Annonce
Livsstil

Boligmangel presser unge ud af byerne

Embarrassed young woman with fail gesture

Bolig. Med tiden vil efterspørgslen på små lejligheder tvinge unge ud af centrum, mener boligforsker.

Annonce

Studiestarten er for længst skudt i gang på landets videregående uddannelser, men en hård kamp om lejeboligerne i de store byer betyder, at mange stadig ikke har fundet en bolig.

En af dem er 21-årige Boubacar Diallo, der er nødhuset sammen med 52 andre boligløse i Aarhus. På anden uge bor han i en skurvogn på Godsbanen.

»Jeg lejer skurvognen på ugebasis og deler den med tre andre studerende. Det er en midlertidig løsning, mens jeg leder efter et sted at bo. Alternativet er at tage på hostel, men det er simpelthen for dyrt i længden,« fortæller Boubacar Diallo.

Ifølge BoligPortal, der er en portal for lejeboliger, var der i år 13 procent flere boligsøgende i perioden fra de studerende fik besked om optaget, og til studierne startede 1.september. Lige nu tyder intet på, at boligpanikken omkring studiestart vil aftage de kommende år.

Også i fremtiden kommer studerende som Boubacar til at kæmpe hårdt for at få et sted at bo, for ifølge boligforsker og økonom Morten Skak fra Syddansk Universitet er efterspørgslen kommet for at blive.

»Der har i lang tid været stort pres på lejeboligmarkedet omkring studiebyerne, og det pres er ikke blevet mindre. Mange unge flytter til byerne, mens forholdsvis få flytter ud, og det giver et pres,« siger boligforsker og økonom ved Syddansk Universitet, Morten Skak.

Den store efterspørgsel vil på sigt gøre det svært for unge og studerende at bo midt i byen, mener han.

»Priserne på centrale boliger stiger på grund af efterspørgslen, og det vil tvinge mange unge mennesker til at bosætte sig længere væk, eller til at bo på færre kvadratmeter,« forudsiger økonom Morten Skak.

Nogle studerende er allerede bevidste om de hårde realiteter, viser en ny undersøgelse fra Danske Studerendes Fællesråd. 2.800 studerende er blevet spurgt, hvilke boligfaktorer der er vigtigst, og her kommer beliggenhed først ind på en femteplads og central beliggenhed på en syvendeplads.

Det resultat glæder BoligPortals administrerende direktør Henrik Løvig.

»Det allervigtigste er at finde tag over hovedet til de mange studerende, og det er både nemmere og billigere, hvis de søger uden for centrum. Den fornuftige indstilling til boligsøgningen, tror jeg, bliver vigtig for at lette presset på lejemarkedet fremover,« siger BoligPortals adm. direktør Henrik Løvig.

På Godsbanen i Aarhus håber 21-årige Borbacar Diallo stadig på en bolig på trods af de hårde odds.

»Jeg regner med og håber på, at jeg kan få noget at bo i snart. Men jeg ved godt, det ikke er nemt, for der er jo mange i køen,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kraftig stigning: Hver fjerde nye coronasmittede i Danmark kommer fra Aarhus

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce