Annonce
Bolig

Boligreportage: 50’er-nostalgi og sjove loppefund

Lamperne over spisebordet er et loppefund, men Fritz Hansen har sat de ikoniske lamper i produktion igen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Karen Madsen og Lars Hansen, Nyborg, har renoveret og indrettet deres hus fra 1958 med respekt for husets originale detaljer. Selv om de begge er født i 1970’erne, har de en passion for 1950’erne og 1960’ernes design og æstetik, og det afspejler sig overalt i indretningen.

Gæsteværelset går under navnet ”Vridsløselille” og fremstår helt uberørt. På den brune skabslåge står der ”Bjarne” med klistermærker, og det gulblomstrede tapet giver følelsen af at træde ind i en tidslomme. Det er svært ikke at smile af de mange fine detaljer. Ikke mindst af navnet, der står skrevet på et teaktræsskilt med aftagelige bogstaver, der hænger over døren. De andre rum bærer ligeledes humoristiske navne.

I januar 2020 overtog Karen Madsen, Lars Hansen og deres teenagedatter Mathilde villaen fra 1958 i Nyborg.

Parret, der begge er født i anden halvdel af 1970’erne, har en passion for den indretningsstil og æstetik, der var fremme i 1950’erne og 1960’erne, og derfor var drømmen at skifte murermestervillaen i tre plan ud med en klassisk etplansvilla fra midten af 1900-tallet.

Annonce

Huset er indrettet med teaktræsmøbler, nyproducerede udgaver af de klassiske FDB-møbler og sjove figurer og nips, som især Lars Hansen er glad for at finde på loppemarkeder.

- Det er nok mig, der er tingfinderen. Og Karen bestemmer, om ting må stå her. Jeg kommer hjem med ting, jeg har fundet, og noget virker og andet gør ikke, fortæller Lars Hansen, der er 46 år og arbejder med automatik i drivhuse. Hustruen Karen Madsen er 44 år og er koordinator i møbelbranchen.

Familien har længe samlet tidstypiske ting og møbler, og de var også så småt begyndt at indrette deres tidligere bolig i samme stil. De syntes bare ikke rigtigt, at midcentury-møblerne passede ind i en klassisk murermestervilla.

- Det er den her stil, der er sjov, men det skal ikke ligne et museum eller en tidslomme, det må gerne mikses med moderne ting, forklarer Lars Hansen.

Tid til at puste ud

Huset havde kun haft én ejer, før parret overtog det, og selv om der var blevet bygget til undervejs, fremstod det relativt originalt. Huset var oprindeligt 100 kvadratmeter, men har fået flere værelser og en ekstra stue i et lavere niveau end resten af huset. Den er i øvrigt tegnet af de tidligere ejeres søn, der er arkitekt, og selv om den er bygget i 1981, er stilen bevaret. Huset er i dag 170 kvadratmeter.

Selv om familien Madsen/Hansen er glad for 1950’erstilen, har huset fået en grundig renovering, så det passer til en moderne familie anno 2022. De har blandt andet væltet vægge, udskiftet køkken og lofter og sat flere vinduer i for at gøre huset lysere.

Gæsteværelset har fået lov til at stå med det oprindelige tapet og de gardiner, der var i huset, da Karen Madsen og Lars Hansen overtog det. Foto: Katrine Becher Damkjær
Lars Hansen fandt teaktræsskiltene med de aftagelige bogstaver på et loppemarked, og familien hyggede sig efterfølgende med at navngive husets rum. ”Vridsløselille” er navnet på gæsteværelset. Foto: Katrine Becher Damkjær

Parret har selv haft fingrene i det meste, og renoveringen har taget to år, fordi de kun kunne bruge aftener, weekender og ferier på det.

- Der mangler stadig nogle ting, for eksempel lister, men vi har været i gang i to år og levet i byggerod imens. Vi meldte først huset færdigt i februar, så nu puster vi ud og trækker vejret. Det er også først nu, vi er begyndt at bo her for alvor. Ellers har vi hele tiden rykket rundt og haft interimistisk køkken nede i den anden ende, mens vi var i gang i køkkenet. Det er først nu, tingene finder deres plads og vi kan mærke, at det er blevet rigtig godt, fortæller Karen Madsen.

Annonce

En anden måde at være familie på

Parret lægger ikke skjul på, at det har været en lang og sej proces, og det har ikke altid været lige sjovt.

Det har ikke været gratis, hverken målt i materialer, mandetimer eller træthed. Og en gang imellem har vi lige skullet gå væk fra hinanden et øjeblik.

Lars Hansen

- Det har ikke været gratis, hverken målt i materialer, mandetimer eller træthed. Og en gang imellem har vi lige skullet gå væk fra hinanden et øjeblik, siger Lars Hansen.

Det var også hårdt at bo i huset samtidig med, at de var i gang med at renovere. Det var derfor svært bare at trække stikket og holde fri, for der var altid et eller andet uafsluttet projekt, der burde laves færdigt. Familien tog derfor skyklapper på og forlod hjemmet, når de havde brug for en pause.

- Hvis vi nogensinde skal lave sådan et projekt igen - og det skal vi ikke - skal vi ikke bo her samtidig. Jeg vil i hvert fald anbefale andre at finde et andet sted at bo eller leje en skurvogn, siger Karen Madsen.

De tidligere ejere var glade for tapet og skiftede det ud med jævne mellemrum. Det var derfor en sjov tidsrejse for familien at skrælle de mange lag af. Privatfoto
Husets 15-årige teenagedatter Mathilde går også op i indretning og har selv indrettet sit værelse. Hun deler ikke helt forældrenes kærlighed til 1950’erne og 1960’erne. Foto: Katrine Becher Damkjær
Stuen er en tilbygning fra 1981. Her har Karen Madsen og Lars Hansen valgt at bevare både klinkegulvet og de gule teglvægge. Væggen mod spisestuen var i røde sten, der var malet gule, så Lars Hansen har sat træplader over. Foto: Katrine Becher Damkjær

De har forsøgt at inddrage 15-årige Mathilde så meget som muligt. Hun var blandt andet med til at vælte vægge og har selv stået for indretningen af sit værelse.

- I starten tror jeg, Mathilde syntes, det var fedt, men efter to år med byggerod, syntes hun, det var træls.

- Det har i perioder været superhårdt, men man lærer nok at være familie på en anden måde i stedet for, at det altid bare er aftensmad og film på sofaen, siger Karen Madsen og tilføjer, at datteren trods alt ikke er mere afskrækket, end at hun drømmer om at uddanne sig til arkitekt.

Nye og gamle genstande fylder på hylderne i huset. Lampen er Verner Panton, og den lille fyr i de sorte bukser kan mange måske genkende fra reklamerne på den tyske tv-kanal ZDF. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Tro mod stilen

De tidligere ejere var glade for mønstrede tapeter, og flere steder har Karen Madsen og Lars Hansen ladet tapeterne blive siddende på væggene. Det gælder både gæsteværelset, gæstetoilettet og det lille walk-in-skab.

- De skiftede tapeter engang hvert tiende år, så det har været sjovt at pille lagene af og se, hvad der gemte sig, siger Karen Madsen.

Badeværelset er nyrenoveret, men er indrettet, så det nærmest til forveksling ligner et 1950’er-badeværelse. Parret har valgt lyseblå fliser i den helt rette form, størrelse og højde på væggen. Men for ikke at gøre udtrykket for tungt har de kombineret fliserne med en glasvæg i brusenichen.

Mureren var ret skeptisk, da han skulle sætte flere kvadratmeter lyseblå fliser op i badeværelset, for selv om de ser originale ud, er de faktisk helt nye. Foto: Katrine Becher Damkjær
Efter familien overtog huset i begyndelsen af 2020, gik de i gang med at give det den helt store tur. Her er det badeværelset, der får nyt liv. Privatfoto
På det lille gæstetoilet har Karen Madsen og Lars Hansen beholdt det oprindelige tapet. Foto: Katrine Becher Damkjær

Mureren, der satte fliserne op, havde lidt svært ved at forstå parrets valg, men derudover oplever de ikke, at det har sat begrænsninger, at de har valgt at være relativt tro mod stilen hele vejen igennem.

Det er især Lars Hansen, der er glad for at finde sjove og skæve ting på loppemarkeder. Her er en detalje fra bryggerset. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Måske har det også været meget godt, at vi har været to år om at renovere . Vi havde nogle tanker, inden vi gik i gang, men nogle af dem har ændret sig undervejs, efterhånden som vi fandt ud af, hvad der ville være praktisk, siger Karen Madsen.

Næste skridt er at få de sidste detaljer på plads, og når de er færdige med det, skal haven have en tur.

- Vi er nødt til at have noget at lave, ellers kommer vi til at kede os. Nu er det ikke længere huset, der kræver vores tid, og det giver heldigvis mere tid til fritidsinteresser, fortæller Lars Hansen, der har sit eget rum, hvor han kan sidde og skille ting ad, reparere og samle dem igen og udvikle små opfindelser.

Familien Madsen/Hansen

Karen Madsen er 44 år og arbejder som koordinator i møbelbranchen. Hun er gift med Lars Hansen, 46, der arbejder med automatik i gartnerier.

Sammen har de datteren Mathilde Hansen på 15 år. Derudover har de den aldrende hund Mocca, der er en krydsning mellem en dansk-svensk gårdhund og en Jack Russel-terrier.

I januar 2020 overtog familien et hus fra 1958 i Nyborg og har brugt to år på at sætte det i stand med respekt for husets originale detaljer.

Parret stammer oprindeligt fra Faaborg.

Du kan se flere billeder fra familiens renoveringsprojekt og fra boligen, som den ser ud i dag, på deres instagramprofil @50erhuset.

Parret har klippet et stort sekstal i buksbom på husets facade. Foto: Katrine Becher Damkjær
Soveværelset er holdt i mørke, kølige farver. Skabene er egentlig ikeakøkkenskabe, men giver en næsten hotelagtig stemning i soveværelset. Foto: Katrine Becher Damkjær
Familien overtog huset, da datteren Mathilde var 13 år. De er glade for, at de ikke skulle i gang med samme proces med små børn, for til tider har huset ikke været specielt børnevenligt, for eksempel da man var nødt til at hoppe fra bræt til bræt i gangen. Privatfoto
Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse af Hobbitten: Det kunne så let være helligbrøde at pille ved Tolkiens mesterværk, men resultatet er fremragende

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Annonce