Annonce
Aarhus

Boligkontor vinder visionskonkurrence: Skal bygge almene boliger på Aarhus Ø

Visualisering: Sleth Arkitekter

Boligkontoret Århus har vundet visionskonkurrencen, og skal nu bygge almene boliger i Bassin 7 ved Aarhus Ø.

AARHUS: Boligkontoret Århus skal flette cirka 80 almene boliger ind i en ny spændende arkitektonisk og social helhed på Bassin 7 på Aarhus Ø, hvor boligerne får både by og hav som naboer.

Boligkontoret Århus vision der lyder 'vi vil skabe hjem, der samler Aarhus', vandt genklang hos dommerkomiteen hos Aarhus Kommune, da der for nylig blev afholdt konkurrence i, hvad almene boliger kan gøre for Bassin 7.

Vinderprojektet kommer med en række nytænkende bud på, hvordan urbane fællesskaber og mangfoldigheden i området udvikles og holdes i live samtidig med, at det understøtter den større vision og udviklingsplan, som der er for Bassin 7.

- Vi har før overvejet at bygge ved havnen. Her så vi en oplagt mulighed for at føre vores visioner ud i livet i et tæt samarbejde med det private og kulturlivet. Vi er overbeviste om, at byen og dens fællesskaber bliver stærkere af, at boligområder er mangfoldige. Her kommer vi med en stor viden og erfaring, forklarer Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus.

Vinderforslaget får også stor ros for at invitere det omgivende byliv indenfor i fleksible fællesrum, for på den måde at tænke den øvrige by med ind i en større kontekst.

Boligkontoret Århus foreslår også, at kommende beboere skal involveres tidligt i både idéfaserne og i et vist omfang i udførelsesfasen af byggeriet, der er tegnet af Sleth arkitekter. Det skal ske ved, at beboerne er med til at beplante, udsmykke og indrette fælles gårdrum.

- Vores mål er ikke isoleret et ikonisk byggeri, der kun tiltrækker en bestemt type af beboere. Vi går ind i projektet for at sikre, at vi får en bæredygtig byudvikling med stor variation, siger Morten Homann.

Annonce
Boligerne kommer til at være en del af en kombination i de to markerede bygninger. Frhandlingerne om præcist hvor 28. august. Visualisering: Sleth Arkitekter

Bassin 7

Anpartsselskabet Bassin 7 har forud for valget af Boligkontoret Århus vundet Aarhus Kommunes konkurrence i området omfattende bl.a. boliger og et konferencehotel ved bassin 7 på Århus Ø. Projektet er tegnet af Sleth og Bjarke Ingels Group. Det er et vilkår, at den private bygherre integrerer ca. 80 almene familieboliger (ca. 7.000 etagemeter) i projektet.

De almene boliger skal placeres så de bedst mulig bidrager til at understøtte visionen for Bassin 7 om blandt andet bylivsaktiviteter og aktive stueetager i den vedtagne udviklingsplan. Den endelige placering afklares i dialog mellem Anpartsselskabet Bassin 7, Boligkontoret Århus og Aarhus Kommune.

Projektet på Bassin 7 skal tænkes sammen med visionen for hele Ø4, og der bliver tale om en ny type byggeri på havnen - lavere, mere humant, mere åbent, mere fællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce