Annonce
Aarhus

Boligforening: Vi kan nøjes med at rive tre blokke ned i Gellerup

Demonstranter dannede fredag en menneskekæde mellem Gellerupparken og Bispehaven for at protestere over de planlagte nedrivninger af boligblokke i disse to socialt udsatte boligområder. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En udviklingsplan for fremtidens Gellerup anviser, hvordan man kan forandre Gellerup og beboersammensætningen ved at rive færre blokke ned, end byrådet kræver. I stedet skal området suppleres med private boliger, der kan nedbringe andelen af almene boliger til 35 procent.

BRABRAND: Det kan lade sig gøre at forandre Gellerup og skabe en attraktiv bydel, der lever op til regeringens krav om maksimalt 40 procent almene boliger, uden at rive mere end tre boligblokke ned.

Sådan lyder budskabet fra Brabrand Boligforening i en ny udviklingsplan.

Planen anviser dermed en anden og langt mindre dramatisk vej end Aarhus Byråds krav om at nedrive ni boligblokke ned med 600 familieboliger.

Brabrand Boligforening har syv forslag til, hvordan boligforeningen sammen med Aarhus Kommune skaber et Gellerup, der er attraktivt, i social balance og med meningsfulde fællesskaber mellem de eksisterende beboere og de mange kommende beboere, som man forventer, vil flytte ind i bydelen de næste år.

Fremtidens Gellerup

Brabrand Boligforening fremlægger syv anbefalinger i sin udviklingsplan "Fremtidens Gellerup": 1. Skab et sundt mix af beboere

2. Skab fællesskab ved at gøre det attraktivt for børnefamilier

3. Ny skole er en nødvendighed

4. Gode muligheder for frugtbar erhvervsudvikling

5. Vi skal have en tydelig kommunikation udadtil

6. Byg til fællesskab

7. Fortsat fokus på beskæftigelse

Læs udviklingsplanen her.

Brabrand Boligforening præsenterer nu en udviklingsplan, der anviser, hvordan man udvikle Gellerup og nedbringe andelen af almene boligr ved at sælge jord til 3.400 private boliger. På den nye hovedgade i bydelen, Karen Blixens Boulevard, bør der desuden opføres en ny folkeskole, mener boligforeningen. Visualisering: Brabrand Boligforening

Fordoblet indbyggertal

Planen anviser, hvordan det samlede beboerantal kan fordobles fra nuværende cirka 6.000 til næsten 12.000 beboere i 2030. Med en årlig vækst på cirka 2.000 beboere fra sommeren 2019 og frem mod 2030 bliver bydelen på størrelse med Odder by.

Dem skal der blive plads til ved at bygge op mod 3.400 nye private boliger sammen med private investorer. Dermed vil andelen af beboere i almene boliger falde fra 100 procent til 35 procent - altså under den nye lovgivnings krav om, at der maksimalt må være 40 procent almene boliger i 2030.

At det kan lade sig gøre skyldes, at interessen for at bygge i Gellerup er skiftet fuldstændig, ifølge boligforeningen.

Mens det i 2013 var umuligt at sælge jord i Gellerup og Toveshøj er det i 2018 en helt anden situation. Brabrand Boligforenings usælgelige jord er solgt til private og institutionelle investorer, og med indtægter fra jordsalg og byggeretter er det muligt at renovere almene lejligheder i de 50 år gamle blokke, hvilket bringer en modernistisk stil ind i fremtidens bysamfund sammen med de forventede cirka 3.400 nye boliger.

Modstand mod de planlagte nedrivninger af boligblokke i Gellerupparken og Bispehaven. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Annonce

Her kan rives ned

"Vores mål er at skabe en bydel, der bliver hjem for en mangfoldighed af mennesker - unge, gamle, børnefamilier, singler - og alle derimellem. Både nuværende og kommende beboere skal mærke, at i Gellerup lever vi det gode liv," skriver boligforeningen i en pressemeddelelse.

For at skabe plads til de planlagte mange nye rækkehusbebyggelser indebærer planen, at tre boligblokke med i alt 192 boliger skal nedrives. Boligforeningen foreslår selv at nedrive blokkene A6 og A7 på Dortesvej og A13 på Karen Blixens Boulevard.

Særligt børnefamilier er vigtige for at skabe et godt liv i bydelen. Man forventer at nye og attraktive boliger vil skabe en vækst af ressourcestærke familier på 70 procent i Gellerup og Toveshøj. Det vil ske samtidig ned at antallet af almene boliger sænkes gennem nedrivninger.

Annonce

Brug for ny skole

Det stigende antal familier har behov for en stærk, lokal skole i stedet for skoletilbud spredt over hele byen, mener man.

Byrådet lukkede den hidtidige skole, Nordgårdskolen, i 2008 på grund af faldende elevtal og bygningerne blev siden revet ned. Derfor skal man starte forfra og med et helt andet elevgrundlag, fastslår boligforeningen, som anviser at en ny skole kan placeres i det nordøstlige hjørne i krydset ved Karen Blixens Boulevard og Trille Lucassensgade.

Man anbefaler, at et skolebyggeri igangsættes så hurtig som muligt, fordi en skole også vil være afgørende for at familier vil vælge Gellerup til.

Udviklingsplanen er Brabrand Boligforening oplæg til forhandlinger med Aarhus Kommune i den kommende tid. Målet er at udarbejde et fælles oplæg til udviklingsplan til By-, Bolig- og Transportministeriet i sommeren 2019.

Se udviklingsplanen her.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce