Annonce
Aarhus

Boligpanikken aflyst: Aldrig har det været så let at finde studiebolig i Aarhus

For nylig åbnede Åbykollegiet med 202 lejligheder, og generelt bliver der opført flere små lejligheder i byen. Det gør det nemt for de studerende at finde et sted at bo. Foto: Flemming Krogh

De sidste år er der opført mange små lejligheder i Aarhus. Det gør det usædvanligt nemt for årets nye studerende at finde et sted at bo.

AARHUS: Først smiler de fra øre til øre, når de finder ud af, at de er optaget på ønskeuddannelsen i Aarhus.

Senere kan smilet gå hen og blive noget anstrengt.

For når 12.000 nye studenter på Aarhus Universitet og byens andre uddannelsesinstitutioner på samme tid skal have fundet sig et sted at bo, bliver det alt andet end nemt at finde en bolig.

I hvert fald ikke i en prisklasse, der er til at betale for 6090 kr.

Det beløb, man får i SU før skat, når man er udeboende og læser på en videregående uddannelse.

Men i år ser det anderledes ud.

I år kan de studerende blive ved med at smile bredt. For aldrig - i hvert fald aldrig i nyere tid - har det været så nemt at finde en billig studiebolig i Aarhus.

- Vi har en bedre situation end nogensinde. Der er god balance mellem udbud og efterspørgsel, siger Per Juulsen, direktør for Kollegiekontoret i Aarhus.

Annonce
Takket være opførelse af mange private og almene ungdomsboliger er det lettere end nogensinde at finde en bolig for unge, der begynder på en uddannelse i år. Og det bliver ved: For eksempel opføer AAB og Kollegiekontoret Godsbanekollegiet. Det skal stå klar i 2021 og rummer 349 ungdomsboliger. Visualisering Kjaer & Richter

Balanceret boligmarked

Onsdag 15. august var sidste dag, man kunne tilmelde sig den boliggaranti, der sender dem, der begynder på en uddannelse, foran i køen til en ungdomsbolig.

På samme tidspunkt sidste år stod der mere end 1.000 studerende på boliggarantiens venteliste.

Tallet i år er blot 300.

- Så alt tyder på, at de får et boligtilbud tidligere, siger Per Juulsen.

Han trækker tal frem, der tyder på det samme:

Fredag 10. august havde 524 studerende fået en bolig gennem boliggarantien. Samme tid sidste år havde blot 439 fået en bolig.

Der er flere årsager til, at Aarhus har fået et bedre balanceret boligmarked.

Den ene er et politisk ønske om at opføre flere almene studieboliger.

- Byrådet besluttede i et budgetforlig for tre år siden, at der skulle opføres 3.000 nye ungdomsboliger.

Unge bor til leje


  • I en by med mange unge indbyggere som Aarhus er det helt afgørende med mange lejeboliger. Det er nemlig den foretrukne boligform for de fleste unge mellem 18 og 30 år.
  • Statistik fra Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen fortæller, at i Aarhus Kommune bor 72,7 procent af byens indbyggere mellem 18 og 30 år i enten privat eller almen lejebolig.
  • Når man bliver ældre - og mere velhavende - bliver ejerboligen attraktiv. I hvert fald bor blot 38,4 procent af århusianerne mellem 50 og 59 år i lejebolig.

Kilde: boligstat.dk

Initiativer virker

Det gør udbuddet større, siger Per Juulsen.

Den anden årsag er, at private bygherrer i højere grad end tidligere husker at indtænke et antal ungdomsboliger i de mange byggeprojekter, der i disse år opføres i Aarhus.

Teknik og Miljø lavede sidste år en optælling for Århus Stiftstidende. Den sagde, at der fra 2014 til 2017 blev opført 2.484 private lejligheder med et eller to værelser i Aarhus. Alene i 2017 blev der opført 644 små lejligheder.

- De private bygherrer har set, at der er et marked. Det går de målrettet efter med delevenlige eller små lejligheder som matcher efterspørgslen. Det har været byrådets målsætning i mange år, og nu ser det ud til, at de initiativer, der er taget, virker, siger Per Juulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce