Annonce
Aarhus

Boligserie: Børge Mogensens søn er flyttet ind i fars hus

Alle bærende elementer i huset er synlige. I tegnestuen, som Peter Mogensen stadig driver, trækker lange skrå spær blikket fra den ene ende af rummet og højt op under loftet.

For fire år siden flyttede Peter Mogensen fra København til huset ved Skals, som hans far, den berømte møbelarkitekt Børge Mogensen tegnede for næsten 50 år siden. Og her har han tænkt sig at blive boende.

Annonce

Der er ikke mange, der ved det.

Huset er indrettet med møbler tegnet af Børge Mogensen, så det samlede ­indtryk er roligt og rart. Her er det stuen, som har panoramaudsigt til fjorden.

Men i garagen har Peter Mogensen en gammel MG sportsvogn holdende. Rød, selvfølgelig. Skinnende blank og velholdt. Se mig, skriger den.

For mange skal den »den spanske stol« være rå og lavet af ubehandlet eg og naturfarvet læder. Men den gør sig også i røget eg med sort læder.

»Folk vender sig om efter mig, når jeg kører i den, og det bryder jeg mig ikke om, så jeg bruger den ikke så meget,« indrømmer han.

Der er en åben pejs i både stue og tegnestue. De gule sten, som ­husets vægge er muret op med, er vandskurede og konturerne ­bevidst meget tydelige. Derfor er der kun brugt hele sten.

Peter Mogensen er ikke meget for at vække unødig opmærksomhed. Sådan er det også med de møbler, hans far har tegnet så mange af, at der nærmest ikke findes en eneste dansker, der ikke har siddet i en Børge Mogensen-stol.

På gulvet ligger gule, specialfremstillede klinker, som er lidt større end ­normalt. Billedrammerne har Børge Mogensen designet uden gering, altså ­hjørner med skråtskårne stykker træ. Den teknik brød han sig ikke om.

»Det er ikke sikkert, folk er klar over det, for sådan er de ikke, møblerne. De gør ikke meget væsen af sig,« uddyber Peter Mogensen.

Stolen J52B, klassikeren tegnet til FDB er igen blevet meget efterspurgt.

Han vil ikke kalde dem anonyme. Men så ydmyge da? Og selvbevidste samtidig. Afklarede. Funktionelle.

Tagets ensidige fald ned mod gårdhaven er ikke bare en billig måde at bygge på. Sådan er der også blevet ekstra høje mure til rådighed, hvor der er placeret store ruder i to niveauer øverst oppe, så lyset kan lukkes langt ind i huset.

Lige siden Peter Mogensen bød velkommen i huset, som hans far også har tegnet, har han tænkt, så det knager, for at komme i tanke om lige præcis det ene ord, der beskriver Børge Mogensens møbler bedst.

Der går en snoet ganglinje gennem hele huset. Rummene ligger alle i forlængelse af hinanden, nogle steder kun adskilt af skydedøre.

Det kommer ikke lige til ham, men mon ikke de fleste alligevel forstår?

<p>Foto: Morten Dueholm</p>
Annonce

Den dragende ro

Samme svar giver han, når han bliver spurgt, hvorfor han i 2012 valgte at flytte fra kartoffelrækkerne på Østerbro i København til bredden af Limfjorden.

»Det skulle prøves. Det forstår du vel? Når jeg kommer ind i det her hus, så er det, som alting falder på plads. Helheden, rummene, møblerne, det giver ro i sjælen,« siger Peter Mogensen, som er fyldt 71, og stadig driver Børge Mogensens Tegnestue. Nu i den tegnestue, hans far i sin tid fik indrettet i fritidshuset, men aldrig fik taget i brug. Han døde i 1972, 58 år gammel.

»Hvis man ser på omsætning og royalties har tegnestuen mere succes end nogensinde,« siger Peter Mogensen , som er uddannet tømrer og bygningskonstruktør. I sin tid søgte han også ind på akademiet, men droppede ud. Musikken trak mere. Han spillede trommer i No Name, som nåede at udgive enkelt lp med tekster af Ebbe Reich Kløvedal, og i Røde Mor. Det var der ikke mange penge i, så han fik også arbejde på Børges tegnestue.

I dag er det ham, som råder over de 4000 tegninger, møbelarkitekten har efterladt. Nogle gang skal der nye streger til. Midt i stuen står f.eks. en sofaversion af spisebordsstolen J52B, som måske skal sættes i produktion. Hvis Peter Mogensen ellers godkender den.

Annonce

Sommerminder

Børge Mogensen, som var født i Aalborg, holdt meget af landskabet langs Limfjorden. Mens børnene endnu var små købte han et nedlagt husmandssted med jord helt ned til vandet.

I mange år dannede det gamle stuehus ramme om familiens somre, men i 1969 beslutte møbelarkitekten at tegne et nyt bestående af to længer, som skulle ligge der, hvor de gamle staldbygninger lå.

Materialerne er primært tegl og træ. Farverne gul, grå, sort. Det gamle stuehus er indrettet til gæstehus, og sammen med en lille mur og de nye længer lukker det af til en gårdhave, hvor den oprindelige gårdsplads var.

Peter Mogensen holder af huset og stedet. Ikke blot på grund af de mange sommerminder, han har fra stedet. Også fordi han har fulgt tilblivelsesprocessen og kender hver en sten i det vandskurede murværk. Men han lægger ikke skjul på, at huset også giver mange udfordringer. Nogle er undskyldelige og kan forklares med, at man er blevet klogere siden 1969.

De handler stort set alle om konstruktionsopgaver, der kunne være løst lidt smartere. Dem lapper han nænsomt på løbende. For eksempel er de nye længer opført uden synlig sokkel, så det ser ud som om de stiger direkte op af jorden. Flot tænkt. Men det har givet fugtproblemer, som er løst med faskiner hele vejen rundt.

Det æstetiske kan han ikke sætte en finger på. I hvert fald kun hist og her. Der er for eksempel et sted, hvor en fuge mellem gulvklinkerne ikke rammer lige midt på søjlerne mellem vinduerne.

Den, og den skyldige murer, har han set sig lidt gal på. Peter Mogensen husker også, at han et eller andet sted i murstensforbandtet har fundet en petring. Sådan en kvart sten, der skal få det hele til at gå op, var ellers forbudt fra starten.

»Der skulle kun bruges hele sten lagt i et ubrudt forløb, jeg var selv med til at måle op og regne ud hvordan,« siger Peter Mogensen.

For rækker af hele sten giver ro i sjælen.

Igen. Den ro.

»Nu bliver jeg her. Når jeg engang skal herfra, er der kun én flyttekasse.«

Møbelarkitektens hus

Beliggenhed: Ned til Limfjorden, ikke langt fra Skals.
Om huset: Renoveret stuehus udvidet med længer, tegnet af Børge Mogensen i 1969.
Her bor: Peter Mogensen og hunden Lola.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Politikerne kan ikke fjerne skulptur af testikler ligesom Vanddragen

Annonce