Annonce
Aarhus

Boligkontor vinder visionskonkurrence: Skal bygge almene boliger på Aarhus Ø

Visualisering: Sleth Arkitekter

Boligkontoret Århus har vundet visionskonkurrencen, og skal nu bygge almene boliger i Bassin 7 ved Aarhus Ø.

AARHUS: Boligkontoret Århus skal flette cirka 80 almene boliger ind i en ny spændende arkitektonisk og social helhed på Bassin 7 på Aarhus Ø, hvor boligerne får både by og hav som naboer.

Boligkontoret Århus vision der lyder 'vi vil skabe hjem, der samler Aarhus', vandt genklang hos dommerkomiteen hos Aarhus Kommune, da der for nylig blev afholdt konkurrence i, hvad almene boliger kan gøre for Bassin 7.

Vinderprojektet kommer med en række nytænkende bud på, hvordan urbane fællesskaber og mangfoldigheden i området udvikles og holdes i live samtidig med, at det understøtter den større vision og udviklingsplan, som der er for Bassin 7.

- Vi har før overvejet at bygge ved havnen. Her så vi en oplagt mulighed for at føre vores visioner ud i livet i et tæt samarbejde med det private og kulturlivet. Vi er overbeviste om, at byen og dens fællesskaber bliver stærkere af, at boligområder er mangfoldige. Her kommer vi med en stor viden og erfaring, forklarer Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus.

Vinderforslaget får også stor ros for at invitere det omgivende byliv indenfor i fleksible fællesrum, for på den måde at tænke den øvrige by med ind i en større kontekst.

Boligkontoret Århus foreslår også, at kommende beboere skal involveres tidligt i både idéfaserne og i et vist omfang i udførelsesfasen af byggeriet, der er tegnet af Sleth arkitekter. Det skal ske ved, at beboerne er med til at beplante, udsmykke og indrette fælles gårdrum.

- Vores mål er ikke isoleret et ikonisk byggeri, der kun tiltrækker en bestemt type af beboere. Vi går ind i projektet for at sikre, at vi får en bæredygtig byudvikling med stor variation, siger Morten Homann.

Annonce
Boligerne kommer til at være en del af en kombination i de to markerede bygninger. Frhandlingerne om præcist hvor 28. august. Visualisering: Sleth Arkitekter

Bassin 7

Anpartsselskabet Bassin 7 har forud for valget af Boligkontoret Århus vundet Aarhus Kommunes konkurrence i området omfattende bl.a. boliger og et konferencehotel ved bassin 7 på Århus Ø. Projektet er tegnet af Sleth og Bjarke Ingels Group. Det er et vilkår, at den private bygherre integrerer ca. 80 almene familieboliger (ca. 7.000 etagemeter) i projektet.

De almene boliger skal placeres så de bedst mulig bidrager til at understøtte visionen for Bassin 7 om blandt andet bylivsaktiviteter og aktive stueetager i den vedtagne udviklingsplan. Den endelige placering afklares i dialog mellem Anpartsselskabet Bassin 7, Boligkontoret Århus og Aarhus Kommune.

Projektet på Bassin 7 skal tænkes sammen med visionen for hele Ø4, og der bliver tale om en ny type byggeri på havnen - lavere, mere humant, mere åbent, mere fællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce