Annonce
Aarhus

Boligkvarter hærges af indbrud og mystiske opkald

<p>John Støvring må ind i mellem tage sig i at se folk an ude på vejen. »Man bliver mistænksom,« siger han. Foto: Jens Thaysen</p>

I et boligkvarter i Lystrup er naboerne rykket tættere sammen og gør fælles front efter en tid med særligt mange indbrud og mystiske telefonopkald til kvarterets beboere.

De er utrygge i udkanten af Lystrup. Mange af beboerne i Ellebrinkens andelsboliger har haft indbrud. Gennem halvandet år har det stået på. Tyvenes hærgen er fulgt op af masser telefonopkald fra mystiske numre i udlandet.

Er det indbrudstyve - eller er det et fupopkald fra en computer, som svindlere vil tjene penge på. John Støvring og andre i Lystrup terroriseres over telefon. Foto: Jens Thaysen

»Ringer de for at tjekke, om vi er hjemme,« spørger ægteparret Jytte og John Støvring sig selv.

Dæm op for fupnumre

TDC advarer mod fupopkald til danske mobilkunder fra udenlandske numre. Svindlen foregår ved, at der ringes op meget kort og lægges på, inden du når at registrere opkaldet. Men det ser ud som om, at du har et ubesvaret opkald. Ringer du tilbage, bliver du forbundet til en telefonsvarer i udlandet, og kommer til at betale en meget høj minutpris

TDC har tre gode råd til kunder, der får opkald fra numre, de ikke har i deres telefonbog:

Tjek om det er et nummer, du kender

Tjek antallet af cifre. Starter nummeret med »+45« skal der efterfølgende være otte cifre; hverken flere eller færre. Der må ikke indgå parenteser eller andre tegn i nummeret

Er du det mindste i tvivl, så lad være med at ringe tilbage

Du kan anmelde et fupnummer til TDC. TDC vil gerne have så mange af disse opkaldsnumre som muligt, så vi kan lukke ned for opkald til de nummerserier, der ringes fra. TDC opfordrer de kunder, der er udsat for fupopkaldene, til at oplyse disse numre til TDC

»Man bliver lidt bange og spørger sig selv, hvad det her er for noget. Spørgsmålet er, om de vil bryde ind, hvis vi ikke er hjemme. Andre gange spørger de til ens computer. Man hører jo så meget om, hvordan folk via computeren kommer ind på ens konto, så den bliver lænset,« siger ægteparret.

Annonce

Naboer hjælper hinanden

Jytte og John Støvring har boet i kvarteret med rækkehuse i en halv snes år. Det er de glade for. Men det seneste halvandet år har de næsten daglige bange anelser sneget sig ind.

»Vi har selv været forskånet for indbrud. Men mange andre har haft indbrud. Nogle flere gange, hvor de har fået stjålet arkitekttegnede lamper og den slags. På den seneste generalforsamling blev vi advaret om blandt andet telefonopkaldene. Nu står vi sammen. Hvis der kommer folk kørende i bil, som samtidig taler i mobiltelefon, så advarer vi andre,« siger Jytte Støvring.

Når en familie tager på ferie eller er væk nogle dage, er det også blevet kutyme, at familien smider en seddel ind til naboerne, så de holder øje med den ellers tomme bolig.

»Det er en mærkelig fornemmelse. Vi bliver helt mærkelige, når nogle stopper op udenfor vores hus. Selv om de vel bare er ude at gå en tur, som vi andre også gør. Vi passer indbyrdes på hinanden, og det er jo godt nok,« siger John Støvring.

Annonce

Opkald fra lange numre

De mystiske telefonopkald på familiens B&O telefon i kontoret dukker jævnligt op med større eller mindre styrke. Nogle gange lyder ringeklokken fire-fem gange om dagen. Andre gange et par opkald i løbet af en uge.

Numrene på B&O displayet er lange - men forskellige:

0012124587243

0019098989839

»Til tider har jeg fornemmelsen af, at indbrudstyve vil tjekke, om vi er hjemme. Andre opkald må det være fup-numre, som vil franarre os et eller andet. Jeg har blandt andet talt med en såkaldt computeringeniør, Mr. Sand, der havde indisk accent, og som ville hjælpe med computeren. Det er jo til at gennemskue. Andre gange er der ikke nogle i den anden ende af røret,« fortæller John Støvring.

Annonce

Ring aldrig tilbage

John Støvring tog forleden turen ind til Østjyllands Politi på politigården. Her var beskeden, at politiet ikke kan gøre noget. De ville ikke tjekke listen af mystiske telefonnumre, som John Støvring stillede op med.

»Beskeden var, at politiet skal have en dommerkendelse for at tjekke telefonnumre. Underforstået ønskede ordensmagten ikke at gå videre med sagen,« siger John Støvring, hvis abonnement er hos TDC.

Hos TDC er det korte - men klare råd - fra presserådgiver Rasmus Avnskjold, at folk aldrig skal ringe tilbage til et af de lange udlandsnumre, de ikke nøjagtig kender til. I øvrigt kan opkaldene til John Støvring lokaliseres til USA.

»Opkaldene kan bunde i mange ting. Under alle omstændigheder skal folk være 100 procent sikre, når de ringer tilbage på et nummer med først fire cifre - og efterfølgende otte cifre. Altså et udlandsnummer,« forklarer Rasmus Avnskjold.

Annonce

Masser af fup-opkald

De såkaldte fup-opkald har taget om sig de seneste år. Forleden advarede midt- og vestjyllands politi i skarpe vendinger mod opkaldene fra svindlere.

»Svindlerne sætter computere i gang med at ringe op. Det sker i håb om, at folk ringer tilbage fra deres mobiltelefon eller fastnet til et såkaldt overtakseret nummer, hvor en samtale koster 100 kroner i minuttet. Folk kan - oftest - hurtigt registrere, at opkaldet er fup. Men hvis modtageren når at få otte-10 kroner ind på kontoen kan det blive til mange penge,« siger Rasmus Avnskjold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce