dialog, vi har med både det almene boligselskab DOMI Bolig og en privat investor, fortæller arkitekten.

Coronakrisen har imidlertid også betydet, at tingene går langsommere end planlagt, men Esben Dannemand Frost regner med, at der allerede før sommerferien vil komme en afklaring mellem Odder Kommune og et at de interesserede boligselskaber om et samarbejde.

- Man kan meget med Skype og så videre. Men netop det her projekt bygger i den grad på dialog. Så jeg tror, at der vil gå et stykke tid, før jeg kan præsentere gruppen for et klart projekt, siger arkitekten, der nu bruger foråret på at få lavet diverse miljørapporter - i overbevisning om, at jo mere styr der er på for eksempel forurening, desto nemmere bliver det at lokke en bygherre til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Aarhus

Corona-smitte: Halvdelen af nye tilfælde kommer fra Aarhus

Annonce