Annonce
Aarhus

Boligforening stemte ja til plan for Gellerup og Toveshøj

Udsigten til nedrivning af 600 boliger i Gellerupparken og Toveshøj skaber stor modstand i Brabrand Boligforening. Alligevel stemte repræsentantskaber - med et snævert flertal - ja til udviklingsplanen. Foto: Jens Thaysen
Med et uhyre snævert flertal har Brabrand Boligforening sagt ja til udviklingsplan, der betyder nedrivning af 600 almene boliger.

BRABRAND: Med 50 ja-stemmer og 44 nej-stemmer var det på et hængende hår, da Brabrand Boligforenings repræsentantskab mandag aften stemte om den udviklingsplan for Gellerup og Toveshøj, der blandt meget andet indeholder en kontroversiel beslutning om at nedrive 600 almene familieboliger.

Men udviklingsplanen blev vedtaget. Det samme gjorde en udtalelse, der fastslår, at det hverken er med glæde eller begejstring, at boligforeningen besluttede at godkende aftalen med Aarhus Kommune.

”Men alene fordi alternativet er en trussel om en statslig overtagelse af området, formentlig endnu flere nedrivninger og at yderligere flere tusind mennesker skulle miste deres hjem,” står der i udtalelsen.

Annonce

Frustrerede over forløb

Brabrand Boligforenings direktør, Keld Laursen, tolker afstemningens resultat sådan her:

- De, der stemte ja, gjorde det, fordi de følte, at risikoen ved at stemme nej var for stor. De, der stemte nej, gjorde det med samme frygt for, at deres nej kunne medføre noget værre. Men de gjorde det, fordi de er frustrerede over forløbet og føler, at der er en usaglighed i lovkomplekset, siger Keld Laursen.

Han tolker ikke det snævre resultat som udtryk for en splittelse i repræsentantskabet.

- Repræsentantskabet var enig om, at det her er en meget dårlig løsning for Gellerup og Toveshøj, siger Keld Laursen.

- Dårlig løsning

I udtalelsen uddyber Brabrand Boligforenings repræsentantskab, hvorfor det finder, at udviklingsplanen er en dårlig løsning.

”Desværre er der nu udsigt til, at 600 familier i Gellerup og Toveshøj mister deres hjem og går en usikker fremtid i møde – og uden udsigt til, at det fører noget godt med sig. Helt paradoksalt er der en overhængende fare for, at udviklingsplanen ikke fremmer udviklingen, men i stedet sætter den i stå. Unødvendig brutalitet, fraværet af hensyn til beboerdemokratiet samt kommunalt bureaukrati risikerer at sætte de seneste års fremskridt over styr,” står der i udtalelsen.

Til boligministeren

Keld Laursen oplyser, at Brabrand Boligforening i løbet af tirsdag meddeler Aarhus Kommune, at udviklingsplanen er vedtaget.

Aarhus Byråd har udviklingsplanen på denne uges byrådsmøde. På grund af mange punkter på dagsordenen er både tirsdag og onsdag afsat til byrådsmødet.

Men udviklingsplanen for Gellerup og Toveshøj er det andet punkt på dagsordenen, så det bliver med stor sandsynlighed vedtaget tirsdag.

- Når byrådet har godkendt udviklingsplanen, skal den sendes til boligministeren. Det skal ske senest 31 maj. Og da forligskredsen bag ghettoplanen er meget bred, må jeg antage, at han godkender den. Uanset hvem der bliver boligminister efter folketingsvalget, siger Keld Laursen.

Udover nedrivning af de 600 boliger indebærer udviklingsplanen renovering af 1166 almene boliger samt opførelse af 903 nye private boliger samt 17.3120 kvadratmeter erhverv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce