Annonce
Aarhus

Boligforening hjalp Heewad i job igen

Interview med en ung mand, Heewad Dawar fra et udsat boligområde, der er kommet i arbejde gennem boligforeningens projekt Byg Op.

Byg Op, kalder Det Boligsociale Fællessekretariat projektet, der sikrer job og lærepladser til unge i de almene boligområder. Heewad Dawar fik et job og dermed blev vejen banet til en læreplads.

Heewad Dawar er en glad mand. Den 30-årige afghaner har gennem Århus Omegns Boligforening fået en ny chance for at genindtræde på arbejdsmarkedet, og han nyder det og ser en god fremtid foran sig med tilbuddet om at få en VVS-læreplads.

Interview med en ung mand, Heewad Dawar fra et udsat boligområde, der er kommet i arbejde gennem boligforeningens projekt Byg Op.

»Jeg vil gerne være VVS-lærling og har fået tilbudt to lærepladser efter, at jeg er blevet arbejdsmand her,« fortæller Heewad Dawar, som er ansat i entreprenørfirmaet Enemærke og Petersens store entreprise på en helhedsplan for Rosenhøj.

Entreprenørfirmaet har siden 2014 været i gang med at isolere, bygge altaner og skifte facader og med at bygge nye boliger i Rosenhøj i Viby. Arbejdet strækker sig frem til 2017.

Annonce

I den entreprise har boligforeningen efter aftale med Det Boligsociale Fællessekretariats projekt kaldetByg Opstillet såkaldte sociale klausuler. Det betyder, at entreprenørfirmaet kun kunne få opgaven hvis det ansatte et antal medarbejdere fra boligområdet. Både i ordinære jobs, i lærepladser og i forskelllige jobtrænings- og løntilskudsjob. Det er en model, der nu er udbredt i hele byen og som Aarhus Kommune også anvender.

I alt har 40 borgere fra lokalområdet omkring Rosenhøj fået ansættelse i forbindelse med den lokale helhedsplan.

Heewad Dawar er en af dem og han blev fastansat som arbejdsmand for halvandet år siden. Han hjælper med at bryde ned og køre nye materialer frem til håndværkere. Men vejen dertil har været lang og budt på mange oplevelser for ham.

»Jeg kom til Danmark med mine forældre i 1998, og vi boede i starten i Lystrup. Jeg var 12 år og kom i modtagelsesklasse på Læssøesgades Skole. Her lærte jeg ret hurtigt at tale dansk. Og efter et år mente lærerne at jeg kunne nok til at komme ud i en normal 8. klasse på Kragelundskolen, og jeg tog 8.-10. klasse i folkeskolen. Derefter tog jeg erhvervsgrunduddannelsen HG og senere en HF-eksamen med en plan om at blive bioanalytiker. Jeg har været avisbud, nedbryder og arbejdet på en møbelfabrik. Men så fik jeg mulighed for at drive en lille restaurant med pizza og burger i Vanggaardcentret. Det gjorde jeg i tre år, indtil Aldi ved siden af ønskede at udvide. De gav mig en erstatning for at lukke forretningen og overtage lokalerne. Derefter gik jeg hjemme og levede af erstatningen, men det var svært at finde et nyt arbejde, og det var hårdt at gå og lave ingenting,« fortæller Heewad Dawar.

»Jeg kunne ikke holde det ud og skulle bare ud og arbejde ligegyldigt hvad. Jeg gik hjemme i fire-fem måneder, men det føltes som et år,« fortæller Heewad, der bor med sin kone i Søndervangen. Parret har en datter på seks år og en søn på fire.

Han søgte tilbage på Galten Møbelfabrik, som lovede at ringe, når der kom noget. Telefonen ringede bare ikke, men en kammerat havde i mellemtiden fået job i Rosenhøj gennem boligsocial medarbejder og projektleder på Byg Op, Anette Nitschke.

Heewad Dawar fik flere samtaler med Anette Nitschke, som endte med at anbefale ham over for Enemærke og Petersens projektleder. Anbefalingen hjalp Heewad direkte ind i et fast job som arbejdsmand.

»Vores fornemmeste opgave i Byg Op er at være et netværk for de mennesker, der bor her, og som søger job. Mange danskere har selv et netværk, de kan søge igennem, men det har indvandrere ikke på samme måde,« fortæller Anette Nitschke.

Heewad Dawars oplevelse er, at det med den rette hjælp kan lade sig gøre at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet, hvis man også selv har den rette indstilling og de kompetencer, der er brug for.

»Men det betød rigtigt meget at få den håndsrækning,« fortæller Heewad, der som arbejdsmand bl.a. slæber nedrevne byggematerialer ud i containere og kører nye varer ind med truck.

»Jeg har besluttet mig for, at jeg gerne vil have en uddannelse med papir på. Og jeg ved, der er gode jobmuligheder og en god løn inden for VVS, siger Haweed Dawar, der glæder sig til at starte som VVS-lærling.

»Der er mange muligheder, så jeg ser meget positivt på fremtiden,« siger Heewad Dawar.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Søger job igen og igen, men kommer aldrig til samtale: Kære arbejdsgivere, hvad er det egentlig, I vil have?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce